Fem Michelin-stjerner til Norge

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Den nye generasjonen med kreative kjøkkensjefer gjør Norge til et svært spennende sted å følge, sier internasjonal direktør for Michelin-guiden, Michael Ellis.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire norske restauranter får til sammen fem Michelin-stjerner i 2015. Maaemo beholder sine to. Statholdergaarden, Ylajali og Fauna beholder én hver.

Dette er samme stjernefordeling som i fjor.

– Vi fant ikke nivået for nye stjerner i år, men den kulinære opplevelsen i Norge er fortsatt svært spennende. Vi har høye forventninger framover, sier Ellis til NTB.

Mot tredje stjerne?

Maaemo beholder dermed de to stjernene de fikk i både 2014, 2013 og 2012 og vil jobbe hardt for en tredje.

Michael Ellis sier Maaemo i aller høyeste grad er kandidat for en tredje stjerne, men at man ikke riktig kom i mål denne gangen.

– Vi liker det vi ser. De har en unik tilnærming til norske produkter, kjøkkensjefen har en helt spesiell signatur, sier Ellis.

– Dette er et av de mest spennende spisestedene i Europa. De er virkelig på rett vei, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Bak Sverige og Danmark

Som tidligere ligger Norge et godt stykke bak Danmark og Sverige. Både i Stockholm og København har nå tre restauranter to Michelin-stjerner.

Michael Ellis tror Norge er på vei opp og fram.

– Dere er i ferd med å ta igjen forspranget. Dere har en ny generasjon med svært interessante kjøkkensjefer, og det er en utvikling som vi vil se mer til, sier han.

– Flere gjenoppdager de flotte, lokale matvarene – fantastiske fisk og skalldyr, vilt fra skog og utmark og sesongvariasjon med grønnsaker. Noen bruker klassiske matlagingsteknikker, som røyking, sier han.

Besøker norske byer Ellis bekrefter at representanter fra Michelin-guiden har besøkt restauranter i flere norske byer, blant dem Tromsø og Stavanger, men at ingen nådde opp til stjerne denne gang.

Han sier de vil følge opp med nye besøk i året som kommer, og det er gode muligheter for at andre byer enn Oslo blir inkludert i den nordiske guiden.

Matskribent Andreas Viestad er skuffet over at verken Bergen, Trondheim eller Stavanger er ble besøkt av Michelin i år. Se video: