Nå bør du sjekke boligen

SKITTENT? Det er ikke bare skitt og støv, det er sopp som kan spise opp malingen din, dersom du ikke fjerner den. Illustrasjonsfoto: Ifi.no
SKITTENT? Det er ikke bare skitt og støv, det er sopp som kan spise opp malingen din, dersom du ikke fjerner den. Illustrasjonsfoto: Ifi.no
Artikkelen fortsetter under annonsen

Oppdager du skader eller problemer tidlig, kan du slippe større og kostbare reparasjoner.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Generelt anbefales det at du tar en sjekk av boligen minst hver vår. Hvorfor vår? Jo, fordi vinteren sliter mest på huset - og så har du hele det varme sommerhalvåret å fikse det på.

Men med den fantastiske våren og sommeren vi har hatt virket vinterstormene fjerne, og hussjekken var lett å hoppe over. Det er imidlertid ikke for sent.

Ta hussjekken nå!

Se også: Boligens fem verste fiender

Taket:

Vær og vind kan gjøre stor skade på taket. Og et utett tak kan gjøre stor skade på både selve boligen - og innboet ditt, så det viktigste du gjør er å sjekke taket.

Har du funkistak bør du være spesielt observant, da det er mye oftere lekkasje i flate tak.

SMART: Det finnes gode produkter på langt skaft slik atdu slipper å stå på stige når du renser takrennen. Her er QuickFit fra Fiskars til 229 kroner (uten skaft). Foto: FiskarsSMART: Det finnes gode produkter på langt skaft slik atdu slipper å stå på stige når du renser takrennen. Her er QuickFit fra Fiskars til 229 kroner (uten skaft). Foto: Fiskars

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du takstein bør du sjekke at alle er på plass. Sjekk ekstra i alle skjøter og vinkler, som rundt pipen eller takvinduer og langs mønet.

Har du pipe? Sjekk også at pipehatt og skjøtene rundt sitter som de skal. Takrenner er ikke bare staffasje, de har en viktig funksjon.

Takrennene bør være hele og tette, og med renner og nedløp fri for rusk og rask.

Som en tommelfingerregel bør taket inspiseres av profesjonelle med jevne mellomrom, minst hver tiende år.

Hva kan du gjøre selv: Du kan fint rense takrenner , med mindre boligen er farlig høy eller du er redd for høyder. Husk, de aller fleste hjemmeulykker skjer når vi bruker stiger eller gardintrapp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Til større utbedringer av taket anbefaler vi at du hyrer inn fagfolk. Enten til å gjøre hele jobben, eller til å hjelpe med å spesifisere hvilke tiltak som trengs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sjekkliste for taket:

  • Inspiser taket, noter alle mangler
  • Alle skader i taktekkingen må utbedres fort
  • Sjekk at vann lett kan renne av taket, og at takrennene er fri for løv og barnåler
  • Sjekk at alle skjøter er tette, spesielt rundt vinduer, piper et cetera
  • Sjekk at takrenner og avløp er tette
  • Sørg for god lufting i taket
  • Pipe? Sjekk denne grundig, også skjøter. Pass på å feie årlig
  • Skifertak/taksten? Skift ut sprukken sten, vask jevnlig med mose- og algedreper
  • Papptak? Sjekk at limet fortsatt sitter godt
  • Flatt tak? Pass spesielt godt på at sluk er i stand

(Kilde: Anticimex, Boligfag.com)

Veggene:

VINDUER OG DØRER: Glem heller ikke å sjekke vinduer og dører for fukt- og råteskader. Illustrasjonsfoto: Frode Larsen (Ifi.no)VINDUER OG DØRER: Glem heller ikke å sjekke vinduer og dører for fukt- og råteskader. Illustrasjonsfoto: Frode Larsen (Ifi.no)

Bor du i trehus?

Sorte flekker på veggene er ikke bare skitt. Det kan også være tegn på sopp- og algeangrep, noe som kan gjøre stor skade på treverket.

Mildere vintre og nye miljøvennligemalingstyper gjør huset ditt til et eldorado for både sopp og alger. Angriper du ikke problemet i tide, kan det i verste fall føre til råte, med påfølgende dyre reparasjoner.

Sjekk også treverket for fuktskader. Disse starter typisk nederst på veggen - og endeveden er mest utsatt. Andre problemområder er oppunder takskjegget og rundt dører, trapper og vinduer, tilbygg og anneks.

Bruk en syl eller et annet spisst objekt og ta stikkprøver nederst i stående planker - eller i de nederste plankene dersom du har horisontale bor. Den bør møte motstand, og skal ikke kunne gå langt inn. Kjennes det porøst eller smuldrete, har du råte. Da bør du skifte ut borene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Bor du i murhus? Sjekk at pussen er hel og fin, og dekket av et beskyttende lag med maling.

Kan du fikse det selv? Vasking, pussing og maling kan du fint gjøre selv, gitt at boligen ikke er fryktelig høy. Og jo oftere du passer på å vaske huset, jo lenger holder malingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skifting av bor er noe mange kan gjøre, men det er viktig at det gjøres skikkelig, slik at du unngår flere fuktskader. Er du usikker, kontakt fagfolk.

Kjekt å vite når du skal leie lift

Grunnmuren

NEDERST: Sjekk også at grunnmuren ikke har fått større sprekker eller hull. Foto: Ifi.noNEDERST: Sjekk også at grunnmuren ikke har fått større sprekker eller hull. Foto: Ifi.no

Grunnmuren er et svakt punkt. Ideelt sett bør det være godt drenert rundt huset, og du bør ikke ha blomsterbed tett opptil grunnmuren.

Sjekk grunnmuren for sprekker og hull, at det er tett rundt ventiler og luftehull. Det er helt vanlig at det oppstår små sprekker i grunnmuren, men følg med på dem. Et tips er å ta bilde av sprekken, og holdt opp en tommestokk eller noe med en målbar størrelse, slik at det er lett å se neste år om sprekken har blitt større.

Kan du fikse det selv? Du kan selv utbedre mindre sprekker eller avskallet murpuss, men større arbeid bør foretas av fagfolk. Er du usikker, ta kontakt med fagfolk, før du eventuelt setter i gang selv.

(Deler av artikkelen har tidligere vært publisert på Dinside)