Hjertelidelse som rammer gravide:Kine (27) våknet plutselig med store pustevansker

FRARÅDET EN NY GRAVIDITET: Den alvorlige hjertesykdommen gjør at Kine mest sannsynlig ikke kan få flere barn. Foto: Privat
FRARÅDET EN NY GRAVIDITET: Den alvorlige hjertesykdommen gjør at Kine mest sannsynlig ikke kan få flere barn. Foto: Privat
Artikkelen fortsetter under annonsen

Like etter at datteren ble født fikk Kine (27) vite at hun hadde en alvorlig hjertesvikt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bare en måned etter at Kine (27) hadde født datteren sin, våknet hun plutselig en natt med store pustevansker.

På sykehuset fant de ut at hun hadde en kraftig lungebetennelse, men en CT avslørte at hun også hadde væske på lungene. Dette førte til at legene ville ta en ultralyd av hjertet hennes.

Hjertelidelse som oppstår hos gravide

Ultralydundersøkelsen avdekker at hun har diagnosen Peripartum kardiomyopati.

SJELDEN HJERTESVIKT: - Og cirka halvparten blir helt friske igjen, forteller Mette-Elise Estensen, overlege ved Kardiologisk avdeling på Rikshospitalet. Foto: PrivatSJELDEN HJERTESVIKT: - Og cirka halvparten blir helt friske igjen, forteller Mette-Elise Estensen, overlege ved Kardiologisk avdeling på Rikshospitalet. Foto: Privat

– Dette er en type hjertesvikt som alltid oppstår i forbindelse med graviditet, og som vi ikke helt vet hvorfor noen får, forteller Mette-Elise Estensen, overlege ved Kardiologisk avdeling på Rikshospitalet.

– Hjertesvikten oppstår enten i siste måneden av svangerskapet, i forbindelse med fødsel eller innen de fem første månedene etter at man har født, forklarer hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dr. Estensen forteller at denne typen hjertesvikt ikke alltid er like lett å oppdage, da symptomene ofte kan forveksles med typiske graviditetssymptomer.

– Kvinnene får gjerne tyngre pust, raskere puls, hoste, og blir hovne i beina. Alle de samme forandringene som skjer i normale svangerskap, men da i mindre grad. Vanligvis går disse forandringene over når man har født, men om det ikke gjør det bør man være oppmerksom, sier hun.

LES OGSÅ: - Egoistisk å ikke vaksinere friske barn

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Trodde hun skulle dø

Kine forteller at hun fikk sjokk da hun mottok beskjeden.

IKKE SLIK DET SKULLE BLI: Kine seg gledet seg til å bli mor for første gang, men barseltiden ble langt ifra det hun hadde forventet. Foto: PrivatIKKE SLIK DET SKULLE BLI: Kine seg gledet seg til å bli mor for første gang, men barseltiden ble langt ifra det hun hadde forventet. Foto: Privat

– Jeg så for meg at jeg skulle dø og det første jeg tenkte da jeg fikk diagnosen var «vil jeg få se min datter vokse opp?».

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg var veldig redd. Det tok lang tid før jeg klarte å ringe min forlovede og mor for å si det. Jeg bare gråt i telefonen lenge før jeg fikk sagt hva det var, forteller hun.

Klarte ikke ta seg av babyen

Kines hverdag har blitt svært forandret etter at hun ble syk. Den første tiden gjorde mangelen på krefter henne ute av stand til å ta seg av sin nyfødte baby alene.

Fra å være en aktiv kvinne i full jobb, må hun nå holde kroppen mest mulig i ro. Snart skal hun imidlertid starte å trene opp kroppen igjen, med god veiledning fra en fysioterapeut.

– Det har vært helt forferdelig å ikke ha krefter til å holde barnet sitt, ikke få skiftet en bleie, ikke få trøste henne eller gi henne mat. Det å måtte ligge eller sitte å se på at alle andre tok seg av henne, var det verste med denne sykdommen, sier hun.

– Det skal bli godt å få tilbake en aktiv kropp etter hvert, men jeg må innse at det er en lang vei å gå. Jeg misunner de som er ute på trilleturer med sine barn og som kan være i grupper med andre nybakte mødre. Jeg føler at jeg går glipp av en stor del av barseltiden, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: - Dette burde noen ha fortalt meg før fødselen!

Bør ikke bli gravid igjen

I dag må Kine ta tre ulike medisiner og hun må gå til jevnlige kontroller for å se hvordan de påvirker hjertet.

– Prognosen vet vi ikke noe om, siden ingen tilfeller er like. Det finnes heller ingen dato for når man blir frisk. Her må man virkelig ta en dag av gangen, noe som er ganske tøft, forteller hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

På grunn av hjertefeilen, har hun også blitt frarådet av legen å bli gravid igjen. Ved et nytt svangerskap vil det være en risiko for at både hun og babyen dør.

– Det var utrolig tøft å få en sånn beskjed og ikke minst høre det. Man vil jo alltid ha ett lite håp om ett barn til i fremtiden, men nå ser det veldig mørkt ut. Jeg vil ikke ta sjansen på å dø fra min samboer og datter, sier hun.

– Men jeg har en herlig datter som betyr alt og jeg skal nyte hver dag jeg får med henne, avslutter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

LES OGSÅ: Liam ble født livløs - hjerteoperasjonen reddet livet hans

Svært sjelden hjertesvikt

Peripartum kardiomyopati er ifølge Dr. Estensen en svært sjelden form for hjertesvikt, som her til lands kun oppstår ved cirka en av 8000- 10 000 fødsler. I tillegg blir cirka halvparten av kvinnene som rammes helt friske igjen.

– Det er viktig å understreke at sykdommen har forskjellige grader. Enkelte kvinner får lett redusert hjertefunksjon som går over innen seks måneder etter fødselen, mens andre blir så alvorlig syke at de må gå igjennom en hjertetransplantasjon, forteller hun.

Enkelte kan bli gravide igjen

Hvor sterkt man blir rammet, har også innvirkning på mulighetene for å få flere barn.

– Dersom man har hatt en mild til moderat form og hjertefunksjonen blir normal igjen innen seks til tolv måneder etter fødsel, så kan man bli gravid igjen. Man må da følges opp med regelmessige kontroller av hjertefunksjonen under svangerskapet. Man har likevel noe økt risiko for å få det igjen i neste svangerskap, sier Dr. Estensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Dersom man har hatt en alvorlig hjertesvikt og har vedvarende hjertesvikt etter fødselen er det høy terskel for å si at man kan bli gravid på nytt. Dødeligheten er da beskrevet å være opptil tyve prosent ved nytt svangerskap og studier viser at det er seks til ti prosent sjanse for at man ender opp med en hjertetransplantasjon, sier hun.

LES OGSÅ: Halvveis i svangerskapet måtte Stine og samboeren ta en avgjørelse på om de skulle beholde barnet eller ikke