Derfor ler babyer hysterisk av papir

Poppy ler så hun gisper når moren river papir foran henne. Se video.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den beste «vitsen» du kan fortelle en baby, er visstnok å rive i papir.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Du skjønner kanskje ikke hva som er så morsomt med et papir som rives i to igjen og igjen, men det er tydeligvis en humor som babyer over hele verden har felles. Bare se videoen av Poppy med fullstendig latterkrampe øverst i artikkelen.

I 2011 kom videoen av åtte måneder gamle Micah ut på nettet, og den ble fort en stor hit. Gutten som bare ler og ler når faren river i stykker papir er nå sett nesten 80 millioner ganger på You Tube.

Latterkrampe-ras

Siden den gang har en haug med lignendevideoer dukket opp på nettet. Det ser virkelig ut som om babyer har en helt egen humor når det kommer til lyden av papir som rives.

Alan Sroufe, professor ved institutt for barns utvikling ved universitetet i Minnesota, har en forklaring på hvorfor dette skjer.

– Barn begynner å le når de er rundt fire måneder gamle, og derifra utvikles det de synes er morsomt, sier Sroufe til Discovery.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Uvanlig oppførsel

Han sier nøkkelen til latteren ligger i at foreldrene gjør noe som de vanligvis ikke gjør, men som likevel ligner noe babyen har vært borti før.

Så hvorfor akkurat papir som rives?

– Det hele har mange interessante aspekter. Det lager en merkelig lyd. Du ville vanligvis ikke rive i papir som en lek for barnet, samtidig blir det fort forutsigbart hva som skal skje, fordi det repeteres. Forventingen gjør det morsomt, sier Sroufe.

Avslører hjernen

Det sier noe om hvor babyen er i utviklingen sin, og gir et innblikk i hvordan hjernen deres fungerer. Disse babyene er såpass gamle at de har muligheten til å vite på forhånd hva som skal skje. Som når noen forteller en vits, bygger forventningene seg opp, til man når en topp der man begynner å le.

Se det fantastiske klippet fra 2011, der åtte måneder gamle Micah slår latterdøren fullstendig opp, når pappaen river istykker papir:

Se samlingen av babyer som ler av papir som rives: