På ølshopping til Murmansk

I hyllene på supermarkedene i Murmansk finner man et bredt utvalg av både utenlandske og russiske øl til en meget rimelig pris. Foto: Arne Lindbach
I hyllene på supermarkedene i Murmansk finner man et bredt utvalg av både utenlandske og russiske øl til en meget rimelig pris. Foto: Arne Lindbach
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ølet er både billig og godt i Russland.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norge er et langstrakt land med mye grensehandel både i Sverige og Finland. Her lokkes nordmenn til billige «harryturer» hvor man kan spare penger på billig mat og drikke. Men, vi har en grense til langt oppe i Nord-Øst.

Å dra på handletur over grensen til Russland er blitt en ny mulighet de siste årene – og særlig har grenseboerbeviset, som gir befolkningen i deler av Sør-Varanger mulighet til å reise enklere over grensen, gitt en ny giv i grensehandelen i Nikel. Her er det særlig rimelig bensin som handles av norske kunder.

Les også: Nye spesialøl fra Mack

Hoveddelen av handelen går nok fremdeles andre. Butikker i Kirkenes har en betydelig kundemasse fra Russland. Særlig populært er engangsbleier. Disse har blitt såpass populære at butikkene har måtte innføre kvoter for at de ikke skal tømmes helt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nærmest grensen på russisk side er ølutvalget preget av de ølsortene som selger mest til norske kunder. Dermed blir det mye europeiske lagerøl av typen Heineken og lignende man finner.

Tar man turen på 225 kilometer til Murmansk, så finner man et langt bredere og mer spennende utvalg av øl.

Og med dagens rubelkurser så ligger prisen for en halvlitersflaske i butikken på utrolige seks-syv norske kroner.

Les også: Tradisjonsrike «klosterøl» i hyllene

Det er ikke enkelt å få tak i russiske øl i Norge. På vinmonopolet finnes det ingen russiske øl, men i Sverige og Finland får man kjøpt et par sorter fra det store russiske bryggeriet Baltika.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi har testet fire russiske øl som er kjøpt inn i Murmansk og produsert i Russland. Alle ligger i prisklassen seks til åtte kroner.

Les også: Øl med et snev av galskap!

Artikkelen fortsetter under annonsen


Охота Крепкое

Navnet på dette ølet betyr noe lignende «jakting – sterk». Om det henviser til at ølet skal nytes på jakt er ikke sikkert, men med sine åtte prosent, så er det neppe noen god idé å kombinere dette ølet med våpen.

Når bryggeriet i tillegg leverer dette ølet i flasker opptil to liter, så er det nok helst et øl som bør nytes etter jaktturen.

Ølet er lyst gyldent med et kritthvitt skum som holder seg godt. Duften er preget av bakst, gress, litt sørlig blomstereng og litt sitrus.

Smaken er myk, søtlig, noe karamellpreget og noe bitterhet fra humlen finnes det også.

Et forfriskende og leskende øl som nokså preget av det kraftige alkoholinnholdet. Et øl som nok vil falle i smak hos mange, men som ikke fremtrer som spesielt spennende.


Baltika Коллекция Пивовара Венское

Dette ølet kommer fra det største bryggeriet i Russland. Navnet tilsier at det er et wienerøl og dette ølet er merket som en del av serien «bryggerens utvalgte» fra bryggeriet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ølet er lyst kobberfarget og har et fint hvitt skum med godt hold. Duften er preget av karamell, litt sjokolade, melasse, en krydret blomsterduft og litt pære.

Av smaker finner man mye sødme og karamell – og et godt krydret karamellpreg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et maltig, men friskt lagerøl. Dette er et øl som med fordel kan nytes både som en forfriskning og til kjøttretter. Alkoholinnholdet er moderate 4,6 prosent.


Amber-Weiss

Dette ølet har ikke Kyrilliske bokstaver i navnet, men alt annet på flasken står med sirlige russiske bokstaver.

Ut fra etiketten finner man ut at det er et hveteøl på 5,3 prosent, og det er vel stort sett det man trenger å vite før man smaker på det.

Ølet er guloransje og noe uklart med hvitt skum. Med andre ord er dette et ufiltrert hveteøl, noe som jo lover godt. Amber-Weiss har en meget fin duft av banan, gress, nellik og koriander.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Smaken er i samme gaten med mye banan og krydder. Litt appelsinpreg kommer også frem, med en behagelig humling i avslutningen.

Et godt komponert hveteøl med fin fylde og friskhet.


Holsten Dunkel

Også dette ølet kommer fra det store bryggeriet Baltika.

Med sine 4,6 prosent er det et av de svakere øl du får kjøpt i butikkene. Men både farge og smak veier opp for den litt lave alkoholprosenten.

Fargen er mørk kobberfarget og ølet har fint skum som holder seg, med en anelse bruntone i seg. Duften er preget av mørke maltsorter, melasse og brød.

Smaken er kraftig og god, nærmest som en norsk juleøl eller et bayerøl. Noe krydrete, karamell, litt kaffe og et fint krydret preg fra tyske humlesorter.


Alt i alt er det absolutt verdt å prøve russiske øl hvis man kommer over dem. Kvaliteten er god på det vi har smakt og prisene er for tiden latterlig lave.