Nye regler skal gjøre det enklere å forstå hva maten inneholder

TYDELIGERE MERKING: Matmerkingen skal være tydelig, både på forsiden og på baksiden av produktet. I regelverket står det helt klart at merkingen ikke skal være «egnet til å villede» forbruker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
TYDELIGERE MERKING: Matmerkingen skal være tydelig, både på forsiden og på baksiden av produktet. I regelverket står det helt klart at merkingen ikke skal være «egnet til å villede» forbruker. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå har det kommet nye regler for merking av matvarer. Her er de viktigste endringene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra 13. desember gjelder nye regler for merking av mat i Norge. Regelverket for matinformasjon skal gjøre det enklere for forbrukerne å lese og forstå hva maten de kjøper inneholder, skriver Mattilsynet på sine nettsider.

– Vi vil gjøre det lettere for forbrukerne å ta informerte valg. Vi håper at det nye regelverket kan gjøre det enklere for forbrukerne å se og bruke informasjonen på emballasjen, sier Merete Steen, seksjonssjef i Mattilsynet, ifølge Matportalen.no.

Selv om reglene allerede er gjeldende, kan det ta noe tid før den nye merkingen blir synlig i butikkene. Dette er fordi matprodusentene får lov til å selge ut matvarer som er merket før desember 2014.

Den nye matinformasjonsforskriften erstatter både merkeforskriften og næringsdeklarasjonsforskriften. Mange av kravene i matinformasjonsforskriften er en videreføring av krav som allerede eksisterer, men det er noen viktige endringer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet er det kommet nye krav for merking av ingredienser som kan gi allergi eller intoleranse, såkalte allergener. Disse skal nå være fremhevet i ingredienslisten, slik at de blir mer synlige.

Kravet om at informasjon om allergener skal være tilgjengelig, gjelder også for mat og drikke som ikke er ferdigpakket.

Dette betyr at matallergikere skal kunne få allergiinformasjon om alt de kjøper av mat fra alle serveringssteder, inkludert bakerier, kantiner, kafeer og restauranter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Mange matvarer merkes feil

– Til stor hjelp

Endringene ønskes velkommen av Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF):

– Vi er ikke i tvil om at de nye matmerkingsreglene vil være til stor hjelp for for personer med matallergier. Vi vet at mange har vært redde for å spise ute tidligere. Mange har for eksempel sett seg nødt til å ha med matpakke fordi maten i kantina ikke har vært merket, sier Bo Gleditsch, kommunikasjonssjef i Astma- og Allergiforbundet, i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Serveringsbransjen skal informere om 14 allergener. Den nye merkingen skal være skriftlig tilgjengelig for kunden, noe som var viktig for NAAF da regelverket var ute på høring, men det er fortsatt ikke fastsatt akkurat hvordan skriftlighetskravet vil bli.

Selv om de nye reglene er et stort skritt i riktig retning, oppfordrer Gleditsch hver enkelt allergiker å vurdere hva som er trygt for dem:

– Spør hvordan maten er tilberedt, dersom du ikke tåler spor av enkelte allergener, sier han.

Les også: – Glutenintoleranse eksisterer kanskje ikke likevel

Må opplyse om «imitasjon»

Ifølge den nye forskriften må matvarer som er laget med andre ingredienser enn det som vanligvis brukes, merkes tydelig.

Om en frossenpizza inneholder «pizzatopping» i stedet for ost, skal dette komme tydelig frem på pakken.

Det må angis hvilke planter oljen eller fettet i et produkt stammer fra, for eksempel kokosolje eller palmeolje.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

All merking skal være lett å lese. Det er nå et minimumskrav for skriftstørrelse på 1,2 millimeter på obligatoriske opplysninger, med unntak av de minste pakningene.

Les også: EU vil fjerne «best før»-merking på flere matvarer

Merking av tilsatt protein og vann

Om kjøttprodukter, bearbeidet kjøtt og fisk er tilsatt proteiner fra et annet dyr, skal dette opplyses.

Dersom kjøtt eller fisk fremstår som en filet, en stek eller lignende, men likevel er tilsatt over fem prosent vann, skal dette oppgis.

Om kjøttprodukter eller fiskerivarer kan gi inntrykk av å være laget av ett stykke kjøtt eller fisk, men i virkeligheten er satt sammen av flere stykker, må dette ifølge det nye regelverket merkens med «sammensatt stykke av kjøtt» eller tilvarende for fisk.

Det er også krav om at fryst kjøtt, fryst bearbeidet kjøtt og fryste uforedlede fiskerivarer merkes med dato for innfrysing eller dato for første innfrysing i tilfeller der produktet har vært fryst mer enn én gang.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Som tidligere er det krav om merking av opprinnelsessted, dersom forbruker kan bli villedet om dette utelates. Nye krav om merking av opprinnelse er under utarbeidelse, opplyser Mattilsynet.

Les også: Tysk ribbe ble norsk i COOPs kundeavis

Flere krav fra 2016

Det skal også innføres nye krav om næringsdeklarasjon.

Blant annet blir det obligatorisk å oppgi innhold av energi, fett, mettede fettsyerer, karbohydrater, sukkerarter, proteiner og salt. Og all natrium skal oppgis som salt.

Dette skal innføres for de fleste ferdigpakkede mavarer fra 13. desember 2016.

Generelle krav til all matinformasjon

Ferdigpakkede næringsmidler skal, med en del generelle og spesifikke unntak, merkes med:

  1. Betegnelse
  2. Ingrediensliste
  3. Stoffer som kan fremkalle allergi eller intoleranse
  4. Mengdeangivelse av ingredienser
  5. Nettoinnhold
  6. Dato for minste holdbarhet eller siste forbruksdato
  7. Vilkår for oppbevaring og anvendelse
  8. Navnet eller forretningsnavnet og adressen til den ansvarlige næringsmiddelvirksomhet
  9. Obligatorisk opprinnelsesmerking
  10. Bruksanvisning
  11. Alkoholstyrke for drikkevarer som inneholder mer enn 1,2 volumprosent alkohol
  12. Næringsdeklarasjon: Obligatorisk næringsdeklarasjon. Angivelse per 100 g eller 100 ml

Kilde: Mattilsynet