Derfor kan du ikke betale med mobilen på matbutikken

ENKELTE BUTIKKER: Du kan gjøre NFC-betalinger med Valyou hos rundt 420 butikker på skrivende tidspunkt. Men ingen av dem er matbutikker. Foto: Valyou
ENKELTE BUTIKKER: Du kan gjøre NFC-betalinger med Valyou hos rundt 420 butikker på skrivende tidspunkt. Men ingen av dem er matbutikker. Foto: Valyou
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mobilbetaling er for dyrt og snevert, mener norsk matbransje.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
NFC:
  • Forkortelse for «near field communication», altså «nærfeltskommunikasjon».
  • Lar enheter kommunisere trådløst med hverandre over korte avstander.
  • Blitt standard for betaling, både for mobil og nye bankkort, og kalles da ofte for kontaktløs betaling.

Norges første, skikkelige mobilbetalingstjeneste, Valyou, ble nylig lansert. Men foreløpig krever Valyou at du er både Telenor-, DNB- og Android-bruker, og systemet fungerer i et sterkt begrenset antall butikker.

Har du ikke falt av allerede, faller du kanskje av når du sjekker lista over de rundt 400 butikkene: Du finner nemlig ikke én eneste dagligvarebutikk.

– Å få med disse er viktig, helt klart. Dagligvare har et kjempestort volum og høy frekvens, innrømmer administrerende direktør Tor Jacobsen i Valyou overfor Dinside.

Før vi kan gjøre våre daglige innkjøp på mobilen, vil mange holde seg unna. Og betalingsrevolusjonen ta enda lenger tid. Så hvorfor vil ikke matbutikkene ta i mot mobilbetaling?

Ikke bonuskort

NorgesGruppen er landets største dagligvareaktør, med blant annet Spar, Joker, Kiwi, Meny og Ultra, samt kiosker som Deli de Luca og Mix.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

KOMMER: Kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen i NorgesGruppen sier Valyou trolig kommer i alle deres butikker, men vet ikke når. Foto: NorgesGruppenKOMMER: Kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen i NorgesGruppen sier Valyou trolig kommer i alle deres butikker, men vet ikke når. Foto: NorgesGruppen

Det er nå over to år siden Dinside skrev hvordan konsernet innførte kortterminaler med NFC-støtte, men foreløpig fungerer mobilbetaling bare hos Deli de Luca og Kaffebrenneriet.

– Innenfor dagligvare gjenstår det noen tilpasninger, blant annet i forbindelse med Trumf-programmet, sier kommunikasjonsrådgiver Ingrid Solberg Gundersen i NorgesGruppen til Dinside.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun tror alle butikkene deres til slutt vil støtte Valyou, men kan ikke svare på når mobilbetaling også kommer på plass i matbutikkene.

– Vi jobber med å få flere elementer enn betaling inn i Valyou, som kuponger og lojalitetskort, lover Jacobsen i Valyou, som dermed tror dette snart skal løse seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke billig nok

Å bytte ut betalingsterminalene til utstyr som støtter mobilbetaling er en smal sak. Terminalene leies, så dette trenger egentlig ikke koste butikkene en krone. Men betalinger med Visa, som Valyou bruker, koster langt mer enn en betalinger med BankAxept. Uavhengig av om betalingen kommer fra en mobil eller et bankkort.

– Merkostnadene er den største begrensningen for å ta dette i bruk i stor skala, forteller kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop Norge, også eier av Prix, til Dinside.

– Løsningen som er på markedet vil øke utgiftene for både oss og kundene, forteller prosjektdirektør Jacob Tveraabak hos Rema 1000 til Dinside.

