Har fått håndfunksjonen tilbake med robothånd

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tre menn som hadde mistet all førlighet i hånda, har med suksess fått operert på en robothånd. – Viktig fremskritt, mener forsker.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Robotarmer eller biomekaniske hender med små motorer i fingrene, er ikke lenger science fiction.

I en studie som er publisert i tidsskriftet The Lancet, beskriver forskerne hvordan de har klart å operere robothender på tre menn som alle hadde mistet førligheten etter en nerveskade i plexus brachialis. Dette er et nettverk av nerver som kommer fra halsryggraden og forsyner armen med nervefibrer.

Se hvordan hånden fungerer før og etter operasjonen i videoen over.

Behandlingen foregikk i to faser, først måtte forskerne finne og skape signaler for at pasientene skulle kunne kontrollere protesen, deretter amputerte de den skadde hånden.

Se også: Holden (7) fikk billig 3D-protese: – Den gjør meg til en superhelt

Det er østerrikske forskere ved Medical University of Vienna som har brukt en allerede kjent proteseteknikk og kirurgisk inngrep, men kombinert det med en ny måte å overføre nervesignaler lokalt, skriver Videnskab.dk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er som om de har laget en bypass av nervene. De har tatt muskler fra en annen del av kroppen og brukt dem som en forsterker for å få de løse nervenes signalser ned i protesen. Normalt gjør man det på en hel arm, men her gjør de det lokalt i en hånd, det er nytt og spennende, sier lektor Ernest Nlandu Kamavuako fra Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet ved Aalborg Universitet til Videnskab.dk.

Han sier det nok er noen år til mekaniske lemmer kan bli et alternativ for alle som har mistet førligheten, men mener likevel det er et interessant fremskritt som tar forskerne nærmere å lykkes med finmotoriske robotfingre.