– Ikke bland bakrus og smertestillende

VÆR VARSOM: Er du fyllesyk bør du satse på paracetamol, ikke ibuprofen. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
VÆR VARSOM: Er du fyllesyk bør du satse på paracetamol, ikke ibuprofen. Illustrasjonsfoto: COLOURBOX
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visse typer smertestillende kan i kombinasjon med fyllesyke gi større risiko for blødninger i tarmen. Likevel bruker én av ti smertestillende for å dempe tømmermenn dagen derpå.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Én av tre nordmenn har vært fyllesyke de siste tolv månedene, viser en ny undersøkelse Ipsos MMI har gjort for alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL.

1128 personer deltok i den webbaserte undersøkelsen. Den viste at flere menn enn kvinner har opplevd å være fyllesyke.

I samme undersøkelse oppgir én av ti at de bruker smertestillende for å dempe fyllesyke.

Les også: – Ikke aktuelt å fjerne Paracet fra butikkene i Norge

Kan gi blødninger i tarmen

Merete Vevelstad, overlege ved Folkehelseinstituttet, oppfordrer folk til å være varsomme med å blande alkohol og smertestillende:

– Visse typer reseptfrie smertestillende kan gi blødninger i tarmen. Det kan alkohol også gjøre og derfor bør man ikke kombinere dette. Det gjelder såkalte NSAIDS-midler, som er betennelsesdempende medikamenter (Ibux), sier hun til ABC Nyheter og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi anbefaler heller å bruke paracetamol av hensyn til blødningsfaren NSAIDS-midlene medfører. Det er viktig å respektere anbefalte doser siden paracetamol kan være giftig for leveren ved overdosering, og faren øker etter store alkoholinntak. De som drikker mye kan få leverskade selv ved bruk av terapeutiske doser paracetamol.

Les også: Legemiddelverket fraråder å mikse Ibux og Paracet

– Drikk mindre

Akovettorganisasjonen AV-OG-TIL oppfordrer folk til å vurdere om moroa er verdt bakrusen:

– Fyllesyke er noe de fleste har kjent på, alle ønsker å unngå, men som vi likevel påfører oss selv frivillig og med glasset høyt hevet, gang på gang. Det kan jo være en god grunn til å bruke alkovett og spørre seg selv om fylla koster mer enn den smaker, sier leder i alkovettorganisasjonen AV-OG-TIL Kari Randen.

– Å drikke mindre alkohol og drikke mye vann er fortsatt de sikreste kortene om man vil forebygge fyllesyke, legger hun til.