Studenter og forsikring:– Det er ikke sikkert du trenger egen innboforsikring

STUDENTER OG FORSIKRING: En av fem borteboende studenter har ikke innboforsikring, ifølge undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
STUDENTER OG FORSIKRING: En av fem borteboende studenter har ikke innboforsikring, ifølge undersøkelse. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du trenger ikke nødvendigvis egen innboforsikring når du flytter hjemmefra. – Sjekk om du er dekket, råder If og Tryg.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi har hatt noen stygge tilfeller de siste månedene hvor folk som ikke har hatt innboforsikring, har mistet alt de eier. For eksempel var det en storbrann i Bergen i våres, der det i ett bygg var fem hybelboere, ingen av dem hadde innboforsikring, sier kommunikasjonsrådgiver Sigmund Clementz i If forsikring til ABC Nyheter.

– Alt er borte, rubb og rake. Uten forsikring står du i en situasjon der du får ingen ting igjen for det, fortsetter han.

En undersøkelse selskapet gjennomførte for to år siden viste at en av fem borteboende studenter ikke hadde innboforsikring.

– Selv om dette er et par år siden, så er det ingen grunn til å tro at situasjonen er annerledes i dag, sier Clementz.

Les også: Ny fattigrekord for studenter

Kan være dekket gjennom foreldrene

Når man flytter hjemmefra for å studere, og flytter til midlertidig bolig, kan man være dekket av foreldrenes innboforsikring. Det øyeblikket man endrer adresse i folkregisteret til en annen enn foreldrenes adresse, må man tegne innboforsikring selv for å være dekket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvor lenge man er dekket gjennom foreldrenes forsikring variere fra forsikringsselskap til forsikringsselskap.

Om foreldrene har innboforsikring gjennom If gjelder er borteboende barns eiendeler dekket inntil to år fra man flytter hjemmefra. Men ifølge Clementz er dekningsgraden uansett bedre om man har egen innboforsikring.

Tryg har ingen tidsbegrensning på hvor lenge verdigjenstandene kan være dekket, så lenge man bor på midlertidig adresse.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Lånekassen vurderer å kutte borteboerstipend

– Mange slurver

Dette gjelder også delvis om man har kjøpt leilighet, forklarer Heidi Tofterå Slettemoen i Tryg.

– Selv om du kjøper leilighet, vil dine medbrakte eiendeler kunne dekkes av dine foreldres innboforsikring om du ikke endrer folkeregistrert adresse. Egen innboforsikring trenger du kun for nyanskaffelser spesielt til den nyeleiligheten, dersom du endrer folkeregistrert adresse eller flytter til et studiested utenfor Norden, sier hun i en pressemelding.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Rådet fra både If og Tryg til unge som skal flytte hjemmefra, er derfor å sjekke hva som gjelder for dem. Og huske å skaffe egen forsikring den dagen man melder flytting i folkeregisteret.

– Her ser vi at det er mange som glemmer det eller som slurver eller som velger å ta sjansen på ikke å ha egen forsikring, sier Clementz.

Ikke dekket av andre forsikringer

Når det gjelder andre typer forsikring enn innbo, så er man ikke lenger dekket i det øyeblikket man flytter ut hjemmefra, selv om det er til midlertidig bolig.

– Vi anbefaler at alle studenter har reiseforsikring og ulykkesforsikring i tillegg til innboforsikring, sier Clementz i If til ABC Nyheter.

Les også: Dekkes ikke av reiseforsikringen

Også Tryg trekker frem reiseforsikring som viktig for studenter, i tillegg anbefaler de uføreforsikring.

– Uføreforsikring sikrer mot økonomisk ruin ved eventuell uførhet som følge av skade eller sykdom, sier Slettemoen og forklarer at studenter over 20 år er dårlig dekket ved uførhet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En person som blir ufør før fylte 26 år, får utbetalt knappe 200.000 kroner årlig fra folketrygden.

Les mer: Studenter risikerer å leve som minstepensjonister

– Kan føles unødvendig

Som student har mange en anstrengt økonomi og Clementz i If har forståelse for at det kan virke lite fristende å bruke penger på forsikring.

– Forsikring er kjedelig og kan føles unødvendig. Det er når skaden oppstår at man skjønner at man trenger forsikring. Vårt håp er at ungdom som nå begynner å studere tenker seg nøye om, ser på økonomien sin og tar med forsikring i de faste utgiftene.

– Det er en rimelig forsikring mot å slippe å komme i dypt økonomisk uføre som start på voksenlivet, sier han til ABC Nyheter.