Energiprodukter:Trenger du sports- og restitusjonsprodukter?

TIL LØPETUREN: Mange løpere sverger til ulike sports- og energiprodukter, men er det egentlig nødvendig? Her slukker løpere tørsten under Sentrumsløpet i fjor.
(Foto: Marit Karlsen, Sporten.com)
TIL LØPETUREN: Mange løpere sverger til ulike sports- og energiprodukter, men er det egentlig nødvendig? Her slukker løpere tørsten under Sentrumsløpet i fjor. (Foto: Marit Karlsen, Sporten.com)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blir man en bedre idrettsutøver av å bruke sportsprodukter?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vi ser stadig utøvere profilere kjente kosttilskuddsprodusenter via sponsing og personlig forbruk. Og produsentene selv lover ofte god effekt via sine markedskampanjer.

Samtidig råder usikkerheten når media regelmessig slår fast at sportsprodukter er usunne og fulle av sukker.

Sportsprodukter tilbyr

Det du finner i sportsprodukter, er næringsstoffer som fremmer god yteevne i en sunn, aktiv livsstil. De er designet for å fremme bedre prestasjon i den enkelte økt, ved å gi rask tilgjengelig energi og en optimal sammensetning av ulike næringsstoffer. Og de skal fremme en effektiv restitusjon ved å fylle energilagrene raskt og tilføre nødvendige byggesteiner.

Derfor finner du karbohydrater i form av enkle sukkerarter i sportsprodukter, samt proteiner i restitusjonsproduktene.

Kroppens behov under trening

Ved fysisk aktivitet med høy intensitet, er forbruket av karbohydratlagre i kroppen høyt. Karbohydrater er muskulaturens mest effektive drivstoff når intensiteten er høy. Uten tilgang til denne energireserven, vil intensiteten automatisk tvinges ned.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Disse karbohydratlagrene er ganske begrenset i kroppen, og vil «tømmes» etter 90-120 minutters intensiv trening (over 70% av maksimalt oksygenopptak).

For å unngå prestasjonstap, kan man hjelpe kroppen med jevnt energipåfyll under økten.

Da tømmes ikke egne lagre så raskt. Når du fyller på med energi under treningen, vil det være nødvendig at energien kommer raskt fra tarmene og over i blodbanen, hvor den deretter effektivt vil være tilgjengelig for de arbeidende musklene. Ingen slår sukker på den egenskapen!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

…og ved restitusjon

En hard treningsøkt, er en tøff påkjenning for kroppen. Du dehydrerer, tømmer energilagre, utfordrer muskelfibre og bindevevsstrukturer og reduserer immunsystemets funksjonsevne. Treningen virker ødeleggende, men restitusjonsfasen som følger virker oppbyggende.

Dette forutsetter ikke bare hvile, men også tilførsel av byggesteiner (energi og næringsstoffer).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette handler ikke bare om enkle karbohydrater, men også om proteiner. Dette kan du tilføre ved å spise loff/brød med ost og skinke, og/eller drikke melk, gjerne sjokolademelk i denne sammenheng.

Restitusjonsdrikke og –barer er idrettens lettvinte alternativer til vanlig mat, og har en sammensetning som fremmer oppbygning av kroppens energilagre og muskulatur.

Les også: – Å sitte mye stille er farligere enn fedme

Mer enn 4 ganger i uken

Når du trener på et mer intensivt og aktivt nivå og hyppigheten på øktene er mer enn 4 ganger pr uke, kan sportsprodukter fremstå som smarte og fordelaktige.

De gir ingen suveren effekt sammenlignet med ordinær mat, men gjør det enklere å tilføre energi underveis i økten og å starte restitusjon raskt etter økten.

Sportsproduktene skal aldri erstatte ordinære måltider, men komme som et tillegg til maten når behovet for ekstra energi er stort.

Artikkelen fortsetter under annonsen

…og mindre enn 4

I de fleste tilfeller vil det gå minst et døgn mellom hver treningsøkt dersom man som typisk mosjonist trener to til fire ganger i uka. Det er derfor mer en nok tid til å både tilberede og fordøye ordinær mat for å få i seg denne energi og byggesteiner som restituerer kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å restituere seg etter en slik god, moderat mosjonsøkt, vil det være tilstrekkelig å innta et ordinært hovedmåltid.

Del gjerne tallerkenen din inn i 3 soner, der én sone fylles med karbohydrater (pasta/ris/potet/korn), én del med proteiner (kjøtt/fisk/egg/meieriprodukt) og én siste del med antioksidanter og vitaminer (salat/grønnsaker/frukt).

Du vil i denne sammenheng ikke oppleve noen fordel av sportsprodukter, annet enn eventuelt å oppleve det som lettvint. Utfordringen er at disse produkter sjeldent metter godt, og at de gir et uønsket ekstra energiinntak med hensyn til god vektregulering.

Therese Mathisen er ernæringsekspert, og fast spaltist hos Sporten.com. Denne saken ble først publisert hos Sporten.com