Saus til lam:Den nye hvitløksausen

LAMMEKOTELETTER: Her er en enkel saus til lammekotelettene. Foto: Erik Hannemann
LAMMEKOTELETTER: Her er en enkel saus til lammekotelettene. Foto: Erik Hannemann
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du må kjenne til ett triks for å få det til.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg elsker hvitløk. Det morsomme er at hvitløken har så mange ansikter. Hvitløk er en smakscameleon.

Bare å raspe et hvitløkfedd over en skive stekt brød gjør underverker.

Hvitløken smaker og oppleves veldig forskjellig i en aioli og i klassikeren kylling med 40 hvitløkfedd.

Og så er det faktisk enda en metode som jeg bruker ofte, men som jeg føler meg (nesten) alene om å bruke.

Det er å riste hvitløkfedd i en tørr stekepanne. Det du oppnår er fantastisk velduftende hvitløk som du kan vende inn i gryter, hakke og ha på pizza, blande med litt rømme og vips! så har du en herlig, liten dipp.

Sett frem en skål med friske grønnsaker og den dippen, så skal jeg love deg at de får bein å gå på.

Aller best liker jeg å lage en saus av ristet hvitløk. Det ser kanskje like mye ut som en dressing, men du verden så godt det er med ristet hvitløk, rosmarin, rødvinseddik, mynte og olivenolje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ja, og en rødvin som passer perfekt til lammet.

Det er da du skjønner at påsken har kommet for å bli. Ingen vil gi fra seg de tradisjonene her frivillig.

Hvordan man rister hvitløk

I prinsippet kan man riste hvitløkfeddene i skallet. Men, jeg synes det er mye enklere å rense dem først. Det vil si, det var da jeg oppdaget den geniale måten å rense dem på - vi kaller det ristemetoden (video).

Når du har feddene er det ikke verre enn at du har dem i en tørr stekepanne, altså uten olje eller noe som helst.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bruk middels varme. De svir seg ikke så lett, men vend dem jevne mellomrom. Når de er helt myke, etter 10-12 minutter (litt avhenging av hvor høy varme du bruker) er det ferdige.

Da har du fjernet råskapen i feddene.

Det jeg gjør nå er å kjøre disse feddene sammen med rødvinseddik, litt rosmarin, litt mynte og olivenolje til en saus med stavmikseren.

Og, som det heter, jeg vil oppfordre alle andre til å gjøre det samme.

Oppskriften på grillede lammekoteletter med denne sausen får du nedenfor.

Les også:

Sausen du har inni

Èn hvitløkspresse blir hyllet av testerne

Matquizen der noen få klarer alle

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no