TEST AV BRØDKNIVER- Det råeste jeg har vært med på

SKARP DOM: Bakesjef ved Godt Brød og deltaker på bakelandslaget, Thomas Valand, og knivsliper Gunn Kristine Smeby, er våre eksperter i denne testen av brødkniver. FOTO: Hanna Sundquist.
SKARP DOM: Bakesjef ved Godt Brød og deltaker på bakelandslaget, Thomas Valand, og knivsliper Gunn Kristine Smeby, er våre eksperter i denne testen av brødkniver. FOTO: Hanna Sundquist.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Begeistring for den beste brødkniven - vi har testet ni.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om testen:

Ekspertene: Bakesjef ved Godt Brød og deltaker på bakelandslaget, Thomas Valand, og knivsliper Gunn Kristine Smeby. Hun driver knivsliperiet Skjerp Deg Knivsliperi.

Brødknivene: Vi har testet ni forskjellige brødkniver på markedet i prisklassen 80 til 1700 kroner. Utvalget er bestemt ut i fra hvilke kniver det selges mest av i butikker som Jernia, Kitch’n, Rafens og Traktøren.

Brødkniv fra Ikea skulle også være med i testen, men uteble, da deres modeller på vei ut av markedet. Den nye modellen kom ikke inn i tide til testingen.

Kriteriene: De fem kriteriene knivene er blitt bedømt på, er størrelse, vekt, knivblad, grep og design. De tre første kriteriene er mest vektlagt, da grep og design er mer av en smakssak.

Testingen: Hver kniv er testet av begge ekspertene på tre forskjellige brødtyper: formloff, halvgrovt brød og kompakt müslibrød. Sistnevnte inneholder utfordringer som forskjellige typer frø, nøtter og tørket frukt, i tillegg til at det har ekstra hard skorpe.

En brødkniv finner du på alle norske kjøkken. Det finnes mange brødkniver på markedet, og det kan være vanskelig å vite hvilken du bør kjøpe og hva du skal se etter. Derfor har vi testet ni forskjellige populære brødkniver på markedet.

Ekspertpanelet var ikke i tvil om hvilken brødkniv som var den innlysende vinneren etter testen. Kniven fra Kai Shun skilte seg tydelig ut og danket ut samtlige av de andre knivene.

- Ingenting kan måle seg med denne brødkniven. Dette er det råeste jeg har vært med på. Den er gjennomført i hver minste detalj, sier knivsliper Gunn Kristine Smeby entusiastisk.

- Kan skjære i en evighet

Andre kniver imponerte ikke like mye. Brødkniven fra Sabatier ble testens taper.

- Snakk om sløv kniv. Her kan vi stå og skjære til i kveld. Denne kniven har alt jeg ikke vil ha: Den er pinglete, liten, tynn og sløv, ler bakesjef ved Godt Brød og deltaker på bakelandslaget, Thomas Valand.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Marit Gatevold, kjedeleder i Rafens, sier at denne kniven er tilpasset en mindre hånd.

– Knivene er både lettere og nettere enn mange tradisjonelle kokkekniver, noe som gjør at de balanserer godt i en ikke altfor kraftig hånd. Det tynne stålet gir marginal spalting ved skjæring, noe som gjør både kokkekniven og fileteringskniven i serien til manges favoritt. Denne kniven passer nok bedre til det typiske franske brødet enn til norsk grovbrød, sier Gatevold.

Trenger tyngde

Knivsliperen og bakesjefen er klar på hva som definerer en god brødkniv.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Den optimale brødkniven knivblad på 24 cm. Den skal gli lett gjennom brødet med noen få lange drag. Er den kortere blir det kronglete, og hvis den er mye lengre kan det være utfordrende å bruke kniven, forklarer Smeby.

- Jeg er opptatt av at brødkniven skal ha en viss tyngde. Den skal jobbe seg gjennom brødet av seg selv uten at man skal trenge å bruke mye makt, sier Valand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Minus for smuler

Kniven skal også skjære pene, rette skiver.

