Advarer mot black friday-tilbud

STORE TYPER: Black friday har for alvor fått fotfeste i Norge, og de store butikkene tar fram sine største bokstaver for å lokke deg med tilbud. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)
STORE TYPER: Black friday har for alvor fått fotfeste i Norge, og de store butikkene tar fram sine største bokstaver for å lokke deg med tilbud. (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Overse rabattene, se på prisen og sjekk konkurrentene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den fjerde torsdagen i november feirer amerikanerne høsttakkefest, der kalt «thanksgiving». Den påfølgende fredagen kalles «black friday», fritt oversatt til svartefredag.

En mulig forklaring på navnets opphav er gater og fortau svarte av biler og folk, allerede på 60-tallet. Mange hadde fri, og brukte dagen på å sette i gang julehandelen.

Du trenger ikke være økonom for å forstå hvordan butikkene reagerte på fenomenet: Med tilbud i store bokstaver forsøkte de å lokke til seg flest mulig kunder. Og tradisjonen lever i beste velgående den dag i dag. De siste årene har opplegget sneket seg inn i Norge, også. Spørsmålet er om du bør varme opp bankkortet, eller holde hodet kaldt.

Les også: Slik lurer norske butikker deg med «tilbud»

Lar oss rive med

- Vi råder alltid folk til å holde hodet kaldt når det er store, skrikende plakater med fete typer. Du kan gjøre et godt kjøp, men det kan også hende det ikke er så godt som det ser ut til, forteller kommunikasjonsrådgiver Ann Hege Skogly i Forbrukerrådet til Dinside.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For selv om butikken har satt ned prisen, er det slettes ikke sikkert den er lavere enn hos konkurrentene. Det er ikke avslaget, prosentene eller størrelsen på plakaten som teller, men sluttprisen.

- Er du redd mange blir lurt?

- Jeg håper folk holder hodet kaldt, særlig ved dyre investeringer. Men man lager jo salg fordi man at vet folk lar seg rive med, svarer Skogly.

Les også: Vi kårer Norges billigste nettbutikk!

Gavekort og hundrelapper

Dinside har tatt en titt på årets tilbud for å gi deg et bilde av hva du kan vente deg både fredag og i noen tilfeller dagene etter.

 (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE) (Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE)

Her er noen av det vi fant:

  • Bohus og Skeidar sender ut kundeaviser hvor de lokker med gavekort. For eksempel på 1.800 kroner om du kjøper Skeidars spisebord til 6.000 kroner. Men Skeidars gavekort kan bare brukes de nærmeste to ukene, og ikke til å senke prisen på bordet. Med andre ord: Skeidar vil ha deg til å bruke mer penger i samme butikk, der og da.
  • Platekompaniets nettbutikk gir 20 prosent rabatt på filmer, men bare om du handler for over 500 kroner. Igjen; for å få deg til å bruke mer penger når du først er innom.
  • Elkjøp åpner dørene klokka 07.00 for å tilby blant annet Playstation 4 med spillet GTA V for 3.690 kroner. De oppgir ingen førpris, og det viser seg at samme pakke selges av konkurrenter på nett for enda mindre.
  • Komplett har tidvis store prosentavslag på diverse varer, for eksempel en Samsung 75-tommer som er satt ned 43 prosent til 18.990 kroner. Men sjekker du Prisjakt, finner du raskt ut at Komplett slettes ikke er alene om denne prisen.
  • Expert lokker blant annet med en Pinell Go-radio, før til 1.690, nå til 989 kroner. Men de er ikke alene om tilbudet, og du bør være klar over at oppfølgeren Pinell Go+ er på vei, noe som kan forklare hvorfor butikkene ønsker den gamle ut av lagrene.
  • Apple har tidligere hatt norske black friday-tilbud, men ikke i år. NetOnNet, vinneren av vår pristest, skriver på sin butikk: «Når du handler til lagerpris trenger du ingen tilgjorte dager for å gjøre gode kjøp».

Slik handler du billigst

- Om du planlegger å kjøpe en dyr julegave, bør du kjenne markedet. Hva pleier varen å koste? Og hvor god pris er da dette tilbudet? Ikke la deg lure av store plakater, råder Skogly i Forbrukerrådet.

Slik slipper du svarteper på svartefredag:

  • Overse avslaget, og se på sluttprisen. Sluttprisen blir ikke lav ved høye avslag, om førprisen var høy.
  • For å se om sluttprisen faktisk er god, bør du sammenlikne prisen hos tjenester som Prisjakt.no. Her kan du søke opp produktet og se hva andre nettbutikker selger den til. Dette kan du også gjøre i fysiske butikker på mobilen din.
  • På nett må du huske at det ofte kommer en fraktpris på toppen. Legg varen i handlekurven og gå forsiktig videre i bestillingsprosessen for å se den faktiske sluttprisen.
  • Et lovlig tilbud skal oppgi hva varen kostet før, og hva den koster nå. Ser du bare én pris er det kanskje ikke et tilbud i det hele tatt, selv om prisen skriker aldri så høyt mot deg.
  • Det dyreste du kan gjøre, uansett, er å kjøpe noe du ikke trenger. Ikke handle for moro skyld, bare fordi rabattene er høye.
  • Husk også at pris ikke er alt. Ikke handle hos noen du ikke stoler på bare fordi de har en god pris. God service kan være verdt en høyere prislapp.

Les også: Slik avslører du falske nettbutikker