Barnas utvikling år for år:Dette skjer med barnet år for år

ETTÅRINGEN: Når barnet ditt er ett år begynner mange å gå, og de første ordene kommer. Illustrasjon: Camilla Billett
ETTÅRINGEN: Når barnet ditt er ett år begynner mange å gå, og de første ordene kommer. Illustrasjon: Camilla Billett
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se alt som skjer fra ettåringen tar sine første skritt til femåringen stiller eksistensielle spørsmål.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Slik er ettåringen:
  • Sosial og nysgjerrig
  • Livsnyter og lever i øyeblikket
  • Kommuniserer med hele kroppen
  • Både tålmodig og utålmodig
  • Vil være med der det skjer

Se hva jeg kan!

  • De første skrittene
  • De første ordene (mamma, mø...)
  • Liker å utforske trange rom
  • Griper med pekefinger og en annen finger (pinsettgrep)

Ettåringen: Klatremus og nysgjerrigper

På egne bein stabber ettåringen rundt og bruker sofabordet som klatrestativ: «Se på meg!» Livet er herlig. Samtidig er det kult å si nei og hyle med hele kroppen.

Applausen sitter løst når ettåringen for første gang reiser seg opp på to bein og vakler mot foreldrenes åpne armer. Noen bruker 10 måneder, andre 18 måneder, men mestringsfølelsen er den samme. For barnet gir det uante muligheter til å ta, føle, rive, dytte og snu opp ned på alt. Også foreldrenes hverdag.

Les også: 25 ting du kan gjøre for å vise barna hvor glad du er i dem

For man føler gjerne at ettåringen er overalt – høyt og lavt – hele tiden. Og foreldre trenger øyne i nakken og rask reaksjonsevne for å redde barnet fra å falle eller ødelegge noe. Akkurat som apekatter griper de tak i sin nyvunne frihet og hyler høyt dersom de ikke får utforske omgivelsene på sin måte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tålmodigheten kan være stor, ettåringen prøver, mislykkes, forsøker igjen, feiler igjen… og samtidig kan knøttet være veldig utålmodig og kreve mat «nå!» idet grøtpakken løftes ut fra skapet. Men minnet er kort, og det gjør at for eksempel ettåringen kan smake på én og samme ingrediens flere ganger, selv om det ikke smakte så veldig godt.

Les også: Lekene barna faktisk kommer til å bruke etter den første spenningen

Kommer noen på besøk, er det ikke sikkert at pjokken gjemmer seg bak buksebeinet lenger, heller. Nye mennesker trigger gjerne nysgjerrigheten mer enn redselen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kropp er topp!

Ettåringen bruker kroppen til å utforske nye steder, nye høyder, men også trange rom, der foreldre ikke kommer til – under sofaen, bak stolen – og stikker kanskje hodet inn i vaskemaskinen dersom døra står åpen. På den måten lærer minstemann hva som er inni, oppå, bak, under og over.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pekefingeren jobber gjerne med en av de andre fingrene og kan gripe perleøredobben på gulvet og rosinen i bollen, en evne som på fagspråket kalles pinsettgrepet. Ettåringen kan stable noen klosser oppå hverandre og etter hvert sortere og legge dem i en kasse.

Ved 15 måneders alder kan minste- mann gjerne spise selv med skje, selv om han snur skjeen opp ned idet den nærmer seg munnen. Men bare noen måneder senere kommer skjeen på rett kjøl igjen. Ballkasting beherskes først ved 20-måneders alder.

Les også: Det er ikke farlig å svelge tyggisen

Hermegås

Tenk på hvor mange ganger en mor i løpet av en dag sier «mamma» om seg selv. «Mamma skal bare …», «kom til mamma …». Da er det kanskje ikke så rart at det er et av de aller første ordene ettåringen uttaler, i tillegg til at selve lyden av «mamma» er lett match for leppene. Det samme gjelder for dyrelyder som «mø» og «bæ». Ettåringen reagerer også på navnet sitt, et lite ekko fra omgivelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

De første ordene dukker gjerne opp et sted mellom 12 og 18 måneder. Det er kult å si «nei», og ettåringen sier det gjerne med hele kroppen, og gjerne hele tiden, uavhengig av situasjon. Ettåringen lever i øyeblikket, og det er lettere å forstå ord som viser helt konkret til det som foregår her og nå: «Nå skal vi spise banan!» «Nå skal vi ta av oss den våte bleien».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pekefingeren er fin, og ettåringen bruker den hyppig og vil gjerne vite hva ting heter. Dersom en voksen peker på en ting, retter ettåringen blikket mot tingen. Muligheten for felles fokus er nemlig utviklet.

Et 18 måneder gammel barn kan mellom seks og femti ord, men forstår mange flere. Noen kan til og med sette sammen to ord til en setning.

Les også: Småbarn som snorker blir oftere hyperaktive

Selvstendige - til et visst punkt

Et halvt år etter at barnet har lært å gå, opplever du ofte at ettåringen plutselig ikke vil slippe foreldrene av syne. For å unngå konflikt, er det da lett å snike seg ut døren på vei til butikken eller søppelkassen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Men det er viktig at barnet ikke føler seg lurt, at foreldrene sier «ha det bra», og får erfare at mamma eller pappa alltid kommer tilbake igjen.

Dette er en av grunnene til at mange eksperter mener det er lettere å tilvenne barna til barnehagen i en alder av 1 år enn et halvår senere. Andre eksperter mener det kan være fint å få et ekstra halvår hjemme med foreldrene. For de fleste er selvsagt ikke dette alltid et reelt valg.

Les også: – Sjenerte barn får mer angst i ungdommen

Oppvaskhjelp til besvær

Det er kanskje bare én gang i livet at husarbeid blir interessant, og det er nå. Støvsuger du, vil ett- og 1 ett- og et halvtåringen gjerne gjøre det samme. For hva er vel mer spennende enn en slange som suger opp leker og lager lyd! Vaskebøtten får heller ikke stå i fred, og oppvaskbørsten er fin å plaske med i kummen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

For voksne er det kanskje til mer bryderi enn til hjelp, men dette er en viktig del av utviklingen til den lille. Han føler tilhørighet til foreldrene gjennom å herme etter det de voksne gjør. De nærmer seg 2 år og «kan alt».

Les mer om alle de spennende barneårene opp til fem år her:

Toåringen:

Hjelpsom og viljesterk

Med struttende, flott mage løper toåringen hjulbeint rundt og vil gjøre alt selv – og gjerne det voksne gjør. Tålmodighet og tid er viktig, for toåringen har det sjelden travelt.

Treåringen

Pratsom og fantasifull

Treåringens svingende humør, tusen spørsmål og magiske fantasi gjør hverdagen både utfordrende og spennende. Bæsj er det gøyeste som finnes.

Fireåringen:

Grublende og filosofisk

Se hva jeg kan! fireåringen liker oppmerksomhet og kan ty til småløgner for en god fortelling. Filosofering over liv og død og skryting av sin sterke pappa er nå på sin plass.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Femåringen:

Sosial og stabil

Femåringen har et ganske stabilt følelsesliv, og våger å stole på at ting ordner seg. Selv om tenner kan løsne, og de oppdager at foreldrene verken kan eller vet alt.

Les også:

Strikk nydelige selbugaver til jul

Ikke nok å bare være mamma

Finn ditt barns ukjente talent

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no