- Noen brødkniver drar mye smuler ut av brødet og etterlater rufsete skiver. Det trekker ned, sier Smeby.

Når det kommer til vedlikehold av brødkniven, er de ikke i tvil om hva som er knivens verste fiende.

- Ingen kniver tåler oppvaskmaskin. Oppvaskmiddelet inneholder slipemidler som tar bort skitt, noe som er svært ødeleggende for kniven, sier knivsliperen.

– Og unngå for all del å oppevare kniven i en skuff sammen med andre redskaper. Brødkniven bør henge på veggen eller stå i et stativ, sier Valand.

Mange skuffelser

Du trenger ikke å eie mer enn én brødkniv, og de er enige om at det er vanskelig å finne en god brødkniv til under 1000 kroner.

Resultatene vi kom frem til overrasket panelet.

– Jeg er litt paff over at det var så mange kniver som skuffet. Flere av de vi testet var sløve og skar stygge skiver. Det var jeg ikke forberedt på, sier Valand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smeby er enig.

– Hvis du ikke er ekstremt opptatt av kjøkkenredskaper og investerer titusener av kroner på kniver, er det mye her som er for dyrt. Mange av knivene her er overpriset i forhold til hva du får for pengene, konstaterer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

TEST AV BRØDKNIVER - Det råeste jeg har vært med på.TEST AV BRØDKNIVER - Det råeste jeg har vært med på.

Kai Shun

Testens vinner.

Kort sagt:

+ Etterlater ingen smuler.

+ Skjærer plettfrie skiver.

+ Glir lett gjennom brødet.

+ Trenger ikke å bruke makt.

- Skaftet kunne ha vært 1 cm lengre.

– Denne kniven er nøye gjennomført helt ut i detaljene. Jeg har aldri sett på maken. Jeg tar tilbake alt jeg har sagt om hvilken brødkniv jeg synes er best. Denne kan ikke måle seg med noe annet, sier Smeby.

Kniven ser ikke skarp ut, men glir gjennom brødene på en elegant måte.

– Den etterlater seg ingen smuler og skjærer et pent snitt. Du kan lett skjære syltynne brødskiver med denne kniven helt uten problem, sier Valand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer

Konklusjon

Det råeste vi har sett!



Global Sai

Denne kniven er baktung.

Kort sagt:

+ Skjærer pent.

+ Glir godt.

- Baktung

- Skjærer noe skjevt.

– Det er sjelden jeg reagerer på balanse i kniven, men denne hadde skikkelig tyngdeforskjell. Den er veldig tung bakerst, sier Smeby.

– Denne sliter litt med å skjære pene loffskiver, men fungerer bedre på de grove brødene, sier Valand.

Les mer

Konklusjon

Denne skjærer som en femmer, men har balanse som en toer.



Victorinox

Hygieneglipp trekker ned.

Kort sagt:

+ Godt knivblad

+ Tar tak i brødet med en gang

- Åpning ved skaftet som samler matrester

- For lett

– Denne kniven har en åpning ved skaftet.

Smeby viser til en glipp mellom knivbladet og treskaftet.

– Det er sånt som får Mattilsynet til å reagere. Når du skjærer med denne kniven samler det seg matrester inni her. Ikke bra!

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Denne kniven er glad i skorper, og tok tak i brødet med en gang. Den jobber seg fint gjennom brødet på egenhånd. Den er litt for lett, men absolutt god å skjære med, sier Valand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Panelet har lyst å gi kniven terningkast fem, men er enige om å gi trekk for åpningen ved skaftet.

Les mer

Konklusjon

God kniv som absolutt er verd pengene.


Hellstrøm

Testens mest macho kniv!

Kort sagt:

+ God tyngde

+ God å skjære med

- River i brødet

- Etterlater mye smuler

– Endelig en større og mer mandig kniv. Denne liker jeg, sier Valand, som synes de fleste brødknivene i testen er tynne og pinglete.

Dette er definitivt testens tyngste kniv, noe panelet ser på som positivt.

