Øl til sommerferien

Øl til sommerferien
Øl til sommerferien
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet øl som passer til sommerlige utendørsaktiviteter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange velger å nyte sommerferien i utlandet. Men det er ingen dum idé å velge seg en ferie her hjemme på berget. Det er nok av gode opplevelser og flotte steder å få med seg hvis man tar seg en liten rundreise i eget land. Ikke trenger man å dra så langt heller, Norge bugner jo av vakker natur og gode historier.

Skulle du savne matopplevelser og god drikke mens du nyter ferien så vit at noe av det beste ølet i verden finner du her hjemme. De norske mikrobryggeriene brygger øl i verdensklasse. Prisen er riktignok ikke like hyggelige som i utlandet. Det er vel stort sett bare Saudi-Arabia som ligger over det norske prisnivået på alkoholholdige drikker.

Les også: Hvem lager den beste pilsen?

Er du riktig glad i norsk øl så tar du deg en tur fra bryggeri til bryggeri. En stor del av bryggeriene har muligheter for at besøkende kan stikke innom, noen tilbyr guidede turer og ølsmaking i kombinasjon med gode matretter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her får du fire tips til øl du kan nyte på sommerferie i Norge, men det finnes svært mange andre der ute:

Haandbryggeriet Humlesus

I Drammen finner man det anerkjente bryggeriet Haandbryggeriet. Her produseres blant annet øl som Nissefar og Nissemor som årlig gjør det meget godt på juleølmarkedet.

I tillegg til disse har de en rekke spennende varianter. Humlesus er et øl som passer til alt fra verandakos til fisketur. Et helt flott sommerøl med andre ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fargen på dette ølet er lyst oransje og det har et fyldig hvitt skum som holder godt. Duften er, som navnet antyder, preget av mye humle. Her er det grapefrukt og sitrus i lange baner. Smaken bærer også et markant preg av humle, men mot en fin maltfylde blir dette godt avbalansert.

Et godt og lett øl med smak av grapefrukt, appelsin, melon og bakst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Haandbryggeriet Humlesus – alkohol 4,7 % - 0,5 l - butikkøl

Les også: Hvem lager den beste pilsen?


Lervig Hoppy Joe

I Stavanger er det Lervig bryggeri som er representert denne gangen.

Det er ikke for mange amerikanske red ale på det norske markedet, og Lervig sitt butikkøl er absolutt et øl som burde treffe smaksløkene til de fleste. Ikke for markant, men heller ikke for tam.

Ølet er dypt rødbrun og har et luftig skum med en antydning til brunfarge. Duften er preget av amerikanske humler og har et godt sitruspreg. Det er også mye karamell i duften. Smaken er frisk og fruktig med et litt krydrete sitruspreg. En god dose karamell er det også.

Lervig Hoppy Joe har en god balanse og en meget fin ettersmak av humle. Passer til utskeielser ved grillen.

Lervig Hoppy Joe – alkohol 4,7 – 0,33 l - butikkøl

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Pils, please!


Kinn Saison Extra

Kinn bryggeri holder til i Florø og det er et bryggeri som virkelig leverer jevne og gode brygg år etter år.

Det mest sjokkerende med dette brygget er nok at det for en gangs skyld ikke er et godt norsk navn på flasken. Ellers er dette bryggeriet svært oppfinnsomme i navnevalgene, men denne gangen ble det altså «Saison Extra». Inne i flasken er det dog som alltid helnorsk bryggekvalitet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fargen på ølet er gul/oransje, ølet er noe uklar og har et tett hvitt skum. Dufter markant av urter, noe lær, tørket frukt og ørlite banan. Meget fruktig med aprikos, appelsin, krydrete ettersmak.

En fruktig og behagelig sommerøl. Prisene på flasken er kraftig, men det er mye øl i den – og den er verdt prisen.

Kinn Saison Extra – alkohol 6,5 % - 0,75 l – kr 98,60

Les også: Piff opp pølsene med pils!

Artikkelen fortsetter under annonsen


Lofotpils

Dette svolværsbaserte bryggeriet produserer en ekte lofotpilsner.

I sin blågule fargedrakt dras riktignok tankene kjapt mot vårt naboland Sverige, men fjellformasjonene i dekoren levner liten tvil om at det dreier seg om Norge. Det er litt spesielt at et nytt bryggeri går rett inn i kampen i den desidert tøffeste nisjen – pilsnerøl.

Her bugner det allerede av varianter og det skal noe til å skille seg ut fra de andre. Fargen er lyst gylden, med et kritthvitt skum som holder seg godt. Dufter av bakst, krydrete blomster og et hint av eple. Smaken er forfriskende ren og det er et fint sødmepreg som avsluttes av en crispy og god krydrete bitterhet.

Alt i alt en fin sommerpils som godt kan nytes i sjøkanten mens måkene skriker seg hese.

Lofotpils – Alkohol 4,7 % - 0,5 l - butikkøl

Les også: Svensker kan brygge øl!