TEST AV ROSÉVIN 2015:De beste rosévinene

SAFTIG: Friskt, fruktig og saftig er stikkordene for god rosévin. Foto: Arnie Stalheim
SAFTIG: Friskt, fruktig og saftig er stikkordene for god rosévin. Foto: Arnie Stalheim
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se hvilken du skal kjøpe.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nordmenns interesse for lysere vintyper som hvitvin, rosévin og musserende, øker på bekostning av rødvin. Dette er et fenomen vi lenge har observert i sommerhalvåret, men nå drikker vi også lysere om vinteren.

De lyse vintypene når likevel sitt høydepunkt når det er lange, lyse og varme kvelder. Og selv om vi liker både chablis , sancerre og riesling sommerstid, er det vel ingenting som er mer ikonisk som sommervin enn rosé.

Enormt utvalg: Ikke lett å finne de beste rosévinene

Det er for tiden over 500 varelinjer med rosévin på polet, og om du skreller bort halvflasker, magnum, papp og andre formater, slik at du kun sitter igjen med vanlige helflasker, er det fortsatt over 400 stykker. Det er en nærmest uoverkommelig oppgave å teste alt dette, så hvordan skal man avgrense det på en fornuftig måte?

Man kunne tatt kun de som er i basis, men problemet er at flere av de beste vinene kun er partivarer eller i bestillingsutvalget. Det vi gjorde, var å teste det vi rakk, på polsmakingen i forbindelse med slippet for mai, hos en rekke importører, pluss at viner fra gode produsenter vi ikke hadde fått med oss, ble bestilt for smaking. Totalt har vi da smakt omkring 40 roséviner de siste ukene, og de fem beste blir presentert med nærmere omtale nederst i artikkelen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi gjør oppmerksom på at kultvinen Il Mimo allerede er utsolgt fra importøren, men den finnes fortsatt inne i mange polutsalg, men det tynnes ganske fort, så her gjelder det å raske på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Om du er interessert i rosévin på papp, ga vi denne biodynamiske østerrikeren god omtale i forbindelse med polslippet for mai.

Rosévin er ferskvare, og selv om de beste holder et år eller to, er de på sitt aller beste nå i løpet av sommeren og høsten.

Mat som passer til rosévinene

I tillegg til å være en god aperitiff eller "terrassevin", kan rosévin være ganske fleksibel i matveien. De lettere variantene går godt til salater, mens de litt kraftigere tåler heftig sjømat og retter av lyst kjøtt. Her er noen gode oppskrifter på retter som passer:

Se alle produkter i De beste rosévinene:


Il Mimo 2014

Veil. pris: 159,90

Les hele testen


OMA Rosato 2014

Veil. pris: 175,00

Les hele testen


Rosaura 2014

Veil. pris: 139,90

Les hele testen


Künstler Pinot Noir Rosé Trocken 2014

Veil. pris: 155,90

Les hele testen


Meinklang Prosa 2014

Veil. pris: 159,90

Les hele testen

AdTech Ad


Saken er opprinnelig publisert på klikk.no