Mange barneforsikringer er for dårlige

Aller helst ønsker vi jo å ikke trenge barneforsikringen. Foto: Colourbox.com
Aller helst ønsker vi jo å ikke trenge barneforsikringen. Foto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ønsker du å ha barneforsikring, bør du vite hva du gjør når du tegner den. Å velge feil kan være avgjørende hvis det utenkelige skulle skje. Finn ut hvilke tre barneforsikringer som er best!

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norsk Familieøkonomi har nylig vurdert 12 ulike barneforsikringer, og sier at jobben var vanskeligere enn de hadde trodd.

– Vi klarte ikke å finne én vinner, for de ulike selskapene tilbyr så ulike produkter. Det blir som å sammenligne epler og pærer. Også internt i Norsk familieøkonomi har de vært splittet om hva som er det viktigste å forsikre barnet mot. I praksis blir det gjerne slik at du må velge om du ønsker en stor utbetaling når noe skjer, eller om du heller vil ha penger utbetalt over tid, sier Reid Krohn-Pettersen, sjeføkonom i Norsk Familieøkonomi.

I vurderingen deres har de sett på 13 ulike faktorer ved barneforsikringene. Ingen av forsikringene får full pott. De tre som kommer best ut i testen, er:

  • DNB barne- og ungdomsforsikring Trygg Oppvekst – Super
  • Frende barne- og ungdomsforsikring
  • Storebrand Pluss

I vurderingen skriver Norsk Familieøkonomi at DNBs forsikring er god på de fleste punkt, men det er også den dyreste forsikringen i sammenligningen (3780 kr i året, den billigste koster 1380 kr). Frendes barneforsikring er best på flere punkt, men mangler uførekapital. Storebrand har høye utbetalinger i forhold til pris (2244 kr i året), men har ingen dekning på varig medisinsk invaliditet ved sykdom, som er årsaken til 50 prosent av alle forsikringsutbetalingene til barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Klikk her for å se hele vurderingen

– Jeg er glad jeg ikke er småbarnsforelder i dag, for det er virkelig vanskelig å velge. Noen forsikringer er gode på noe, og andre på noe annet. Sammenligningen vår viser alt rotet, sier Krohn-Pettersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik kommer du ut av pengeknipen

Trenger du pengene nå, eller senere?

Det store spørsmålet er altså når du tenker du vil trenge forsikringspengene. Er det like etter at noe har skjedd, eller etter hvert dersom barnets liv blir varig påvirket – for eksempel om barnet blir varig arbeidsuført.– Grunnen til at man velger å ha barneforsikring, er jo først og fremst å sikre barnet og familien økonomisk frihet i fremtiden hvis noe skulle skje, mener Krohn-Pettersen.

Les også: Knust rute! Hvem betaler?

Trenger man barneforsikring?

Ja, mener Krohn-Pettersen. Men han sier at du må velge riktig. Og prisen er ikke alltid den beste rettesnoren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ikke så stor forskjell i pris. Men hvis noe skulle skje, er det store forskjeller i mulige utbetalinger. Forskjellen på en god og en dårlig forsikring kan være hvorvidt man ender i økonomisk ruin eller ikke, sier han.

Fagdirektør i Forbrukerombudet, Jo Gjedrem, vil ikke si om foreldre bør ha barneforsikring eller ei, og mener det må bli opp til hver enkelt å avgjøre. Men han mener mange biter litt for lett på tilbudene uten å vite hva det er de takker ja til.

Les også: Slik klarer du å holde matbudsjettet nede

– Mange er nok litt ukritiske med tanke på forsikringer generelt. De glemmer å se på, eller tar seg ikke bryet med å lese vilkårene, eller å sjekke om de kanskje allerede er dekket. Mange er både dobbelt og trippelt sikret når det kommer til forsikringer, sier Gjedrem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mye følelser involvert når man tenker på barneforsikring. For barna våre er jo det kjæreste vi har.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er lett å tenke at fordi barna våre er viktige, så må vi forsikre dem. Men først bør man tenke over risikoen, hva man har behov for at en forsikring skal dekke, hvordan økonomien er generelt, hvor mye forsikringen koster i året og hvordan utbetalingene er om noe skulle skje. Det er en ubehagelig øvelse, men du bør vite hva det er du kjøper, sier Gjedrem.

Også han trekker frem uførebiten som den delen du bør se nøyest på når du vurderer barneforsikringer.

Les vilkårene!

Så enkelt og så vanskelig er rådet fra både Krohn-Pettersen og Gjedrem. Som forelder bør du vite hva du kjøper, og hvordan barneforsikringen eventuelt kan påvirke hverdagen til deg og barnet ditt om noe skulle skje.– Det er en kjent sak at forsikringsvilkår ikke er lett lesestoff, men du bør i hvert fall ha et overblikk over hva forsikringen tilbyr. Og så må du tenke på hva du mener du trenger. Vil jeg kunne komme til å få bruk for dette? I hvilke tilfeller ville jeg trengt dette? Det er lurt å ta den ekstra runden, for mange har en tendens til å kjøpe litt for kjapt, sier Gjedrem.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ble foreldre – fikk pengetrøbbel

Kan barneforskningen overføres til voksenforsikring?

Ett element Krohn-Pettersen mener det er lurt å se etter, er om barneforsikringen kan omgjøres til voksenforsikring når barneforsikringen opphører (vanligvis ved 26 år, men det varierer) uten at det kreves ny helseerklæring.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det kan skje mye med barn, og kan forsikringen videreføres på denne måten, kan det bety forskjellen på om man er forsikret eller ei. For skader i barndommen kan faktisk medføre at man ikke får forsikring som voksen – eller i hvert fall ikke like billig eller god, sier Krohn-Pettersen.

Les også: Dette bør alle foreldre vite om sekundær drukning

En forsikring man sannsynligvis ikke vil få bruk for

På samme måte som de fleste andre forsikringer, håper man jo at man aldri får bruk for dem. Det gjelder også barneforsikringen. Mens forsikringsselskapene tjener 1,2 milliarder kroner i året på forsikringspremier på barneforsikring, er utbetalingene bare på 820 millioner kroner.

– Cirka halvparten av alle barn er forsikret, avslutter Krohn-Pettersen.

Les også: Foreldre sikrer barna for dårlig i bil