Religiøs kitsch på Svartlamon i Trondheim:Jomfru Maria pryder stuen

HELHET: René Desmond har samlet sammen religiøse ting og kitsch-gjenstander til et resultat hun er fornøyd med. Foto: Kjersti Blehr Lånkan
HELHET: René Desmond har samlet sammen religiøse ting og kitsch-gjenstander til et resultat hun er fornøyd med. Foto: Kjersti Blehr Lånkan
Artikkelen fortsetter under annonsen

Renée Desmond er ikke religiøs, men har innredet leiligheten med figurer av jomfru Maria og bilder av Jesus – ved siden av Hawaii-figurer og flamingoer.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Noen reagerer og spør om jeg ikke tør å si at jeg er kristen, forteller Renée Desmond og ler.

Hun retter litt på et kristusbilde som henger ved siden av et stort bilde av en spåkone: Et fotografi av de franske kunstfotografene Pierre et Gilles. Hun fant det i et blad, forstørret det opp og anskaffet en tykk gullramme fra loppemarked. Litt lenger bort på samme vegg henger bilder av kongen selv (Elvis), jomfru Maria og en lettkledd sigøynerpike malt av Charles Roka – et bilde med ikonisk kitsch-status.

Les også: Fritt frem for funksjonalisme

På hyllen over sofaen i stuen henger et landskapsbilde kjøpt på eBay, som lyser når man setter i kontakten. Foran det: En dansende dukke i stor kjole, noen jomfru Maria-figurer sammen med rådyr av glass. Det er en blanding av kitch og religion, nærmere bestemt katolisismen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er noe med den visuelle stilen i det katolske som er rart stemningsskapende og kitsch. Men folk som ikke skjønner det ironiske forholdet til religion kan misforstå, tror Desmond.

Bearbricks, kitschLEKENT DESIGN: Mikke-figuren er en Bearbricks, også kalt «designer toy». Datteren har laget den andre Elvis-en. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Jomfru Maria, spilledåse, religiøs kitschFRA LOURDES: Desmond og datteren tok turen til Lourdes, en by i Frankrike dit katolikker fra hele verden valfarter på pilegrimsreise. Der fant hun denne jomfru Maria-spilledåsen. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Kitsch

Kitsch- begrepet skal ha oppstått blant kunsthandlere i München, om billig kunst og falsknerier. I dag betegner det kunstlignende gjenstander med lav kunstnerisk verdi, som ofte er masseprodusert og spiller på følelser, gjerne sentimentale.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Foruten maleriet av sigøynerpiken, har populære kitch-motiver vært gråtende barn og gammel fisker. Andre kitsch-ting kan omfatte alt fra Mikke Mus-telefoner og plastikkmadonnaer til kopier av Eiffeltårnet og nipshunder i naturlig størrelse. Renée Desmond er fornøyd med å ha funnet sin stil, ikke trenge å lete mer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Nå har jeg nok ting til å skape den stemningen jeg ønsker i min leilighet, slår hun fast.

Les også: Interiør med humør

Tidligere dro hun på loppemarked hver mulige helg, saumfarte eBay og bruktbutikker og kom over skatter som: En rosa flamingo i glass, en grønnblå lampe som opprinnelig var en hårføner, et speil med gullramme og lampeskjermer i stoff og bokser med roser.

Mye har hun også arvet, som et stort maleri av en svartkledd kvinne, en bordlampe med grønn skjerm, et rosa blomsterbrodert sengeteppe hun bruker som duk og det kjæreste: En liten pyntetallerken med bilde av Jesus.

– Av alle verdifulle og store ting, var det den jeg aller helst ville ha da tante Mary døde, forteller hun

Et lite svart-hvitt bilde viser moren og faren på bryllupsdagen. Faren var katolikk, og et langt kjede med et katolsk kors henger ved siden av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Slik gir du tenåringsrommet et kult interiør

– Det minner meg om ham, sier Desmond.

