Test av vanningscomputer:Denne perfekte «naboen» vanner for deg i ferien

VANNER AUTOMATISK: Vi har testet Hozelock Aquapod Auto dryppvanningssystem for 10 krukker gjennom en hel sommersesong. Foto: Tore Fjeld
VANNER AUTOMATISK: Vi har testet Hozelock Aquapod Auto dryppvanningssystem for 10 krukker gjennom en hel sommersesong. Foto: Tore Fjeld
Artikkelen fortsetter under annonsen

Med en vanningscomputer slipper du å komme hjem til døde planter etter ferien.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Kort sagt:

+ Vanner plantene skånsomt og rett på røttene.

+ Kan tidsinnstilles.

+ Unngå uttørking i krukkene.

+ Sparer vann vs vannspreder.

Om testen:

Testen av Hozelock Aquapod Auto dryppvannsett for 10 krukker er utført av testjournalist og hagebokforfatter Bjørnhild Fjeld.

Produktet er testet gjennom en hel sommersesong, og er brukt til krukker av ulike størrelser, og med forskjellige planter. Alle plantene ble automatisk vannet uten tilsyn i cirka 3 uker sommeren 2014 - alle overlevde og hadde vokst i løpet av perioden.

Produktet er innkjøpt av journalisten selv til privat bruk - produsenten har ikke vært involvert i gjennomføringen av testen.

- Ikke veldig god bruksanvisning - litt vanskelig å forstå hvordan timeren skulle stilles inn første gang.

- Kan lett bli krøll på slangene.

- Du må være hjemme for å kunne slå den av og på.

Det er veldig ergerlig å komme hjem fra ferie og oppdage at alle sommerblomstene har tørket ut og dødd i krukkene. Løsningen er å bruke en vanningscomputer med automatisk dryppvanningssystem.

Tidligere var automatiske vanningssystemer forbeholdt gartnerier og andre som behøver å vanne i stor skala, men de siste årene har det kommet produkter på markedet tilpasset bruk i hager og på terrasser.

En vanningscomputer består av et tidsur som kan kobles til en utendørs vannkran, og et slangesystem med dyser som du plasserer der du vil at det skal vannes. Har du mange krukker med blomster og planter, er dette veldig praktisk, både når du er på ferie og ellers.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanner av seg selv

Vi har testet Hozelock Aquapod Auto dryppvannsett for 10 krukker gjennom en hel sommersesong. Dette utstyret gjør at du kan stille inn timeren slik at krukkene vannes for eksempel 20 minutter to ganger i døgnet.

INNTIL 10 KRUKKER: Det automatiske vanningssystemet fra Hozelock kan vanne inntil 10 krukker, har du flere kan det utvides ved hjelp av ekstrautstyr, eller du kan kjøpe en modell for 15 eller 20 krukker. FOTO: Tore FjeldINNTIL 10 KRUKKER: Det automatiske vanningssystemet fra Hozelock kan vanne inntil 10 krukker, har du flere kan det utvides ved hjelp av ekstrautstyr, eller du kan kjøpe en modell for 15 eller 20 krukker. FOTO: Tore Fjeld

Du stiller inn vanningscomputeren på intervall (hvor ofte det skal vannes), og hvor lenge det skal vannes om gangen. Du kan også sette den av og på manuelt hvis du ønsker det.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dryppvanningssettet kan også utvides slik at du kan vanne flere enn 10 krukker ved å kjøpe tilleggsutstyr, og det finnes også andre modeller som vanner for eksempel 15 eller 20 krukker.

Fordelen med å bruke automatisk vanning når du skal på ferie i stedet for at du for eksempel får naboen til å vanne er at plantene får jevn vanning hver dag. De fleste planter liker dårlig å tørke ut - de vil trives langt bedre hvis de får jevn vanning.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Planter som står i krukker er mye mer utsatt for tørke enn de som er plantet direkte i jorda. I en krukke er det begrenset jordvolum og røttene har ikke noen mulighet til å strekke seg lenger ned i bakken etter vann slik den har i et vanlig bed.

Sol og ikke minst vind gjør at krukkene tørker fort ut, i tillegg til at plantene trenger mer vann desto større de har vokst seg.

Bruker mindre vann

Et dryppvanningssystem gir mer skånsom vanning enn for eksempel en vannspreder. Du kan plassere dysen slik at vanner renner direkte ned til røttene, og ikke på bladene. Du vanner også bare i krukkene, ikke på terrassegulvet.

SKÅNSOMT FOR PLANTENE: Ved hjelp av dryppvanning kommer vannet rett ned til røttene – bedre for plantene samtidig som du sparer vann. FOTO: Tore FjeldSKÅNSOMT FOR PLANTENE: Ved hjelp av dryppvanning kommer vannet rett ned til røttene – bedre for plantene samtidig som du sparer vann. FOTO: Tore Fjeld

Det eneste "vannsløseriet" vil være overskuddsvann som renner ut i bunnen av krukkene. Vannforbruket er derfor langt mindre med en vanningscomputer enn om du bruker vannspreder - et viktig poeng i en tid da ferskvann blir en stadig mer dyrebar ressurs.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva hvis det regner?

Som kjent er det ikke alltid sol hele sommeren her i Norge. Med en tidsinnstilt vanningscomputer vil det vannes like mye hver gang, uavhengig av om regnet bøtter ned.

Slike "justeringer" er enklere å få til med "nabo-vanning". Men når det er sagt: Selv om det regner en skur, er det ikke alltid nok til at krukkene blir gjennomvannet, så det er ikke dumt å la vanningsanlegget stå på selv om det regner.

Og hvem vet, kanskje neste generasjon vanningscomputer kommer med tilkobling til en app på smarttelefonen?

DYSER: Små dyser festes i hver krukke ved hjelp av en plastpigg. FOTO: Morten SolliDYSER: Små dyser festes i hver krukke ved hjelp av en plastpigg. FOTO: Morten Solli

Det koster litt for et dryppvanningssystem som det vi har testet, men dette er utstyr du kan bruke år etter år, bare husk å pakke det pent sammen og legge det inn før vinteren. Det er heller ikke bare når du er på ferie at det er kjekt å ha automatisk vanning - har du mange krukker kan det være greit å slippe å bære tunge vannkanner også i hverdagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Brukervennlighet: 4

Bruksanvisningen er ikke veldig lett å skjønne, men har du en viss logisk sans klarer du likevel å stille inn vanningscomputeren riktig. Dette kunne imidlertid vært gjort litt mer selvforklarende - vi måtte prøve oss litt frem første gang før vi klarte å stille inn på riktig intervall og lengde for vanning. Slanger og annet tilbehør fungerer utmerket til formålet. Det er fint at slangene er så lange at ikke plantene trenger å stå samlet.

Teknisk kvalitet: 6

Produktet er brukt gjennom en hel sesong, og har ikke fått noe skader eller slitasje. Alle deler holder høy kvalitet, slangene holder seg myke og anlegget er lett å montere både ved første gangs installasjon og senere.