Denne kan gjøre blod-donering lettere

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ny teknologi gjør det lettere for helsepersonell å se blodårene dine.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blod er livsviktig. Den kan verken kjøpes eller kunstig fremstilles på en betryggende måte. Derfor er det viktig at frivillige donerer blod. Men de fleste synes ikke det er spesielt moro når helsepersonellet må finkjemme armene og klemme, klype og stramme armen for å finne blodårene.

Nå tester helsepersonell ved Røde Kors i Australia ut en ny maskin som gjør det mye lettere å finne blodårer. Den kan gjøre turen til blodbanken mye lettere for mange.

Se hvordan maskinen fungerer i videoen øverst.

Den mobile maskinen sender et nesten-infrarødt lys på armen, som får blodårene til å skille seg ut. Lyset absorberes av hemoglobinet i blodet. Det spesielle lyset er helt harmløst for huden.

Totalt har 300 førstegangsdonorer og 600 faste donorer mellom 18 og 30 år deltatt i forsøkene med den nye maskinen i Sydney.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Ansatte ved donorsentrene har funnet teknologien svært nyttig i tilfeller der blodåren ikke er synlig for det nakne øyet. Vi ønsker å beholde unge donorer og det er viktig å teste om denne teknologien kan hjelpe oss til å gjøre det, forteller Dr. Dan Waller ved Australia Røde Kors i en pressemelding.

Ifølge giblod.no kan de aller fleste friske mennesker mellom 18 og 65 år bli blodgiver.

I Spania har de testet ut en ny metode man kan ta blodprøver, uten de fryktede nålene. Se videoen under: