Selv små barn endrer adferd av sinte voksne

Artikkelen fortsetter under annonsen

Adrien (15 mnd) ville ikke leke med perlene etter å ha sett en voksen bli sint.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er instituttet for læring om hjerneforskning ved Universitetet i Washington som har utført adferdsanalysen for å finne ut hvordan små barn påvirkes av handlinger som gjør voksne sinte.

I eksperimentet, som du kan se i videoen over, fikk lille Adrien på 15 måneder muligheten til å leke med noen bråkete perler, etter å ha sett en voksen reagere ved å bli sint og høylytt da noen andre lekte med perlene. Selv trygt plassert på mammas fang valgte Adrien å la perlene ligge.

Endret adferd

Da den sinte personen forlot rommet, gikk det ikke lang tid før han så opp på sin mor og grep tak i perlene.

- De overvåker hva du gjør, og tenker over, planlegger og skrur til adferden sin deretter. Det interessante er at de gjør alt dette uten hjelp av språk. Dette er babyer som ikke kan snakke i fulle setninger, sier medforfatter av studiet og direktør ved instituttet, doktor Andrew Meltzoff til Huffington Post.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Øyekontakt

Totalt ble eksperimentet utført på 150 15-måneder gamle jenter og gutter. I noen av tilfellene snudde den voksne seg mot barnet etter å ha vist sinne, mens i andre forsøk kikket de ned i et magasin. Barna som hadde hatt øyekontakt med den sinte voksne brukte lengre tid på å ta på leken, enn de som ikke hadde hatt øyekontakt.

Til Huffington Post sider Meltzoff at forskerne ble overrasket over hvor sofistikerte barna var, som lærte ved å følge med på andres kommunikasjon.

- Resultatet gjør at jeg nå ser babyer på en helt ny måte, sier hun til nettstedet.

Dagbladet var først til å omtale resultatet her til lands.