Hvordan virker isotretinoin:– Ingen skal måtte gå rundt med kviser resten av livet

FØR OG ETTER: Maren-Anne slet med kviser i mange år. Foto: Privat
FØR OG ETTER: Maren-Anne slet med kviser i mange år. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Maren-Anne (29) hatet å se seg selv i speilet. Nå er hun kvisefri.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta om isotretinoin:
  • Legemiddel som reduserer taglkjertelproduksjonen i huden og dermed kvisene.
  • Tas via tabletter.
  • Kan gi bivirkninger som tørr hud, tørt hår, hovne øyne og nedstemthet.
  • Kan ikke tas i forbindelse med graviditet eller amming, og du må jevnlig levere graviditetstester i løpet av kuren. Det er også anbefalt å bruke dobbelt prevensjon under kuren.
  • Isotretinoin har bred faglig støtte, men anses likevel som siste utvei for mennesker plaget med akne.

Oppsøk lege hvis…

  • Kvisene vedvarer, også etter at du har prøvd ulike midler fra apoteket.
  • Du begynner å få betennelse og inflammasjon i huden.
  • Du merker at det begynner å danne seg arr.
  • Selvfølelsen din blir påvirket av kvisene

NB! Hvis fastlegen ikke ønsker å sende deg videre til hudlege, kan du oppsøke en selv.

– Noen fastleger ser fremdeles på akne som et banalt problem. Noen ganger må du derfor ta saken i egne hender, oppfordrer Ohlsson.


Alternative behandlinger:

Det finnes tre hovedbehandlinger av akne:

1. Topikale midler
Disse smøres direkte på huden. Populære kremer er Epiduo, Differin og Skinoren.

2. Antibiotika
Tas som tablett . Det aller vanligste middelet heter Tetralysal.

3. Isotretonoin
Tas som tablett. Dette er det sterkeste middelet mot akne og gis bare ved siste utvei.

– Vi sier alltid til pasientene at om de ved et uhell skulle bli gravide, må de innstille seg på å få utført provosert abort, sier hudlege Kristin Ryggen fra St. Olavs Hospital i Trondheim.

Alle legemidler har bivirkninger. Men enkelte er potensielt farligere enn andre. Isotretinoin, også kjent som roaccutane, er et slikt ett. Legemiddelet kan gi foster alvorlige misdannelser i hjertet, hjernen og skjelettet. Derfor må pasienter levere jevnlige graviditetstester til legekontoret mens de er under behandling. Andre bivirkninger er sprukne lepper, muskelsmerter, tørt hår og humørsvingninger.

Selv om bivirkningene kan være mange, er det for noen verdt risikoen. Isotretinoin, tidligere roaccutane, er et av de få legemidlene på markedet som faktisk kan knuse kvisene for godt. For Maren-Anne Melvik (29) ble middelet redningen fra dårlig selvtillit og langvarige arr.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var så utrolig lei og syntes det var veldig ubehagelig. Dessuten greide jeg ikke stoppe å plukke på dem, så det var i ferd med å danne seg arr. Jeg tenkte at nå må det skje noe.

Mislykkede kremer

I mange år trodde hun det bare skulle være sånn. Maren-Anne var en av de første i klassen på ungdomsskolen til å få kviser, og de ble bare flere og synligere etter hvert som årene gikk.

– I den alderen er det jo ekstra ille. Jeg fikk heldigvis ikke så mange kommentarer, men de rundt meg la nok merke til det uten å si noe.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun husker hvordan hun hatet å se seg selv i speilet og hvor stygt hun syntes det var.

– Jeg var veldig selvbevisst og tenkte på det hele tiden, sier Maren-Anne og forteller at hun prøvde alt hun kom over av ulike kremer, - som bare gjorde vondt verre.

Maren-Anne kunne ønske at noen hadde hjulpet henne med å finne andre midler da hun var yngre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Alle tror de vet hva som gjelder, men det er mye kjerringråd og skremselspropaganda ute og går. Jeg fikk høre at jeg ikke måtte spise sjokolade og sånne ting. Det kan kanskje hjelpe litt, men er absolutt ikke nok.

Tatt på alvor

Ifølge hudlege Ylva Ohlsson ved Hudklinikken i Oslo, er dette typisk. Hun har skrevet boken Huden og psyken og understreker at mange ikke blir tatt på alvor når de klager over dårlig hud.

– Det er viktig å fange opp dem som har det vanskelig på grunn av akne, uansett alder. For det første kan det påvirke psyken, man blir stresset og får dårlig selvtillit. Dette kan igjen påvirke hormonene som gjør at man får mer kviser For det andre kan akne danne synlige arr som varer resten av livet, sier Ohlsson og fortsetter:

– Mat har dessuten veldig liten betydning når det gjelder kviser, i motsetning til hva mange tror.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Akne er et komplekst problem der mange faktorer spiller inn, som arv, klima og hormoner.

Maren-Anne begynte ikke å se etter muligheter for å bli kvitt kvisene før hun var i begynnelsen av tjueårene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg leste en del på nett og skjønte at dette ikke trengte å vedvare.

Legen var behjelpelig og ga Maren-Anne Tetralysal, som er en form for antibiotika. Den fungerte i en kort periode. Deretter fikk hun en krem med A-vitaminer, men heller ikke den hjalp noe særlig.

