Dette gjør vi feil når vi bygger gjerde

GJERDE: Mange velger å ramme inn huset, men det gjelder å gjøre det riktig. (FOTO: Ylva og Bård Meltvedt, Forefence AS)
GJERDE: Mange velger å ramme inn huset, men det gjelder å gjøre det riktig. (FOTO: Ylva og Bård Meltvedt, Forefence AS)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mange tenker kortsiktig og det er dårlig økonomi i lengden, sier ekspertene.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er mye å huske på når du skal sette opp gjerde på eiendommen din. Reguleringsbestemmelser i kommunen og hensyn til naboen er nok det første du bør sette deg inn i.

Det norske klimaet byr også på utfordringer som gjerdet ditt bør tåle.

Det er også slik at valg av gjerde kan ha stor uttelling for eiendommen din. Ylva og Bård Meltvedt lette lenge etter riktig gjerde til sitt eget hus. Da de ikke fant det begynte de å designe gjerder selv.

Resultatet ble Forefence, gjerder som har grunnelementer i rustfritt stål og lameller i ulike materialer.

- Mange som bor i eldre, klassiske hus har selv en moderne stil og smak. Et moderne gjerde viser et bevisst forhold til estetikk og arkitektur. Det modernistiske uttrykket kan passe like fint til klassiske trehus som funkis-villaer, sier Bård Meltvedt.

Tenk helhet

Arkitekt Cathrine Reusch er ansatt hos Byantikvaren i Oslo og har skrevet boka ”Porter og gjerder”.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Reusch mener at du bør tenke på helheten i området når du velger gjerde. Nye type gjerder gjør seg for eksempel godt til moderne hus, mens de hvitmalte stakittgjerdene i de hvite trehusbyene på Sørlandet er en del av en større og tradisjonsrik helhet, påpeker hun.

- All arkitektur og stilhistorie har en egen indre sammenheng, og er bevisst utformet. I Ullevål Hageby i Oslo er for eksempel gjerdene tilpasset bygningenes arkitekturuttrykk og utformet med tilsvarende material- og fargebruk. Her ville det skurret veldig med et helt annerledes gjerde, som også ville svekket den harmoniske helheten i området.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Unngå skjeve gjerder

Uansett hvilket gjerde du velger er det viktig å sette det opp riktig. Ekteparet Meltvedts erfaring er at mange tenker kortsiktig og unnlater å gjøre skikkelig grunnarbeid når de skal bygge gjerde.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Altfor ofte ser vi at folk nøyer seg med å slå ned påler i jorden uten å ta hensyn til den nordiske vinteren med tæle. Resultatet er at selv ganske nye gjerder, etter relativt kort tid, blir skjeve og ute av form. Når de i tillegg er laget av materialer som ikke tåler all verden, blir behovet for vedlikehold og utskiftning fort stort, påpeker Bård Meltvedt.

Skikkelig grunnarbeid med etablering av et frostsikkert fundament, enten i form av granittblokker eller støpt ringmur, er viktig.

- Her om dagen så jeg at noen var ferd med å etablere nettinggjerde rundt huset sitt. Det sto siktetråder i luften og gjerdestoplene var slått rett ned. Når vinteren er over blir det nok ganske stygt. Det forundrer meg at folk kjøper seg flotte hus til millioner av kroner, for så å ramme det inn på den måten, mener Meltvedt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Aluminiumsgjerde=

VELG RIKTIG: Valg av gjerde kan ha stor uttelling for eiendommen din. © FOTO: Alu-Valla

Slik setter du opp stakittgjerde

Det er også greit å notere seg at treverk har lett for å slites, tipser arkitekt Reusch.

- Det er fort gjort at det går litt tid fra du får satt opp gjerdet til du får malt det. Men hvis treverk utsettes for sol og regn sliter det veldig og du får et dårlig grunnlag for malingen, som mye raskere vil flasse av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Husk også at gjerdeplankene ikke skal nå helt ned til bakken. Det skal være en glippe på 10-15 centimeter, for å unngå at plankene trekker til seg fuktighet.

- Hvis du ikke tar slike hensyn forvitrer gjerdet mye fortere og økonomien i gjerdeprosjektet blir tilsvarende mye dårligere. Du legger til rette for å måtte male igjen etter unødvendig kort tid, sier Reusch.

Enkelt å vedlikeholde smijerngjerder

Og manglende vedlikehold er også nokså vanlig. Reusch blir rett og slett lei seg når hun ser gamle smijerngjerder ruste bort. Hun tror at mange stoppes av at de ikke vet hvordan, og dermed dropper det enkle vedlikeholdet som skal til.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hun forklarer at når det begynner å bli rustent skal smijernet stålbørstes. Løse partikler børstes bort og eventuelt fett fjernes.

Deretter skal smijernet grunnes med rustbehandlende grunning, som omdannet rusten og forbinder den med stålet. Så males smijernet med et par strøk med lakk.

- Da står de veldig lenge og man beholder store økonomiske verdier. Det er svært dyrt å etablere nye forseggjorte smijerngjerder og man risikerer å miste hele arkitekturhistoriefortellingen, påpeker hun.

Les også:

Tegn på fuktskadet bolig

På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

De 10 største kjøkkentabbene