Forbrukerrådet: – Velg en av disse elleve solkremene i sommer

Bare 11 av disse 35 solkremene kan trygt anbefales, mener Forbrukerrådet, fordi de verken inneholder hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfymestoffer eller kjemikalier i nanoform. Foto: Forbrukerrådet
Bare 11 av disse 35 solkremene kan trygt anbefales, mener Forbrukerrådet, fordi de verken inneholder hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfymestoffer eller kjemikalier i nanoform. Foto: Forbrukerrådet
Artikkelen fortsetter under annonsen

I en test av 35 solkremer er det bare 11 som trygt kan anbefales, ifølge Forbrukerrådet. Her er listen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om Forbrukerrådets solkremtest:

Alle produktene ble kjøpt inn i norske dagligvarebutikker, apoteker og parfymerier i perioden 1. april til 15. mai 2015.

Forbrukerrådet har kontrollert ingredienslisten på produktene, og deretter kategorisert dem. Produkter som inneholder stoffer på EUs kandidatliste over hormonforstyrrende stoffer er tildelt surt fjes. Det gjelder også produkter som inneholder stoffer med de mest allergifremkallende parfymestoffene som tillates i kosmetikk. Produkter som inneholder kjemiske stoffer i nanoform har også fått surt fjes i testen.

Testen viser at:

  • 11 av kremene inneholder ett eller flere hormonforstyrrende stoffer
  • 8 av kremene inneholder ett eller flere allergifremkallende parfymestoffer
  • 15 av kremene inneholder ett eller flere stoffer på nanoform
  • 2 av kremene (begge fra Nivea) inneholder skadelige stoffer fra alle de ulike stoffkategoriene.

Hormonforstyrrende stoffer

Hormonforstyrrende stoffer mistenkes å være helseskadelige, og forskere frykter at de kan gi økt risiko for sykdommer som ulike kreftformer, fedme, diabetes 2 og nedsatt fruktbarhet.

Allergifremkallende parfymestoffer

Allergi er blitt en svært vanlig lidelse som øker i omfang. De mest allergifremkallende parfymestoffene er det pålagt å merke på kosmetikkproduktene. Hvis man først blir allergisk mot et kjemikalie, kan det bli en livslang plage som forverres over tid og ved gjentatt eksponering.

Kjemikalier i nanoform

Kjemikalier i nanoform brukes i kosmetikk og en rekke andre forbrukerprodukter uten at man vet tilstrekkelig om mulige skadelige helseeffekter. Det er svært begrenset kunnskap om langtidsvirkninger av nanostoffer. Og det er mangelfull kunnskap om hva som skjer når stoffene påføres skadet hud eller sår hud.

Kilde: Forbrukerrådet

Forbrukerrådet har testet 35 av solkremene på markedet. De har undersøkt om de inneholder hormonforstyrrende stoffer, allergifremkallende parfymestoffer eller kjemikalier i nanoform.

Bare elleve av solkremene får smilefjes på alle testkriterier. Se listen nederst i saken.

Hele 24 solkremer får «rødt, surt fjes» på ett eller flere kriterier.

– Dette er stoffer som forbrukerrådet lenge har etterlyst strengere regulering av, men som likevel finnes i kosmetikk og andre forbrukerprodukter, sier Forbrukerrådets direktør, Randi Flesland, i en pressemelding.

Les også: – Hormonforstyrrende stoffer koster samfunnet billioner

– Spesielt uheldig i barnesolkrem

Hun understreker at det er fullt mulig å lage solkrem uten stoffer som kan være helseskadelige, fremkalle allergi eller som det finnes for lite kunnskap om.

14 av solkremene som er testet, er ment for barn. Bare fem av disse kan trygt anbefales, ifølge Forbrukerrådet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er spesielt uheldig at solkremer ment for barn inneholder hormonforstyrrende stoffer, i tillegg til andre kjemikalier som gir grunn til bekymring, sier Flesland.

Les også: – Stoffer i solkrem og tannkrem kan ødelegge sædkvaliteten

– To solkremer fra Nivea er verstinger

Testens verstinger er to bestselgerkremer fra Nivea, som begge får surt fjes på alle tre kriterier, i Forbrukerrådets test.

Det er Nivea Sun Lotion og Nivea Sun Kids Swim and Play.

– Testen som Forbrukerrådet presenterer, er kun en evaluering av ingrediensene, men det ble ikke utført testing av produktenes virkning, som for eksempel UV-beskyttelse eller måling av vann-bestandighet. Hensikten med en solkrem er å beskytte mot UVA- og UVB-stråling. Dermed burde en slik test også omfatte virkningen av UVB- og UVA-beskyttelse og vann-bestandigheten, skriver Mathias Jakobsson, som er Country Manager for Biersdorf som står bak merkevaren Nivea, i en epost til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Forbrukerrådet vurderer solkrem basert på ingredienslisten og ikke basert på objektive resultater som er et krav for å garantere at solkremene inneholder den UV-beskyttelsen som det loves på pakken. Alle Nivea-produkter er i henhold til regelverket til EU og er grundig sikkerhetstestet for kundenes sikkerhet, fortsetter han.

– Dere har altså ingen planer om å endre ingrediensene i solkremene?

– Vi overvåker og deltar i de aktuelle vitenskapelige diskusjoner og den nyeste forskningen som gjør oss i stand til å planlegge endringer og sørge for at produktene er sikre og kompatible. Alle solgte Nivea-produkter overvåkes kontinuerlig over hele verden for å sikre kundenes sikkerhet og tilfredshet. Dersom det er vitenskapelig grunn til endringer, så vil vi gjennomføre disse. Dette er en kontinuerlig prosess, svarer Jakobsson.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Disse solkremene beskytter ikke som de skal

Anbefaler å være føre var

Forbrukerrådet oppfordrer til generell føre var-tankegang, spesielt når det gjelder produkter som brukes av barn og unge.

– Det er grunn til å være skeptisk til både hormonforstyrrende stoffer, enkelte parfymestoffer og kjemikalier i nanoform i solkrem. Det finnes for lite kunnskap om hvor trygt det er å spraye eller smøre dette på huden, sier Flesland.

Forbrukerrådets direktør anbefaler alle å velge en av de elleve solkremene som får smilefjes i testen.

Les også: Ble du solbrent som barn har du større risiko for hudkreft

Her er listen:

  • Vichy capital Soleil Spray Enfants (for barn)
  • Dermica Kids Solkrem (for barn)
  • Dermica Kids Solspray (for barn)
  • Eucerin Kids Sunspray (for barn)
  • Garnier Ambre Solaire Resisto Swim Kids (for barn)
  • Vita Harmoni vannfast solkrem 15
  • Vita Harmoni vannfast solkrem 30
  • Cosmica Sun Milk light formula 20
  • Cliniderm light & matifying
  • Cliniderm Caring protection sun lotion
  • Cliniderm Ultra Light Sun Milk

ANBEFALES: Velg en av disse elleve solkremene i sommer, råder Forbrukerrådet. Foto: ForbrukerrådetANBEFALES: Velg en av disse elleve solkremene i sommer, råder Forbrukerrådet. Foto: Forbrukerrådet