– Den smuler en del og river litt i brødet, men ellers er den god å skjære med. Skaftet er noe for stort, men det er bedre at det er for stort enn for lite, sier Smeby.

Les mer

Konklusjon

Ikke den mest perfekte kniven, men absolutt god.


Mac BS-90

For liten kniv som skjærer pene skiver.

Kort sagt:

+ Skjærer pene skiver

- Sliter med å skjære skorpe

- For kort

Artikkelen fortsetter under annonsen

- For lett

– Oida, denne kniven er ikke glad i skorper, sier Valand mens han prøver seg på loffen.

– Men se så fine skiver den skjærer!

– Enig. Når den først har kommet seg gjennom skorpa glir den godt gjennom brødet, sier Smeby

Les mer

Konklusjon

Den svarer ikke helt til forventningene.



Clas Ohlson

Skarpere enn forventet

Kort sagt:

+ Skarp

- For lett

- For kort

– Denne scorer kun på skarpheten. Den er for lett og for kort, men tar bedre tak i skorpa enn mange av de andre knivene i testen, sier Valand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er lett å se at denne kniven ikke er utformet for seg, men er stanset ut som en pepperkake. Kniven er rett og slett trykket ut av en stålplate, sier Smeby.

– Kniven er god og skarp. Spørsmålet er bare hvor lenge den holder seg sånn, sier Valand.

– Ja. Og dette gummiskaftet er sånt som typisk minner om gammel tyggegummi etter hvert, sier Smeby.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer

Konklusjon

Scorer på skarpheten, men ikke på så mye annet.



Øyo Stor Brødkniv

Kniven river opp brødet.

Kort sagt:

+ God å holde i

- River ut smuler

- For lett

– Sjekk den rufsete brødskiva. Kniven drar ut smuler samtidig som jeg må bruke makt for å få kniven gjennom brødet, sier Smeby.

– Denne er god å holde i, men samarbeider ikke med brødet i det hele tatt, sier Valand.

Les mer

Konklusjon

Kniven samarbeider for lite med brødet.


Fiskars Solid

Er det lim på knivbladet?

Kort sagt:

+ Fin tyngde

- Skjærer skjevt

- For lite skaft

- Knivbladet er for bredt

– Her trengs det enda en kniv for å få kniven ut av emballasjen, sier Smeby mens hun strever med å få ut kniven.

– Merkelig. Det føles ut som om det er lim på kniven. Den sitter seg på en måte fast i brødet mens jeg skjærer, sier hun.

– I tillegg skjærer den skjevt. Jeg må anstrenge meg for ikke å få en brødskive som er smal på den ene siden og bred på den andre, sier Valand.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les mer

Konklusjon

Det er mye som ikke stemmer her.


Sabatier Edonist

Testens taper

Kort sagt:

- For sløv

- For kort

- For lett

- For lite skaft

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Må bruke altfor mye makt

Etter at Valand hadde strevet en stund med å skjære gjennom skorpa på brødet, brøt testpanelet ut i latter.

– Dette er det sløveste jeg har vært med på. Her kan vi stå og skjære til i kveld, sier han.

– At denne kniven er helt ny er urovekkende. Det kjennes ut som den har vært flittig brukt i minst tre år, sier Smeby.

– I tillegg til at den er sløv er den pinglete, tynn og alt for lett. Alt jeg ikke vil ha, utbryter bakesjefen.

– Disse dyre, franske knivene hadde sin high peak på 80 og 90-tallet. Jeg hadde mye høyere forventninger til denne, sier knivsliperen.

Marit Gatevold, kjedeleder i Rafens, sier at denne kniven er tilpasset en mindre hånd.

– Knivene er både lettere og nettere enn mange tradisjonelle kokkekniver, noe som gjør at de balanserer godt i en ikke altfor kraftig hånd. Det tynne stålet gir marginal spalting ved skjæring, noe som gjør både kokkekniven og fileteringskniven i serien til manges favoritt. Denne kniven passer nok bedre til det typiske franske brødet enn til norsk grovbrød, sier hun.

Les mer

Konklusjon

For sløv, liten og lett.