- Bursdagsinvitasjoner brukes på de styggeste måter

MORO: Bursdagsfeiringer er gøy, men aller mest gøy er det om ingen føler seg utenfor. Illustrasjonsfoto: Colourbox
MORO: Bursdagsfeiringer er gøy, men aller mest gøy er det om ingen føler seg utenfor. Illustrasjonsfoto: Colourbox
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette bør du vite om bursdagsfeiringen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vennskap utvikles tidlig, og selv barn i barnehagealder kan mobbe og holde andre utenfor. Man skal derfor ikke se bort fra at selv ganske små barn kan føle seg forbigått dersom de ikke blir invitert i en bursdag, sier professor ved Institutt for pedagogikk på Universitetet i Oslo, Stein Erik Ulvund.

Han mener derfor det er viktig å gjøre gjennomtenkte valg når man inviterer til bursdagsfeiring for barna sine.

- De færreste har plass til alle barna i barnehagen, men prøv å invitere for eksempel alle jenter eller alle gutter fra gruppen til barnet. Det blir fort leit hvis for eksempel bare to eller tre jenter i en gruppe holdes utenfor, sier han.

Følg med

Dette må nemlig du som voksen ta ansvar for.

- Ikke lytt til barnet hvis han eller hun vil ekskludere et barn, men følg heller litt ekstra med når dette barnet kommer, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For det kan selvfølgelig være en grunn til at barnet ditt ikke vil ha dette barnet i bursdagen sin.

Kanskje er det ofte konflikter rundt ham eller henne, men det ordner seg som regel med tilstedeværende voksne.

- Barn vet verken sitt eget eller andres beste, så hvis det blir diskusjoner rundt hvem som skal inviteres, bør du spørre barnet hva han hadde følt hvis han ble holdt utenfor. Da er det lettere å forstå for barnet, sier Ulvund.

Alle må inkluderes

Styrer i Espira Kløverenga og mor, Camilla Hagstrøm, er enig.

- Det må være foreldrenes ansvar å bestemme hvem som skal komme i bursdagen, hvis ikke er det i teorien mulig at noen aldri blir invitert i et eneste selskap. Dette er fryktelig vondt når alle andre kommer tilbake og snakker om de forskjellige selskapene de har vært i, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun legger til at det er lett å tenke på seg og sitt, men mener vi må tenke mye større enn det når det er snakk om barn og samspill.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Bursdagsinvitasjoner blir brukt på de styggeste måter i barnehagen. ”Hvis du ikke gjør som jeg vil, får du ikke komme i bursdagen min”, er et vanlig utsagn og vi må sette standeren tidlig i forhold til hvordan vi skal jobbe sammen for å få alle inkludert, sier hun.

Enige foreldre

Ulvund tror mange foreldre tar lett på dette med bursdager.

- Særlig hvis de selv har barn som sklir inn i alle miljøer, og som ikke har blitt holdt utenfor noen gang. De har nok heller ikke opplevd det selv, sier han.

Han legger til at bursdagsfeiringer bør være et naturlig tema på foreldremøter i alle barnehager.

Da kan foreldrene sammen lage noen retningslinjer på hvordan man ønsker det.

- Det vil alltid være noen som er uenige, men flertallet vil da ha mest å si. Snakk sammen om hvem som skal inviteres og også om hvilken pris man ønsker å legge seg på i forhold til gaver, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er kjent foreldremøtestoff i skolen, men retningslinjer i forhold til bursdager kan godt få mer oppmerksomhet i barnehagen også, legger Hagstrøm til.

Her er noen av spørsmålene du kanskje har om bursdagsfeiringer

1. Når begynner man med barnebursdager?

- Det må jo være litt opp til hver enkelt, men jeg ser at mange starter med fireårsdagen, og at barna ser ut til å sette stor pris på selskapene da, sier Camilla Hagstrøm.

2. Hvem skal vi invitere?

- Man må ikke invitere alle i barnehagen, men gjerne alle i gruppen til barnet. Eventuelt bare jenter eller bare gutter, sier Stein Erik Ulvund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dersom man ønsker en mindre feiring, eller barnet ikke trives når det er mange tilstede, kan man naturligvis velge å bare invitere noen få.

- Husk imidlertid at dere da bør invitere færre enn halvparten av barna i gruppen. På den måten unngår man at noen føler at de blir holdt utenfor, sier han.