Dårlig rykte

MAREN-ANNE MELVIK: Prøvde isotretinoin mot kvisene. Foto: PrivatMAREN-ANNE MELVIK: Prøvde isotretinoin mot kvisene. Foto: Privat

Ikke før en annen lege tok det opp under en vanlig helsesjekk, skulle ballen begynne å rulle.

– Hun spurte rett ut om jeg gjorde noe med akne-situasjonen min og foreslo isotretinoin. Det viste seg at hun også var hudlege, forklarer Maren-Anne.

I begynnelsen var hun skeptisk. Dette var noe mer enn bare å smøre på litt krem. Hun ville måtte levere jevnlige graviditetstester til legekontoret og bivirkningene var skremmende. Ikke minst hadde hun lest mye om risikoen for selvmordstanker på nett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hudlege Kristin Ryggen forteller at isotretinoin har fått et ufortjent dårlig rykte. Hun tror det bunner i en tvist fra 90-tallet, da en gruppe brukere som hevdet seg skadet for livet saksøkte middelet.

– Flere ble deprimerte og fikk ME, men retten fant ingen bevis på at dette hadde noe med isotretinoin, som på den tiden het roaccutane, å gjøre. Det er heller ingenting i forskningen som tilsier at det skal være noen årsakssammenheng her. Men denne oppfatningen henger nok igjen i samfunnet og gjør folk skeptiske, sier Ryggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hestekur

For Maren-Anne var det etter hvert ikke noen tvil.

– Det var mye å ta inn, men jeg følte meg psykisk sterk nok til å takle det. Legen fortalte også at det ikke var faglig enighet om bivirkningene, så jeg måtte bare satse på at dette skulle gå bra.

KRISTIN RYGGEN: Hudlege på St. Olavs Hospital i Trondheim. Foto: PrivatKRISTIN RYGGEN: Hudlege på St. Olavs Hospital i Trondheim. Foto: Privat

Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Ohlsson og Ryggen understreker at isotretinoin sees på som siste utvei.

– Vi prøver helst ut andre midler først, men for noen er det gått så langt at man må rett på det sterkeste middelet. Når vi gir isotretinoin passer vi på å begynne i små doser, for å forsikre oss om at pasienten ikke får for mye bivirkninger og for å forhindre at akneforandringene blusser opp i starten, sier Ohlsson.

Maren-Anne syntes selve kuren på fire måneder gikk bedre enn forventet.

– Jeg ble ikke så ille plaget av bivirkninger, utenom at jeg fikk veldig tørt hår og tørr hud. Jeg husker at huden i munnviken sprakk opp, så jeg måtte passe på alltid å ha Lypsyl i veska, men det var ikke noe stort problem.

Likevel innrømmer hun at det var tøft til tider.

– Det er jo en hestekur. Du skal helst ikke drikke noe alkohol, helst ikke være i solen, komme inn og teste blodet hver måned.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ble bedre

Da hun var ferdig, følte hun seg gladere enn på lenge. Huden var glattere og aknen nesten borte.

– Jeg tenkte at nå er jeg fri! sier Maren-Anne og husker at det var en seier å endelig kunne smile til seg selv i speilet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ohlsson forteller at de fleste pasientene som går gjennom en kur føler seg lettet i ettertid.

– De sier de føler seg som nye mennesker, og mange lurer på hvorfor de ikke gjorde det før.

YLVA OHLSSON: Hudlege ved Hudklinikken i Oslo.YLVA OHLSSON: Hudlege ved Hudklinikken i Oslo.

Ifølge Ryggen fungerer isotretinoin fordi den reduserer taglkjertelproduksjonen og minner huden på hvordan den skal fungere optimalt.

– Du kan si det slik at taglkjertlene hviler under kuren.

Det betyr likevel ikke at de ikke kan våkne til live igjen. Maren-Annes hud holdt seg lenge kvisefri, men etter et års tid begynte kvisene å komme tilbake.

– Jeg visste at det ikke var noen garanti da jeg begynte på isotretinoin, men det var jo en nedtur. Samtidig var jeg motivert til å ta tak i det så fort som mulig, siden jeg hadde opplevd hvor bra det kunne bli.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke en runde til

Legen til Maren-Anne foreslo at hun skulle gå på en runde til.

– Det er ikke uvanlig, sier Ryggen og forteller at noen må gjennom to-tre runder før huden blir bra.

– Vi vet ikke på forhånd hvor godt kroppen kommer til å respondere. Man får jo heller ikke skiftet ut huden man er født med, så det er ingen garanti for at man blir helt frisk. Men de fleste opplever en betydelig bedring, forsikrer hun.

Maren-Anne orket ikke en runde til og bestemte seg derfor for å prøve p-pillene Diane i stedet. De har holdt kvisene i sjakk siden.

– Det er vanskelig å si hva som hadde skjedd uten isotretinoin, men nå er det i hvert fall mye lettere å holde kvisene nede med svakere midler. Det var dessuten veldig deilig å få en midlertidig pause fra kvisene.

Ohlsson understreker at de som sliter med langvarige kviser, må søke hjelp.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Isotretinoin passer ikke alle, men vi har flere andre gode legemidler på markedet i dag, så de fleste med akne kan bli helt bra. Ingen skal måtte gå rundt med kviser resten av livet.

Les også:

Hudekspert: – Du kan selv motvirke 90 prosent av årsaken til aldring

Avvenningen tar tre dager

Dette prøver kroppen å fortelle deg

Saken er opprinnelig skrevet for Kvinneguiden og publisert på klikk.no.