Vintips:Kjendisvinen er både billig og perfekt til noe av det du spiser mest av

FRISKERE: 2013-årgangen av OMA Barbera d'Alba er litt slankere og friskere. Foto: Arnie Stalheim
FRISKERE: 2013-årgangen av OMA Barbera d'Alba er litt slankere og friskere. Foto: Arnie Stalheim
Artikkelen fortsetter under annonsen

Den sitter som et skudd til bacalao, pizza og pasta.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Selv om vi i mange deler av landet har vært velsignet med "indian summer" de siste ukene, kryper termometerstanden ubønnhørlig nedover. Kveldene blir mørkere også. Og da er det tid for skikkelig gode og varmende gryteretter.

Det er jo sesong for fårikål nå, men hvis du er mer i det franske hjørnet, kan du jo prøve deg på en boeuf bouguignon eller en cassoulet . Eller hvorfor ikke en virkelig god og spicy chili con carne?

Det finnes imidlertid også gryteretter basert på fisk, og bacalao er akkurat det vi trenger nå. Ikke bare er dette en kraftig og velsmakende rett; den er også sunn.

Les også: Bobilferie på vingårder

Rødvin til bacalao

Hva skal man så drikke til bacalao? Det finnes et uendelig antall variasjoner av klippfisk, og i Portugal ble det sagt at man ikke var en dugandes husmor før man kunne lage 365 varianter - altså én til hver av årets dager.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her i Norge sverger vi imidlertid til en tomatisert versjon, med klippfisk, poteter, løk og boksetomater. De som vil sette litt mer piff på bacalaoen, har gjerne også i paprika, chili og/eller sorte oliven. En virkelig velsmakende rett.

Til denne typen bacalao synes vi det passer best med rødvin. Den bør være frisk, fruktig og saftig, og ikke ha for fremtredende garvestoffer eller eikepreg. Da er barbera fra Piemonte i det nordvestlige Italia et godt valg.

Les også: Så stor forskjell er det på «ett glass vin»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av våre favoritt-barberaer til noenlunde moderat pris er OMA Barbera d'Alba, som kjendiskokken Ole Martin Alfsen får laget hos Giovanni Rosso i Piemonte. Den er nettopp kommet i ny årgang, 2013, og den er litt slankere og friskere enn debutårgangen 2012. 2013 er kanskje ikke like god å drikke på egenhånd, uten mat, som 2012, men den passer desto bedre til mat.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal du drikke denne vinen til bacalao, så sørg for at den er litt på den kjølige siden. Omkring 13-14 grader skulle være passe. Nærmere omtale av vinen finner du nedenfor.

Les også: Du vet ikke hva du drikker

Oppskrifter

Denne barberaen passer ikke bare godt til bacalao. Den er også glimrende til pizza og pasta. Her er noen gode oppskrifter: