Rør om før du skjenker traktekaffe

ENKELT OG SMART: Rør rundt, så får alle like sterk kaffe, er tipset fra Måns Akne Andersson i Barista School. (Foto: ELISABETH DALSEG)
ENKELT OG SMART: Rør rundt, så får alle like sterk kaffe, er tipset fra Måns Akne Andersson i Barista School. (Foto: ELISABETH DALSEG)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Smart triks gjør traktekaffen enda bedre.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er noe eget godt med god, gammeldags traktekaffe. Men har du lagt merke til at kaffen ikke alltid smaker det samme?

Jo lenger ned i kolben du kommer, jo sterkere blir kaffen. Det er ikke fordi den blir stående lenge, snarere tvert imot.

Årsaken er at kaffen fordeler seg litt ujevnt i kolben, slik at den er tynnere på toppen og mer konsentrert i bunn.

- Rør om

- Ta en skje og rør om i kolben før du skjenker, er rådet fra barista og kaffebrenner Måns Akne Andersson fra Oslo Barista School.

Gjør du det, smaker kaffen likt enten du er først- eller sistemann til mølla. Du kan selvsagt også snurre på kolben, som om du skulle smake på et glass vin eller en øl, men vi anbefaler ikke det. Det er lett å søle, og kaffen er varm.

Foretrekker du presskannekaffe? Slik blir den enda bedre!

Hederlige unntak

Ifølge Andersson kan man med fordel røre rundt i all traktekaffe, men det er ikke like viktig på alle typer kaffekolber.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du en kolbe med et lokk med en trakt fra lokket til bunn, er det nettopp dette som er dets funksjon: Sørge for bedre fordeling av kaffen i kolben.

Trakter, kapselkaffe, espresso? Slik velger du riktig kaffemaskin

Men rens den, da!

Det hjelper ikke å ha utstyret i orden, om du ikke kan bruke det. Det punktet de fleste synder mot er at de glemmer å rense kaffetrakteren. Det hjelper fint lite å investere i god kvalitetskaffe om trakteren er skitten.

Det finnes gode renseprodukter, som er like enkle å bruke som å trakte kaffe. I tillegg bør du vurdere å avkalke trakteren om det er mye kalk i vannet der du bor.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor ofte du bør rense kaffen varierer fra kaffetrakter til kaffetrakter - og etter hvor ofte og mye den er i bruk.

Du bør også sørge for at du bruker helt rent vann i kaffen. Ha gjerne en egen mugge eller et glass, og for all del: Ikke bruk kaffekolben til å fylle opp vann i trakteren.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bitter smak?

Har du en kaffetrakter som bruker filter, er det også et par ting som er greit å huske på: For det første, bør du holde deg langt unna brune kaffefilter. Disse kan nemlig sette smak på kaffen, en smak noen opplever som bitter, og andre som et lett jordpreg.

Du bør også skylle kaffefiltrene før du trakter, så slipper du å få filterlo i kaffen. Sjekk barista Erin Meisters tips til hvordan du blir kvitt mest mulig filterlo.

Når du så skal trakte kaffen er det et grep til du bør ta: De fleste kaffemaskiner lar deg stille inn åpningen i filterholderen etter hvor mye kaffe du brygger. På denne måten skal du oppnå optimal bryggetid.

Se alle de smarte tingene du kan bruke kaffefilter til.