Kan ha funnet nøkkelen til fremtidens slankemedisin

PROBLEM: Overvekt er et problem i den norske befolkningen, der mer enn 1 av 4 er overvektige. En ny studie gir et nytt verktøy i kampen mot fettet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
PROBLEM: Overvekt er et problem i den norske befolkningen, der mer enn 1 av 4 er overvektige. En ny studie gir et nytt verktøy i kampen mot fettet. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ved å gjøre om «dårlig» hvitt fett til «bra» brunt fett kan kroppen forbrenne mer overflødig fett, og du kan gå ned i vekt. Med dette resultatet har en fersk studie funnet et helt nytt virkemiddel i kampen mot overvekt.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dagens slankemedisiner fungerer enten ved å undertrykke appetitten din, eller ved å hindre kroppen din fra å ta opp alt fettet fra det du spiser.

Forskere fra seks universiteter i USA, Canada og Australia har sammen funnet en annen mulig måte å bekjempe overvekt på.

Studien er publisert i tidsskriftet Cell, og viser hvordan to hormoner kan påvirke hjernen til å gjøre om hvitt fett til energi-forbrennende brunt fett, og dermed forbrenne mer overflødig fett.

– Det å omgjøre hvitt fett til brunt fett er en spennende ny tilnærming til å utvikle medikamenter for vekttap, sier professor Tony Tiganis i en pressemelding.

Han har ledet forskningen og er professor i biokjemi og molekylær biologi ved Monash universitet i Melbourne.

Les også: Tynn, men feit

1 av 4 nordmenn er overvektige

Statistisk sentralbyrås (SSB) levekårsundersøkelse fra 2012 viser at 27 prosent av den norske befolkningen er overvektige, og ti prosent lider av fedme.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Problemet er større blant middelaldrende menn enn i resten av befolkningen. Nesten fire av ti menn i alderen 45-66 år sliter med overvekt og fedme. Det er behov for flere velfungerende slankemedikamenter for å forlenge livet til overvektige og gi dem bedre levevilkår.

Funnene i denne studien gir ny innsikt i hvordan hjernen regulerer kroppsfett, og kan potensielt føre til flere effektive behandlinger for å gå ned i vekt og forebygge overvekt i fremtiden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Men det er ikke en enkel jobb, og en potensiell behandling er langt unna foreløpig, forteller professor Tiganis.

Les også: Rådene som holder deg slank

Gjør om hvitt fett til brunt fett

De to hormonene som kan utføre magien er leptin og insulin. Leptin er et hormon som demper appetitten. Insulin produseres når glukose-nivåene i blodet øker, altså når vi spiser.

Det hormonene gjør helt konkret er at de påvirker nerveceller i hjernen kalt POMC og får dem til å sende signaler gjennom nervesystemet. Signalene gir resten av kroppen beskjed om at den skal gjøre om hvitt fett til brunt fett.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet er at kroppen forbrenner mer fett enn den gjør til vanlig, fordi brunt fett forbrennes raskere og mer effektivt enn hvitt fett.

Les også: Bli slank med kald pasta

Forskning i startfasen

Vanligvis blir prosessen forklart ovenfor hindret av en gruppe enzymer som hemmer hormonene fra å påvirke hjernen til å gjøre om hvitt fett til brunt fett.

For å utvikle en medisin som fungerer, må forskerne derfor klare å blokkere disse enzymene slik at hormonene får gjort slankejobben sin i fred. Professor Tiganis understreker at forskningen er i startfasen, og at en eventuell medisin ikke vil være klar med det første.

Les også: Slankekur for de firbeinte

Flere forsker på potensialet til brunt fett

Det finnes flere andre forskere som arbeider med den samme problemstillingen. En studie fra Maastricht universitet i Nederland tyder på at det kan være mulig å skape «sunt» brunt fett ved å holde omgivelsene dine kjølig, ifølge AFP Relaxnews.

En annen studie publisert i tidsskriftet Cell indikerer at Mirabegron, et medikament som brukes til å behandle en overaktiv blære, også kan påvirke kroppen til å produsere mer brunt fett istedenfor hvitt fett.