Rester etter lammelåret?

HOVEDRETT: Lammefrikassé.
Artikkelen fortsetter under annonsen

Joda, middagen kan bli bedre dagen derpå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kan man bruke restene etter lammelåret til noe?

Å ja.

Vi gleder oss nesten like mye til dagen etter lammelåret.

Fra før vet vi at pinnekjøtt og fårikål er «bedre» dagen etter. Men, lammesteik?

Les også: Øl er nam til påskelam

Dette gjør du med restene til lammelåret

Det har ikke alltid vært sånn. Først da vi fikk oss bålpanne løsnet det. Den nydelige lammegryta ble ikke til etter en nøye beregnet plan.

Nei, det var restene etter måltidet kvelden i forveien som fikk nytt liv.

En bålpanne ser ut som en tipi uten teltduk og fra toppen henger det en diger panne som du har fyrer veden i. Over panna er det festet en rist. Her kan du for eksempel sette ei gryte.

Og det gjorde vi. I den gryta havnet alt kjøttet fra kjøttet vi ikke hadde spist opp. Og restene etter lammelåret fikk etter hvert selskap av potene, gulrøttene, løk og aspargesbønnene som alle hadde deltatt på festen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det eneste jeg la til var en solid fløteskvett og enda litt mer rosmarin.

– Ja, det gjorde susen, fikk jeg høre der vi sto rundt bålpanna med hver vår skål med nydelig lammegryte, mens vinteren gir fra seg sine siste, dryppende sukk.

Les også: Slik blir lammelåret best

Rask restemat av lammelår

Alle har ikke bålpanne. Og det er slettes ikke nødvendig for å få noe ut av lammelåret dagen etter.

Et veldig godt tips får vi av kokken Geir Skeie (oppskrift nedenfor). Han lager rett og slett enkle, elegante tapas av lammelåret. Første delen handler om å koke kjøttet - det har du jo allerede gjort. Det du trenger å gjøre da er å koke grønnsakene og så blande kjøtt og grønnsaker som du presser sammen (gjerne i en brødform) til det blir kaldt og stivt. Så kan du skjære det opp i biter, og servere på biter av flatbrød med rømme og persille på toppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Påskekos i flasker og papp

Et opplagt valg er å lage en couscousgryte. Du kan improvisere og tilpasse med utgangspunkt i oppskriften nedenfor. Det som er så fint med lammekjøttet er at det klarer seg godt på egen hånd, blir supert med rosmarin og hvitløk, og samtidig menger det seg elegant med chili, spisskum og koriander.

I den couscousgryta er det også plenty med grønnsaker - legg til og trekk fra akkurat som det passer deg.

I samme gate finner vi den kule gryteretten fra Marokko. Den serveres med kikerter (oppskrift nedenfor).

I Hellas lager de lam Klephtiko. Retten er oppkalt etter grekere som flyktet til fjellene fra ottomanerne, de ble kalt kleftis, altså røvere - og da kan du gjette hvor ordet "kleptoman" kommer fra. Uansett: I denne retten blandes lammekjøttet med hvitløk, laurbærblad og kanel og havner til slutt i en gryte med poteter og eventuelt litt godt krydret pølse. En annen gresk rett souvlaki i pitabrød.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg synes også det høres spennende ut med aprikosgryte - lammet kler også det lett søtlige.

Vi tar også med lammefrikassé - en rett jeg gjerne spiser når som helst. Denne er det våre alles Ingrid Espelid Hovig som har laget (oppskrift nedenfor).

Les også:

Lammeoppskriftene som frister

Lammeskanker med soppfrikassé

Låret som gir vann i munnen

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no

Denne saken var opprinnelig publisert i 2015, og har blitt trukket fram til glede for nye lesere i påsken.