Test av gassgriller:Stor test av store gassgriller

TEST: Vi har testet store gassgriller. Foto: Erik Hannemann
TEST: Vi har testet store gassgriller. Foto: Erik Hannemann
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skal biffen bli perfekt må du kjøpe riktig grill.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om testen:

Poeng

Grillene er gitt poeng fra en til seks der seks er best. Pris er ikke med i vurderingen.

Testpanel

Steinar Myrhaug. Han har 3. plass i norgesmesterskapet i grilling, han har lang erfaring som kokk både utenlands og i Norge.

Ole Petter Gjerustad, Jobber for Meny. Han er vinner av norgesmesterskapet i grilling pluss deltagelse og gode plasseringer i mesteskap i Norge og utlande.

Henning Galtung er kjøttskjærer av utdannelse og jobber nå for Matbørsen. Han er vinner av norgesmesterskapet i grilling pluss 3. plass i Dansk mesterskap sammenlagt. Han har også vært fagdommer under NM i grill.

Grillsesongen er godt i gang, kanskje har du allerede prøvekjørt vår oppskrift på grillede blåskjell i urtesmør eller noen skikkelig gode spareribs?

Da er det bra at vi har testet griller. Store og mellomstore gassgriller, og kullgriller. Av praktiske årsaker har vi delt alt opp i tre tester.

Den første, av store gassgriller med pris opp til 8000 kroner, kommer her. De to neste følger tett på med noen dagers mellomrom.

Les også: Slik vil vi ha grillen nå

Utvalg

De vi har testet nå er de store grillene det selges mye av. Disse har fra tre brennere og oppover. Du får kjøpt dem i jernvarebutikkene, de store byggevarehusene, hos elektrohandlere, hyttebutikker og hos enkeltforhandlere.

Det er et merke vi gjerne skulle hatt med, Broil King. Men de klarte dessverre ikke å levere tidsnok.

Kriterier

Vi har vurdert grillene ut fra fem kriterier: Hvor godt de leverer varmen, hvor jevnt de leverer varmen, brukervennlighet og byggekvalitet. Vi har lagt mest vekt på de to første kriteriene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Når biffene var ferdigstekt fikk jeg to biter biff av Ole Petter i ekspertpanelet. De kom fra den samme entrecoten, stekt nøyaktig likt, men fra to forskjellige griller.

– Smak, sa han.

Les også: For de mest fanatiske starter grill-prosessen klokka fem om morgenen

Enorme forskjeller

Pølsetesten: Vi testet hvor jevnt varmen ble fordelt ved å grille pølsebiter over hele grillristen. Den øverste rekka kommer fra en av de beste grillene, den nederste fra den dårligste. Foto: Erik HannemannPølsetesten: Vi testet hvor jevnt varmen ble fordelt ved å grille pølsebiter over hele grillristen. Den øverste rekka kommer fra en av de beste grillene, den nederste fra den dårligste. Foto: Erik Hannemann

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det smakte veldig forskjellig. Den ene var litt tørr og smakløs, nesten uten stekeskorpe og ikke skikkelig blodig i midten. Jeg hadde uten å nøle sendt den ut på kjøkkenet igjen om jeg fikk den på restaurant. Den hadde en sprø stekeskorpe, den var saftig og akkurat passe blodig, og viktigst av alt - den var proppfull av smak!

Hadde jeg fått en så god biff på restaurant hadde jeg gratulert kokken og dratt godt på med tips.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det handler selvsagt om steketid, men først og fremst at grillen leverer varmen godt og riktig.

Nok til at du får en skikkelig stekeskorpe, samtidig som du får en passe varmeinntrengning slik at den blir passe stekt på innsiden. Et godt tegn på en god grill er at biffen løsner lett fra risten når den er ferdig.

Les også: Det er én pølse du blir feit av

Jevn varme

Har du kjøpt en stor grill er det viktig at du kan bruke hele grillristen.

Da må det bli like varmt uansett om du legger maten på midten eller på siden. Leveres varmen ujevnt må du flytte maten rundt på risten, og du har strengt tatt fått en mye mindre grillflate enn du har betalt for.

Når vi har vurdert brukervennlighet har vi sett på om grillen er enkel å tenne, enkel å regulere varmen på og lett å rengjøre. Det er bra om den også er enkel å flytte på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder byggekvalitet har vi sjekket hvor solid og velbygget grillen virker. Vil denne overleve røff bruk og mange våte somre på terrassen, eller må du ha ny om et par år?

Artikkelen fortsetter under annonsen

Likeledes er det viktig at selve grilldelen er i skikkelig og tykt gods slik at grillen holder godt på varmen.

Les også: Lag din egen pølse

Testmetodikk

Ekspertpanel: Fra v. Steinar Myrhaug, Henning Galtung og Ole Petter Gjerustad. Foto: Erik HannemannEkspertpanel: Fra v. Steinar Myrhaug, Henning Galtung og Ole Petter Gjerustad. Foto: Erik Hannemann

For å teste varmeevnen, har vi stekt biffer fra entrecote. Grillene ble satt med alle brennerne på halv styrke. Vi tilstrebet at alle hadde cirka 200 grader under lokket.

Biffene ble skåret av samme kjøttstykke. Lokket ble lukket og de ble stekt nøyaktig 3 minutter på hver side. På hver grill ble kjøttet grillet der vi fikk best varme på risten. Grillene ble så vurdert ut i fra stekeskorpe, varmeinntrengning og smak på kjøttstykket.

Artikkelen fortsetter under annonsen

For å teste hvor godt grillene sprer varmen skar vi pølser i biter og spredte dem over hele risten. Her bør alle bitene være tilnærmet like mye stekt for å få godkjent.

Grillene ble også kjørt opp i full varme og ned der vi tilstrebet å få stabil varme på 200 grader. Temperaturen ble målt med eget termometer.

Les også: Asparges blir best på denne måten

Vårt råd

Det er ikke sikkert at det er den største og mest prangende grillen som lager den beste maten. Du kan fort ende opp med noe som ser stort og tøfft ut på terrassen, men som skuffer stort når gjestene skal smake på maten.

Stor grillrist og god plass under lokket hjelper heller ikke om det er vanskelig å få grillen varm nok, i tillegg kan du bare steke biff midt på grillristen. Da har du egentlig kjøpt deg en ganske liten grill.

Les også:

Supergod grillmarinade og andre gode grilltips

Slik lager du grillet laksefilet på en helt ny måte

Lag pizza på grillen

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no


Weber Spirit Premium E-320-GBS

Bilde

Veil. pris: 7.999,00

Les hele testen


Napoleon Triumph 410

Bilde

Veil. pris: 4.990,00

Les hele testen


Futur Rebel 6i

Bilde

Veil. pris: 6.990,00

Les hele testen


Sunwind Opal Elegance 4000

Bilde

Veil. pris: 5.990,00

Les hele testen


Landmann Avalon

Bilde

Veil. pris: 7.995,00

Les hele testen