Fra AC/DC-lager til landhandel-ale

Fra AC/DC-lager til landhandel-ale
Fra AC/DC-lager til landhandel-ale
Artikkelen fortsetter under annonsen

Denne gangen tester vi et spesialøl fra Tromsø, en Pale Ale fra Island, en svart IPA og et vassekte tungrock-øl. Med andre ord er det et variert utvalg som er helgens øltips.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et lite stykke utenfor Tromsø sentrum finner man Eide Handel. Denne butikken har siden oppstarten i 1953 vært en liten oase av en landhandel. Med et utvalg som innbefatter nesten alt du trenger, og et eierskap som har stått imot de mer kjente storkjedenes inntog.

På Eide Handel finner du alt fra fantastiske varme fiskekaker til mikrobrygget designøl. Det siste er i samarbeid med Mack sitt mikrobryggeri og flaskene med de edle varene får du bare på Eide handel.

Sånt er moro i tider når de fleste butikker bare er opptatt av å reklamere for det billigste og kjedeligste utvalget.

Les også: Noen smakstips til helgekosen

Eide Amber Ale

Dette spesialølet fra mikrobryggeriet til Mack er rødbrunt og har et flott fyldig brunlig skum som holder lenge. Ølet dufter av karamell, sitrus og litt kvae.

Eide Amber Ale er tykt og fyldig, og har en markant og god bitterhet med et godt karamellpreg. Noe kaffe, røyk og litt ananas er det også i dette ølet som er spesialprodusert med tanke på å passe til lammekjøtt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ølet er brygget med fem ulike maltsorter og er humlet med sterling, wiliamettes og amarillohumle. Eide Amber Ale er et godt matøl i butikkstyrke som du dessverre kun får kjøpt på en butikk i hele verden.

Eide Amber Ale - 4,5 % - 0,5 l – butikkøl

Les også: Nye spesialøl fra Mack

Kullsort humlebome

Black IPA er en relativt ny type øl som har fått en betydelig popularitet. Med mørke maltsorter og ekstreme mengder humle blir dette nesten som en overhumlet porter, men denne sorte drikken mangler ofte en del av fylden man vanligvis forbinder med mørke øl.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når man smaker Black IPA så er det nesten litt forvirrende. Det blir som å drikke en kopp kaffe som smaker Te, eller et glass hvitvin som smaker rødvin – eller frityrstekt iskrem.

Med den flotte mørke fargen og det ville humlepreget er det ikke helt enkelt å forholde seg til en blanding av syns-, lukt- og smaksopplevelser som ikke helt stemmer overens i forhold til det man er vant til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: På ølshopping til Murmansk

Buxton Imperial Black IPA

Når en ølsort inneholder Imperial i navnet så betyr det ofte at det er både mye smak og mye alkohol.

Dette ølet som kommer fra bryggeriet Buxton i England har begge deler. Med 7,5 prosent og masse humle så er det en øl man ikke smaker for mange av om gangen.

Ølet er helt svart med et flott brunlig skum. Dufter sterkt av amerikanske humler, kva, grapefrukt, furunål og tropiske frukter. Man aner også noe røyk og kaffe bak den voldsomme humleduften.

Smaken er veldig lik en vanlig IPA, med masse humle og høy bitterhet. Et noe brent preg vitner om at det er brukt mørk malt.

Et fint eksemplar av Black IPA som er like forvirrende som en Black IPA skal være.

Buxton Imperial Black IPA – 7,5 % - 0,33 l – kr 52,50

Les også: Lanserer øl brygget med hvaltestikler

Artikkelen fortsetter under annonsen

Einstök Pale Ale

Vi har tidligere testet en porter fra det Islandske mikrobryggeriet Einstök. Denne gangen er en Pale Ale som står på menyen.

Til forskjell fra Black IPA er dette en middels lys ølsort. Fargen er lys kobber, med et fint hvitt skum med godt hold.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ølet har en sommerlig duft av blomstereng og noe appelsin. Smaken er preget av lett karamell, litt honning og en grei bitterhet. Litt tørr i ettersmaken.

God balanse, men noe uspennende. Passer fint som et allround matøl og i solveggen.

Einstök Pale Ale – 5,6 % - 0,33 l – kr 39,90

Les også: 7000 år med øltradisjoner


AC/DC Lager

En god merkevare er gull verdt for salget. Det er vel derfor vi har fått øl oppkalt etter Iron Maiden og Motorhead – og nå også en lager med AC/DC-logo.

Men, det er jo ikke alltid innholdet står i stil med innpakningen. Det legendariske hardrockbandet AC/DC begynner å trekke alvorlig på årene. Såpass opp i årene er de at en av Young-brødrene nylig måtte avslutte karrieren på grunn av demens. Selv Agnus Young fremstår ikke som en unggutt på scenen lenger, selv om SG-gitaren henger over skuldrene og skoleuniformen fremdeles er en del av varemerket AC/DC.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er lenge siden TNT og Big Balls ble spilt inn, og man må ha et sterkt nostalgisk forhold til bandet hvis man fremdeles kjøper nye album fra oldis-rockerne fra Australia. Det er kanskje denne gruppen fans man har satset på når AC/DC-ølet ble planlagt. Her er det innpakningen som er best, innholdet er mildt sagt kjedelig.

Les også: Slik ble verdens første øl laget

Dette tungrock-ølet er lyst gyllent med et hvitt skum som faller raskt. Dufter litt av nybakt brød og epler. Smak er det lite av, bitterhet er det nesten ikke – men kullsyre er det nok av.

Dette er et klassisk konsumprodukt uten annet særpreg enn logoen. Med andre ord greit nok hvis du kun ønsker å slukke tørsten. Ønsker du smak og en tøff logo så kjøper du Iron Maidens Ale i stedet, det smaker mye bedre.

AC/DC lager – 4,6 % - 0,5 l – Butikkøl

Les også: – Øl med gutta er bra for helsa