IKKE FOR NORGE: Å handle med bankkort er langt enklere i Norge enn i for eksempel USA, hvor Apple Pay nå går sin seiersgang, mener kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop Norge. Foto: John T. Pedersen (Coop Norge)IKKE FOR NORGE: Å handle med bankkort er langt enklere i Norge enn i for eksempel USA, hvor Apple Pay nå går sin seiersgang, mener kommunikasjonsdirektør Kristin Paus i Coop Norge. Foto: John T. Pedersen (Coop Norge)

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette ligger i stor grad utenfor Valyous kontroll, da det blant annet er Visa som setter disse prisene. Men planen er å få med BankAxept i løpet av neste år, noe som trolig vil løse problemet ifølge Jacobsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke enkelt nok

Flere kjeder ser heller ikke hvordan mobilbetaling er spesielt mye enklere enn å betale med kort.

– Mobilbetaling er mer relevant i markeder der man har mindre utviklede og effektive løsninger enn det vi allerede har i drift i Norge, sier Paus i Coop Norge.

– Vi ser ikke at det er tilstrekkelig gode løsninger på plass til at det vil forenkle våre kunders handlehverdag, forteller Tveraabak hos Rema 1000.

ICA Norge vil ikke svare på Dinsides spørsmål, da de venter på Konkurransetilsynets tillatelse på å bli kjøpt opp av Coop Norge .

Bunnpris står oppgitt hos mCash som en av butikkene som snart vil støtte deres mobilbetaling. Denne er foreløpig ikke NFC-basert, men mCash sier at NFC-støtte er på trappene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er ingen tvil om at plastkort fungerer greit i Norge i dag. Men Valyou er ganske mange hakk opp, mener Jacobsen i Valyou, som trekker frem fordeler som kodefrie kjøp under 200 kroner og enklere oversikt over forbruket.

Ikke mange nok brukere

BEGRENSET: Vil du bruke Valyou? Da må du få nytt SIM-kort fra Telenor, ha et Visa-kort hos DNB og ha riktig Android-telefon. Grafikk: Ole Petter Baugerød Stokke / ValyouBEGRENSET: Vil du bruke Valyou? Da må du få nytt SIM-kort fra Telenor, ha et Visa-kort hos DNB og ha riktig Android-telefon. Grafikk: Ole Petter Baugerød Stokke / Valyou

Valyou setter foreløpig strenge krav til brukeren, som gjør at mange foreløpig ikke har muligheten til å betale med mobilen. Slike problemer bekymrer matbransjen.

– Vi ser at mobilbetaling per dags dato er for snever og setter for mange begrensninger, noe som gjør at den kun er aktuell for en liten andel av våre kunder, forteller Tveraabak i Rema 1000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Coop Norge sier de «avventer penetrasjon i handelen», altså hvor utbredt mobilbetaling blir blant kundene. Valyou ser poenget, men tror det raskt vil endre seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror på NFC-fremtiden

– Sånn vil det alltid være i startfasen ved all ny innovasjon. Man må begynne et sted, og flere banker, operatører, butikker og mobiler vil komme på plass om ikke altfor lang tid, sier Jacobsen.

HAR TROEN: Administrerende direktør Tor Jacobsen i Valyou tror NFC-støtte, og dermed Valyou-støtte, vil komme hos de fleste uansett. Foto: ValyouHAR TROEN: Administrerende direktør Tor Jacobsen i Valyou tror NFC-støtte, og dermed Valyou-støtte, vil komme hos de fleste uansett. Foto: Valyou

Han tror også det er en mulighet for at Apples nye iPhone-er, som har NFC-brikker for bruk med Apple Pay, kan bli åpnet for bruk sammen med Valyou. Eventuelt vil en norsk lansering av Apple Pay bety at butikker som støtter Apples løsning også støtter Valyou.

På samme måte vil butikker som støtter kontaktløse NFC-bankkort, slik flere banker nå lanserer, også støtte Valyou. NFC-baserte Visa-betalinger er standardisert, og jo flere muligheter forbrukerne gis, jo større vil støtten bli for dem alle. At fremtiden er kontaktløs, er Jacobsen derfor ikke i tvil om.

– Dette blir veldig spennende, smiler Valyou-sjefen.

Tror du på den mobile betalingsrevolusjonen, eller er du fornøyd med dagens bankkort? Vi hører gjerne fra deg under artikkelen!