3. Hva gjør jeg hvis mitt barn absolutt ikke vil ha et barn i gruppen sin i bursdagen sin?

- Da må du som voksen ta ansvar og ikke høre på barnet ditt. Det å ikke bli invitert i en bursdag alle andre skal i, kan være et stort problem selv for små barn. Det blir dessuten ofte veldig synlig hvem som får komme når invitasjonene ligger i hyllen i gangen, sier Ulvund

Artikkelen fortsetter under annonsen

På dette punktet skal du altså ikke lytte til barnet ditt, men heller følge litt ekstra med på det aktuelle barnet når han eller hun kommer i bursdagen.

4. Hva skal jeg servere?

- Erfaringsmessig har barn nesten ikke tid til å spise noen verdens ting. Det mest vanlige er å servere pølser eller pizza, og kanskje enten boller, muffins eller en kake etterpå, sier Hagstrøm.

Hennes råd er å ikke slite seg ut med maten til bursdagen.

Barna vil uansett aller helst bare leke masse sammen.

5. Skal jeg arrangere selskapsleker?

Som oftest er ikke det nødvendig med selskapsleker for de minste barna.

- Jeg har flere ganger planlagt mange, kule leker og aktiviteter, men stort sett er barna helt uinteressert. De syns det er mer enn spennende nok å få lov til å leke sammen på en helt ny arena, sier Hagstrøm.

6. Må vi ha godteposer?

- Selvfølgelig må dere ikke det. Veldig mange har det, men man må ingen verdens ting. Jeg opplevde forresten at noen la en liten fløyte i posen en gang. Dette var en kjempemorsom idé, men jeg mistenker at foreldrene angret heftig da 18 barn etter noen minutter løp rundt og fløytet, sier Hagstrøm.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv har hun prøvd å legge såpebobler i posen til en sommerbursdag, og dette var stor suksess og heller ingen stor kostnad.

- Men dette må altså styres av hva man ønsker, økonomi og mye annet. Det viktigste er nok at barna får opplevelse av å være i bursdagsselskap, sier hun.

7. Må jeg si i fra at barnet mitt ikke kommer i en bursdag han eller hun er invitert i?

- Det er vanlig folkeskikk å melde avbud hvis man ikke kan komme, mener Ulvund.

Han syns det er ubetenksomt av foreldre å ikke si i fra, for da risikerer man at det spente bursdagsbarnet sitter og venter på gjester som ikke kommer.

Slike historier har det vært mange av i media den siste tiden.

- Det er selvfølgelig mulig å glemme å si i fra, men jeg har liten tro på at en hel skoleklasse glemmer det samtidig, sier han.

8. Hva gjør jeg hvis barnet mitt ikke vil gå i en bursdag?

- Jeg syns ikke man skal tvinge barn til å gå i bursdag, men prøv gjerne å finne ut hvorfor barnet ikke vil gå. Spesielt dersom det er et barn som vanligvis liker bursdager, sier Ulvund.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han mener det eventuelt kan være et godt alternativ å bli med i bursdagen.

Da er du tilstede og kan også hjelpe bursdagsbarnets foreldre dersom det skulle oppstå konflikter.

9. Skal barnet åpne bursdagsgavene mens gjestene ser på?

- Ideelt sett er det like gøy å gi bort gaver som å få dem, så det syns jeg absolutt. For å unngå at det blir en konkurranse om å gi de fineste gavene, er det imidlertid lurt at foreldrene blir enige seg imellom om hvilket nivå man skal legge seg på, sier Ulvund.

Husk at for barna betyr prisen ingenting.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er det å få gave som er moro, ikke hvorvidt den koster 50 eller 200 kroner.

10. Er det greit at jeg blir med barnet mitt i bursdag?

- Dette ville jeg avgjort sammen med barnet mitt og kanskje de som arrangerer bursdagen. Selv har jeg et kjempefortrinn som mor ettersom jeg kjenner alle barna i barnehagen veldig godt, sier Hagstrøm.

Dette gjelder naturligvis de færreste, og da mener hun det er fornuftig å spørre de som arrangerer hva de ønsker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er også viktig å lytte til barnet sitt. Noen er usikre og vil slite med å mestre denne situasjonen på egenhånd, mens andre er veldig klare for å bli levert alene selv om mor og far helst ville ha blitt igjen. Snakk da sammen og finn ut hva som passer der dere, sier hun.

Psykologspesialist: - I ungdomstiden øker både engstelse og tristhet, spesielt hos jenter Sukkersøt kjærlighet

Ti løgner om verden du må slutte å fortelle barna dine

Denne saken er først publisert hos Klikk.no