Problemer med gass eller oppblåst mage?

LAKTOSEINTOLERANSE: Laktose kan gi deg både luftsmerter og diaré. Foto: Thinkstock
LAKTOSEINTOLERANSE: Laktose kan gi deg både luftsmerter og diaré. Foto: Thinkstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du kan ha laktoseintoleranse.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Laktoseintoleranse eller melkeallergi?
Melkeproteinallergi og laktoseintoleranse er to ulike måter å ikke tåle melk på.

Ved laktoseintoleranse har du redusert evne til å fordøye laktose, og du bør derfor redusere inntaket av laktose til et nivå tarmen klarer å fordøye. Dette innebærer å redusere inntaket av meieriprodukter som inneholder mye laktose. For dem med laktoseintoleranse finnes det også laktosefri melk og meieriprodukter, slik at du fint kan få sikret inntaket av næringsstoffene det er mye av i melk og meieriprodukter, for eksempel kalsium og jod.

Ved melkeproteinallergi har du en allergi mot melkeprotein, og du må holde deg helt unna alt som inneholder melkeprotein. Dette innebærer at du må kutte ut all melk og alle meieriprodukter, og også all mat som inneholder mindre mengder melk. Mange industrifremstilte matvarer inneholder melkeprotein. Kostholdet kan bli ganske snevert for dem med melkeproteinallergi, slik at du må vurdere for eksempel kalsium som kosttilskudd.

Melkeproteinallergi er vanligst hos de små barna, og de fleste vokser det av seg før skolealder. Forekomsten av melkeproteinallergi er tre prosent hos barn, og under én prosent hos voksne. Laktoseintoleranse oppstår tidligst i 3-5 års alder, og ofte senere. Blant etnisk norske er forekomsten to-tre prosent. Melkeproteinallergi er altså noe du vokser av deg, mens laktoseintoleransen kommer senere.

(Kilde: Klinisk enæringsfysiolog Kaja Helland-Kigen)

– Når ufordøyd laktose kommer over i tykktarmen vil det kunne gi plager i form av oppblåsthet, luftsmerter og diare, sier klinisk enæringsfysiolog ved opplysningskontoret for meieriprodukter, Kaja Helland-Kigen til Klikk Helse.

Laktoseintoleranse innebærer nemlig at du har lavere nivåer av enzymet laktase i tarmen.

– Laktase hjelper oss med å fordøye laktose, eller melkesukker som det også kalles, forklarer hun.

Dette medfører at de som har laktoseintoleranse ikke klarer å fordøye laktose optimalt. Noe av laktosen du får i deg vil derfor gå ufordøyd over i tynntarmen og kunne gi plager fra magen.

Ubehagelig, men ikke farlig

Til tross for at både magesmerter og luft i magen kan være tegn på laktoseintoleranse, er det viktig å være klar over at dette kan ha mange ulike årsaker, mener Helland-Kigen.

– Er du usikker kan fastlegen din hjelpe deg med å finne ut om du har laktoseintoleranse, eller om mageproblemene dine kan skyldes andre ting, som for eksempel stress, sykdom i tarmen eller tarminfeksjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du likevel laktoseintoleranse bør du holde deg unna matvarer som inneholder mye laktose.

– De fleste med laktoseintoleranse kan tåle å få i seg mindre menger laktose, men her er det store individuelle forskjeller, påpeker eksperten.

Du må derfor prøve deg frem til hvor mye laktose du kan tåle i et måltid, og i løpet av en dag.

OK med gulost

– Laktose finnes i meieriprodukter, men det er viktig å være klar over at laktoseinnholdet i meieriprodukter varierer mye, sier Helland-Kigen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gulost inneholder omtrent ikke laktose og kan derfor tåles godt av de fleste med laktoseintoleranse. Det samme gjelder yoghurt og syrende produkter.

– Yoghurt og syrende produkter tåles ofte bedre fordi bakteriene i produktene kan hjelpe oss med å fordøye laktosen, forklarer enæringsfysiologen.

Du bør imidlertid styre unna brunost, da dette inneholder svært mye laktose.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke dropp alt av meieriprodukter

Selv om du kan spise små mengder laktose i løpet av en dag, kan det oppleves vanskelig for mange å skulle leve med laktoseintoleranse.

Skal vi tro klinisk enæringsfysiolog Randi Vassbotn Norheim fra matfordeg.no, finnes det råd.

LaktoseintoleranseMEIERIPRODUKTER UTEN LAKTOSE: Butikkene har flere laktosefrie alternativer. Foto: Guro Heiret

– Det finnes noe som heter laktasetabletter, samt laktase i flytende form. Dette kan enten brukes rett i maten eller tas før måltidet, forteller hun.

Laktasetabletter vil nemlig øke laktasenivået i tynntarmen, slik at spalting av laktose kan finne sted, og du kan trygt spise mat som inneholder laktose.

– Det er dessuten flere laktosefrie produkter på markedet, påpeker enæringsfysiologen.

Hun fraråder deg å droppe alt av meieriprodukter, da dette kan føre til helsemessige plager.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Osteoporose er et resultat av at kroppen ikke har fått nok meieriprodukter, påpeker Norheim.

Forbigående laktoseintoleranse

Ifølge Norheim opplever svært mange med cøliaki at de ikke tåler laktose.

– Når du har cøliaki vil tarmtottene dine være ødelagt dersom du fortsatt får i deg gluten. Dette vil hindre tarmen i å produsere laktase, fastslår enæringsfysiologen.

Laktoseintoleransen vil likevel gå over når du slutter å spise gluten, og tarmtottene dine får tid til å bygge seg opp igjen.

– Når dette skjer, er det kjempeviktig at du ønsker laktose velkommen tilbake i kosten, sier Norheim.

Denne saken ble først publisert på Klikk.no