Lam mann går etter celletransplantasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

40-åring går etter en banebrytende behandling der celler fra nesehulen ble overført til ryggmargen.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den banebrytende behandlingen, utført av polske kirurger og britiske forskere, har gjort at mannen nå kan gå ved hjelp av gåstol, melder BBC.

Darek Fidyka (40) ble lam fra brystet og ned etter å ha blitt knivstukket i 2010.

Store deler av ryggmargen ble kuttet over og mannen hadde trent med fysioterapeut uten fremgang i to år før han startet cellebehandlingen.

– Dersom resultatene av denne type celletransplantasjon viser seg å være riktige, så kan det være et gjennombrudd i ryggmargskadebehandlingen, sier nevrokirurg ved Oslo universitetssykehus Frode Kolstad til ABC Nyheter.

Brukte luktesansceller

Transplantasjonen besto av to operasjoner. I første omgang fjernet kirurgene en av pasientens luktelapper, små «lapper» som befinner seg i nesehulen. Herfra hentet de ut såkalte OEC-celler (olfactory ensheathing cells) som så ble dyrket i en cellekultur i laboratoriet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Cellene gjør at nervefibrene i luktesystemet hele tiden kan fornye seg og er en av de få type nervecellene som kontinuerlig deler seg. Fordi forskerne har brukt pasientens egen luktelapp, er det ikke fare for at cellene blir avstøtt av kroppen, melder BBC.

Det var nettopp bruken av luktelappene, det stedet med høyest hyppighet for OEC-celler, som ble gjennombruddet i forskningen.

To uker etter første operasjon, ble cellene plassert i ryggmargen. Her måtte kirurgene jobbe med den tynne fliken som var igjen og rundt 100 mikroinjeksjoner av cellene ble lagt over skadeområdet. Fire tynne striper vev ble også fjernet fra pasientens ankel og plassert over det åtte millimeter store gapet på venstre side av ryggmargen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: – Ryggmargen er like komplisert som hjernen

Går med gåstol

Fidyka fortsatte så det intensive treningsprogrammet, hvor han trente fire timer, fem ganger i uken. Etter tre måneder begynte han å merke muskeltilvekst i den venstre låret. Seks måneder senere tok han sine første skritt, og i dag, to år etter behandlingen, går han altså ved hjelp av gåstol.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fidyka sier at det var en utrolig følelse å gå igjen.

- Når du ikke kan føle nesten halve kroppen, er du hjelpeløs, men når den begynner å komme tilbake er det som du er født på ny, sier han til BBC.

Dette er første gangen en slik behandling er utført. Professor Geoff Raisman ved University College Londons Institute of Neurology, som ledet det britiske forskerteamet, mener er mer imponerende enn månelandingen.

Les også: – Vi skal finne en kur for ryggmargsskader

Enda tidlig å si noe

Nevrokirurg ved Oslo universitetssykehus Frode Kolstad sier til ABC Nyheter at forskningsresultatet er interessant, men at det er viktig å avvente resultatene fra flere behandlinger.

Han påpeker at behandlingen foreløpig bare er beskrevet på én pasient, men at forskningen virker seriøs og kommer fra et etablert forskningsmiljø.

Det pågår nå også forskningsprosjekter tilknyttet Nasjonalt senter for stamcelleforskning, Rikshospitalet, som fokuserer på stamcellebehandling av ryggmargsskade.