Kontrollerer robotarmer med hjernen

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les Baugh mistet begge armene i en strømulykke for 40 år siden. Under et eksperiment i sommer var han i stand til å kontrollere to robotarmer bare med tankene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Eksperimentet som vises i videoen over ble gjennomført ved fysikklaboratoriet til Johns Hopkins-universitetet i USA sommeren 2014. Les Baugh ble den første personen som har fått amputert bort begge armene til å bære og kontrollere laboratoriets protesearmer.

Dette systemet kontrolleres av brukeren med tankene. Baugh utførte en rekke oppgaver med armene i løpet av den korte treningsperioden. Det modulære protesesystemet MPL har blitt utviklet i løpet av de siste to tiårene, skriver universitetet i en pressemelding.

For å kunne bruke apparatet måtte Baugh gjennom en operasjon ved Johns Hopkins-sykehuset.

– Ved kirurgi på nervene som fremdeles finnes gjør vi det mulig for personer som har fått overarmene amputert bort å kontrollere slike proteser, kun ved å tenke på hva de vil gjøre, sier kirurgen Albert Chi i pressemeldingen.

Etter operasjonen besøkte Baugh laboratoriet der han trente på bruken av apparatet.

– Først bruker vi algoritmer for gjenkjennelse av mønstre til å identifisere individuelle muskler som trekker seg sammen og hvor godt de kommuniserer med hverandre, sier Chi.

– Denne informasjonen blir oversatt til faktiske bevegelser i protesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Siden ble Baugh utstyrt med et apparat som passer rundt midjen og skuldrene hans og støtter protesearmene, samtidig som det kobler dem sammen med nervene som nylig har blitt operert.

Siden var Baugh i stand til å flytte på flere gjenstander med protesene, som han styrte bare ved å tenke på bevegelsene. Dette klarte han etter kun ti dagers opplæring.

– Dette er bare begynnelsen. Det er som i internettets første dager. Jeg tror de nærmeste fem til ti årene vil føre til enorme fremskritt på dette feltet, sier studiens leder Michael McLoughlin.