Før var øl en viktig næringkilde

GAMMEL TRADISJON: Verdens første øl ble brygget i keramikk-krukker med spirende korn, brødt og vann i Egypt og Sumer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
GAMMEL TRADISJON: Verdens første øl ble brygget i keramikk-krukker med spirende korn, brødt og vann i Egypt og Sumer. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øl ble vanlig for mange tusen år siden i det gamle Egypt og Mesopotamia. Da var øl en av de viktigste kildene til næring.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Øl er langt fra noen ny oppfinnelse. Mennesker har drukket øl i mange årtusner, sannsynligvis i 6000-8000 år. Den gangen var øl så mye mer enn noe man koser seg med i helgene. Den gangen var øl en viktig kilde til næring.

Verdens første øl-bryggere blandet brød, spirende korn og vann i keramikk-krukker, har forskere funnet ut. Gjæren fra brødet omdannet sukkeret i kornet til alkohol, og øl ble dannet.

Verdens eldste øloppskrift

Skaperne bak den første ølen kom fra gamle Egypt og Sumer i Mesopotamia, som ligger i dagens Irak, melder det australske nettstedet for forskningsnytt, Science Alert.

Les også: Tradisjonsrik «klosterøl» i hyllene

Verdens eldste øl-oppskrift står i «Salme til gudinnen Ninkasi» og ble hugget inn i en sumerisk leirtavle rundt 1800 år før Kristus ifølge historie-magasinet All Verdens Historie.

I Mesopotamia var det en lov som sa at hvis du solgte eller ga bort dårlig øl, så skulle du druknes i det som straff.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig næringskilde

Forskning viser at nesten alle fra Egypt og Sumer drakk øl for noen årtusener siden, da det var en god kilde til proteiner og karbohydrater. I tillegg var det mye tryggere å drikke øl enn å drikke skittent eller forurenset vann i elver og innsjøer.

Les også: Høst er øl-tid

De gamle egypterne trodde også at de kom nærmere gudene ved å drikke øl og bli fulle.

Eliten i det antikke Hellas og Roma foretrakk vin fremfor øl, og romerne skal angivelig ha betraktet ølet som et dårlig alternativ.

Likevel var ølet den vanligste drikken i de nordlige delene av Romerriket, der det ikke var mulig å lage vin.