Slik får du teflonpannen ren:Børste eller legge i bløt?

RENGJØRING AV TEFLON: Etter bruk kan det være lurt å tenke gjennom hvordan man rengjør stekepannen for å unngå slitasje. Foto: Ina Stavrum
RENGJØRING AV TEFLON: Etter bruk kan det være lurt å tenke gjennom hvordan man rengjør stekepannen for å unngå slitasje. Foto: Ina Stavrum
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva gjør du hvis middagen, mot alle odds, setter seg i fast i den friksjonsfrie teflonpannen? Det er ikke alltid så lett å vite om man bør skrubbe løs, sette i bløt eller pøse på med Zalo.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Stekepanner med såkalt «non stick»-belegg bør behandles riktig for å vare lengst mulig.

Og ifølge Kristine Bjerve Gutzkow, som er forsker ved Folkehelseinstituttet, er for eksempel ikke riper i seg selv spesielt farlig.

– Om du skulle få i deg noen biter av teflon vil det nok bare gå ut i avføringen. Men riper i teflonen vil uansett svekke produktet, og hvis det begynner å ramle av flak er det bare å kvitte seg med den, sier hun.

Teflonbeleggene har generelt blitt bedre og bedre med årene i dag er det ikke farlig å bruke slike panner. Teflon er egentlig et varemerke på polytetrafluoreten, som ofte går under andre navn. Tefal, som blant annet produserer Jamie Oliver-pannene, har for eksempel tilsvarende belegg i sine panner.

Les også: Gjør dette riktig og spar masse arbeid

Slik rengjør du teflonpannen

Produsentene gir mange slags råd for hvordan man bør vaske slike stekepanner.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikea skriver i sin manual at man ikke bør bruke oppvaskmiddel når man vasker gryter og panner med belegg.

«Oppvaskmidler tørker ut kokekaret. Selv gryter og panner med belegg kan ha godt av et tynt fettlag på overflaten», kan man lese i deres instrukser.

Tefal anbefaler også på sine nettsider å vaske pannen for hånd med såpevann. Men de skriver også at den må vaskes hver gang den har vært i bruk for «å fjerne fettfilmen fra overflaten».

Les også: Slik holder du benkeplaten fin

Markedssjef i Høyang Polaris, Gro Flisnes, er enig i at skuremiddel kan ripe opp belegget og dermed skade det. Men hun anbefaler å bruke en god såpe i rengjøringen, og trekker frem Zalo som eksempel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Skyll godt etterpå og tørk av, sier hun.

Tefal mener det ideelle er å bruke en nylonsvamp på begge sider av pannen. Flisnes sier det går fint med kost også, så lenge den ikke lager riper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik rengjør du de skitneste stedene i huset

BildeIKKE FOR VARMT: Hvor varmt vann skal man bruke når man skyller stekepannen? Ifølge matblogger Marit Westlie bør det ikke være for varmt. Foto: Ina Stavrum

Slik fjerner du matrester

Det er fort gjort å svi fast matrester selv i panner med slippbelegg. Ifølge Flisnes er det ofte nettopp fastbrent mat som hindrer belegget i å gjøre jobben sin. Feil bruk av redskap eller for høy varme kan også gjøre belegget tørt og skadet.

Det kan være fristende å gyve løs med skrapesiden av oppvaskkosten, men dette er ekspertens råd:

  • Kok opp vann og oppvaskmaskinpulver i pannen eller kjelen (cirka 2 spiseskjeer per 1-2 liter)
  • La dette småputre i cirka 45 minutter og skyll godt etterpå

Skyldes problemet varme eller skade, er det derimot vanskelig å gjøre noe med saken.

– Mange mener at man må bytte panne minst hvert tredje år. Men dette er mye avhengig av bruk og spesielt hvorvidt man er varsom med varmen, sier Gro Flisnes fra Høyang Polaris.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vær spesielt oppmerksom på induksjonstopper som gir rask varme.

Les også: De vanligste rengjøringstabbene

Skyller i lunket vann først

Marit Røttingsnes Westlie står bak bloggen Fru Timian og har skrevet flere kokebøker. Etter bruk pleier hun å skylle pannen eller kjelen i lunket vann, for deretter å vaske med oppvaskbørste og Zalo som normalt.

– Det er viktig at vannet ikke er for varmt, for da kan melkeprotein brenne seg fast og det skal man passe seg for.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun bruker svamp med skrubbeside på sine teflonpanner, men er opptatt av at de ikke skal være for grove og at hun ikke skrubber for hardt.

– Hvis noe setter seg fast synes jeg det er best å bruke oppvaskmiddel i løs form, altså det man bruker i oppvaskmaskinen, til å drysse oppå. Deretter fyller jeg varmt vann og lar pannen eller kjelen stå i noen timer. Da løser deg seg som regel bedre opp enn om man bruker Zalo, og det skader ikke teflonbelegget.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Dingsene som får deg til å digge rengjøring

BildeI BLØT?: Noen legger teflonpannen i bløt for å fjerne matrester. Gro Flisnes i Høyang Polaris anbefaler å koke bort restene ved hjelp av oppvaskmaskinmiddel. Foto: Ina Stavrum

Riktig bruk er viktigst

I likhet med Kristine Gutzkow fra Folkehelseinstituttet mener Westlie at det er på høy tid å kvitte med seg med pannen eller kjelen hvis det begynner å falle av flak av belegget.

Selv om hun unngår å bruke skarpe materialer som kan ripe opp bunnen bruker hun bruker sine kjøkkenredskaper hardere enn anbefalt, også stekepannene med teflon.

– De skal jo egentlig ikke brukes på så høy varme, men jeg steker for eksempel biff i mine. Jeg kjører dem inn i stekeovnen også. Med slik hard bruk slites en panne ut i løpet av et år, forteller Westlie.

Les også: To runder måtte til for at Jifs ovnsrens skulle virke

Artikkelen fortsetter under annonsen

Faser ut bruken av PFOA

Det er imidlertid høye temperaturer som gjør at perfluorert oktansyre (PFOA) slippes løs. PFOA er grunnen til at teflonbelegg lenge har vært omdiskutert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Man skal ikke råsteke i teflonpanner, for da ødelegges belegget. Hvis du flytter pannen rett over i iskaldt vann etterpå hvis jeg tro at det også kan være uheldig. Risikoen med høy temperatur er at det kan føre til at det damper og at man inhalerer det, forteller Gutzkow.

Les også: Derfor må du aldri blande klor og salmiakk

PFOA binder seg til proteiner i blodet og holder seg lenge i kroppen. Gutzkow forteller at befolkningsstudier har sett sammenheng med spesielt to ting: økning i kolesterol og lavere fødselsvekt.

Det er innført nasjonalt forbud mot PFOA i forbrukerprodukter, men virksomheter har anledning til å selge ut varer som per 1. juli 2014 var på lager i Norge.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tefal, som ble nevnt tidligere i saken, presiserer for eksempel at det ikke finnes PFOA i deres produkter. I fjor oppga Ikea at de også faset ut all bruk av PFOA. Høyang Polaris har heller ikke dette stoffet i sine produkter.

Les også:

Tegn på fuktskadet bolig

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

De ti største kjøkkentabbene

Her er den beste stekepannen

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no