Kitsch, bilderFRIGJØRENDE USYSTEM:For meg er det frigjørende at ting ikke henger helt etter et mønster. Noen bruker vater og målebånd når de henger opp bilder, sier René Desmond. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blowfish, kitschBLOWFISH: På en Tikibar så Desmond store blowfish brukt som lamper. Det vil jeg også ha! Tenkte hun. En venninne rappet en blowfish hjemmefra og ga henne. I bakgrunnen et forstørret kort fra mormors kortstokk. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Naken dame

Det er de arvede tingene som betyr mest, de hun har med seg fra tidligere.

– Det gir en spesiell verdi at det kommer fra deg selv. Det er noe med å gjenskape barndommen, den roen som var da. Jeg tror mange glemmer viktigheten av det.

Mormoren jobbet som sjømann. Hun eide en kortstokk full av nakne damer, som Desmond ikke fikk lov til å røre som liten. Da hun fikk den i voksen alder, kopierte hun opp de fineste kortene og brukte som bilder, et av dem henger på kjøkkenet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Bildet skaper en trygg stemning fra barndommen, selv om det er en naken dame sier hun med en latter.

Les også: Enkle grep som fornyer interiøret ditt

Også barndommens Mikke- og Donald-figurer i plast glir på forunderlig vis rett inn blant lilla glassboller, rare-fine termoser og en Grepa-komfyr som ethvert retrohjem ville drømme om.

– Den er så fin, men det går ikke an å bruke ovnen. Så jeg har en unnskyldning når det skal bakes, spøker Desmond.

Lysestaker, jomfruen fra GuadalupeMEKSIKANSK: Desmond har sansen for religiøs kitch, som meksikansk katolisisme. Her lysestaker med bilde av den meksikanske jomfruen fra Guadalupe. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Pierre et Gilles, kitschSPÅKONE: Desmond fant et bilde av de franske kunstfotografene Pierre et Gilles i et blad. Hun forstørret det opp og skaffet en tykk gullramme fra loppemarked. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Lage egen kunst

Hun og datteren leier en leilighet i den byøkologiske bydelen Svartlamon i Trondheim, og nyanserer bildet noen måtte ha av Svartlamoen som mørke kunstnerleiligheter med batikk-gardiner og røkelse.

– Her er det større mangfold enn mange tror, sier hun.

Les også: Her er alt vintage og industrielt

Lysegule vegger, hvitt gulv og smarte løsninger, som hjemmesnekret skrivepult og hyllesystem på datterens omtrent fire kvadratmeter store rom, gjør at den 55 kvadratmeter store leiligheten virker romslig og luftig.

Og så er det tingene hun har funnet: Et slitt unikt skap som i sin tid rommet verktøy, der turkismalingen skaller av, et lite grått skap hun fant på loftet i sin gamle leilighet.

Til tross for at de fleste tingene i leiligheten har vært rimelige eller gratis, gir bildene og interiøret inntrykk av en slags eksklusivitet. Og blandingen av arvet gods, loppis-, brukt- og loftfunn og selvgjorte løsninger, danner en særegen helhet. Som om Hawaiifigurer i bastskjørt, flamingoer og plastflasker formet som jomfru Maria, en utstoppet blowfish på kjøkkenet og reinsdyrgeviret over sengen hører helt naturlig sammen. Desmond er selektiv, men ikke snobbete på maleriene og interiøret hun har tatt inn i leiligheten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Når man ikke har råd til å kjøpe ordentlig kunst, kan man lage den selv. Er det et fint bilde, kan det henges på veggen, mener hun.

Les også: Gjorde campingbrakken til lekker hytte

Flamingo, kitschKITSCH-BLANDING: På hyllen står en av leilighetens flere flamingoer, sammen med Hawaii-figurer, religiøse figurer og dansende dame. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Glass, kitschRAMPETE: Glass med sømmelige, påkledde damer på utsiden - og de samme damene i bikini på innsiden. Foto: Kjersti Blehr Lånkan

Les også:

Denne trappa snekrer du selv

Slik plasserer du sofaen riktig i stua

Stor test av robotstøvsugere

Saken er opprinnelig publisert på klikk.no.