Ikke lenger kolesterolsynderen?Eksperter frikjenner egget

Egget er frikjent som den store kolesterolsynderen. Foto: Colourbox.com
Egget er frikjent som den store kolesterolsynderen. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Påsken er den store høytiden for eggspising. Da spiser vi til sammen 23 millioner egg. Eggeplommen har lenge vært sett på som den store kolesterolsynderen. Er det på tide å friskmelde egget? Vi har spurt fem eksperter.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ja!, Mener klinisk ernæringsfysiolog Mette Svendsen ved Oslo Universitetssykehus og Ellen Hovland, klinisk ernæringsfysiolog i Animalia.

– Egget har vært frikjent lenge, men det virker dessverre som mange ikke har fått det med seg, sier Hovland.

– I den generelle befolkningen kan egget friskmeldes fordi vi ikke finner en sterk sammenheng mellom kolesterol fra kosten og risikoen for blant annet hjerte- og karsykdommer, sier Svendsen.

Les også: Vi spiser 4,6 millioner egg hver dag i påsken

– Kolesterol i kosten har liten påvirkning på risikoen for hjertesykdom, sier Jan I. Pedersen, professor emeritus i ernæring ved UiO. Dette kan vi si selv om vi ikke er i tvil om at kolesterol fra eggeplommen påvirker kolesterolnivået i blodet.

– Matvarer rike på mettet fett vil for eksempel ha større påvirkning på kolesterolnivået i blodet enn kostkolesterol, sier Pedersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Egg friskmeldes i USA

Blant de nyeste studiene på spising av egg og risikoen for hjerte- og karsykdommer, viser den ene studien positiv sammenheng, og den andre ingen sammenheng. Slike uoverstemmelser gjør det vanskelig for forbrukerne, mener Pedersen.

Mangel på entydige resultater har også ført til at egget nå friskemeldes i USA. De amerikanske helsemyndighetene har nylig hintet om at de kommer til å utelate anbefalingen om å begrense inntaket av kolesterol fra kosten i de nye kostrådene.

Les også: Egg er spiselige lenge etter utløpdato

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En nylig publisert studie i et anerkjent amerikansk ernæringstidsskrift, friskmelder egget for type 2-diabetikere. Studien viste ingen forskjell i kolesterolnivå om du spiste to eller 12 egg per uke.

Én av tre må passe inntaket

Egget kan derimot ikke frikjennes for alle. Noen grupper må fremdeles være forsiktig med å spise matvarer som inneholder mye kolesterol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen vil få en stor økning av kolesterolet i blodet dersom de spiser for eksempel eggeplomme. Denne gruppen kalles hyperrespondere og vi antar at omtrent én av tre nordmenn faller innenfor denne kategorien, sier Dan Johansen, rådgiver ved Nasjonal kompetansetjeneste for familiær hyperkolesterolemi.

– For personer med arvelig høyt kolesterolnivå, anbefaler vi maks ett- til to egg i uken. Dette gjør vi fordi en økning i deres kolesterolnivå vil være svært dramatisk, legger Johansen til.

Les også: Hvilken eggeplomme ser mest normal ut for deg?

Egg som kostråd?

Egget er altså frikjent for to tredeler av oss. Men ekspertene er likevel ikke enige i om egget fortjener en plass i de nasjonale kostrådene.

– Siden vi ikke vet hvem som reagerer på kolesterolet i eggeplommen, blir det også vanskelig å komme med anbefalinger til den generelle befolkningen, mener Dan Johansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når en matvare ikke påvirker risikoen for sykdom verken positivt eller negativt, er det ikke naturlig å inkludere den i anbefalinger. Egg bør likevel ha en plass i et sunt og variert kosthold, sier leder av Nasjonalt råd for ernæring og professor i samfunnsernæring, ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Liv Elin Torheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik koker du egg på fjellet

Nordmenn antas å ha et lavt inntak av kolesterol fra kosten.

– Med det kostmønsteret vi har i dag, og vårt moderate eggforbruk, ser jeg ikke nødvendigheten av å gi noen generell anbefaling om kostkolesterol, sier Jan I. Pedersen.

Ellen Hovland mener derimot at egget står i fare for å bli glemt om det ikke inngår i anbefalinger om et sunt kosthold.

– Det ville vært gledelig om helsemyndighetene ville gi kostråd om egg, og gjerne nevne dem som et godt alternativ til andre proteinkilder. Spesielt for personer med dårlig tannstatus kan egg være en smart kilde til protein og andre næringsstoffer, sier Hovland.

Les det fullstendige intervjuet med fagpersonene her.

Les også: Slik sjekker du om egget er ferskt

Saken ble først publisert i Norsk tidsskrift for ernæring