Husk å skru av koblingen til hageslangen

KOSTBART: Glemmer du å skru av denne før vinteren, kan det bli dyrt. (Foto: KRISTIN SØRDAL)
KOSTBART: Glemmer du å skru av denne før vinteren, kan det bli dyrt. (Foto: KRISTIN SØRDAL)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du bør ikke la den stå på utekrana i vinter: Koblingen til hageslangen kan føre til vannskader i veggen om du ikke tar den av.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det har vært en varm høst mange steder i landet, men du har kanskje allerede gjort det meste av høstarbeidet i hagen - som å renske takrenna , sjekke over huset for eventuelle sprekker som kan slippe inn mus og andre skadedyr og sette bort hagemøblene og hageslangen?

Men har du husket koblingen til hageslangen? Den kan være lett å glemme der den sitter på utekrana, men på tross av sin beskjedne størrelse, kan den medføre store skader. Glemmer du koblingen til hageslangen på utekrana, kan det føre til vannskader inne i veggen. De fleste av oss kommer til å oppleve minst én vannskade i løpet av livet. Antallet vannskader i norske hjem har økt kraftig de siste årene: Hvert åttende minutt oppdages en vannskade i norske hjem, viser tall fra Finans Norge (FNO)

Vannskader på fritidsboligen er utbredt: Husk dette før du drar fra hytta

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik fungerer det

SKRU AV KOBLINGEN er rådet fra Ben Schreier i Varme & Bad. (FOTO: ANTI MEDIA / SKIKKELIGRØRLEGGER)SKRU AV KOBLINGEN er rådet fra Ben Schreier i Varme & Bad. (FOTO: ANTI MEDIA / SKIKKELIGRØRLEGGER)

Du vet det nok, og du har sikkert erfart det i din omgang med hageslangen, men altså: Koblingen til hageslangen fungerer som en stoppeventil. Selv om vannet står på for fullt, kommer det ikke noe vann ut gjennom krana dersom denne koblingen til hageslangen sitter på. Dermed kan man la la seg lure til å tro at vannet er skrudd av, selv om det kanskje ikke er det. Og selv om du har skrudd av vannet, gjør koblingen at rørene ikke får tømt seg ordentlig - og vann som blir stående i rørene over vinteren, kan fryse. Vips! så sitter du der med skjegget i vannskaden. – Vannet kan fryse i løpet av vinteren, og da kan det danne seg en frostpropp i røret inne i veggen. Når så vannet settes på igjen, kan trykket føre til at røret sprekker. Idet du skrur på vannet, vil det lekke vann inne i veggen, uten at du nødvendigvis merker det, har rørleggermester Ben Schreier i Varme & Bad, Nore VVS, tidligere fortalt Dinside.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også derfor du bør høytrykksspyleren helt inn i huset, og ikke la den stå i garasjen i vinter . Det samme gjelder oppvaskmaskiner som står i vinterstengte hytter.

Vannskader hvert 8. minutt

ROSTSKADER: Små vanndråper som sitter igjen i maskineriet og fryser til kan ødelegge høytrykksspyleren: Sett den inn! (ILLUSTRASJONSFOTO: KÂRCHER)ROSTSKADER: Små vanndråper som sitter igjen i maskineriet og fryser til kan ødelegge høytrykksspyleren: Sett den inn! (ILLUSTRASJONSFOTO: KÂRCHER)

Vannskader koster forsikringsselskapene store summer hvert år: I de ni første månedene av 2013 var anntallet innmeldte vannskader 48.000, med en reparasjonskostnad på 1,7 milliarder. Dette var en økning av erstatningene på 14 prosent, mens antallet gikk opp med hele 17 prosent sammenlignet med samme periode i 2012. I hele 2012 var det 54.000 vannskader som koster 2 milliarder kroner. Det er langt større sannsynlighet for å få en vannskade, enn for å bli utsatt for innbrudd. I 2012 ble det meldt en vannskade hvert 10. minutt, i 2013 hadde hyppigheten økt til hvert 8. minutt.

Les også: Kobberrør er mer utsatte for frostskader enn moderne plastrør