Reis et telt

UT I NATUREN: Skal du overnatte i det fri, kommer du ikke nærmere Moder Jord enn med telt. Vel å merke om du vil ha et regntett tak over hodet og et underlag atskilt fra bakken. Kokingen bør foregå utendørs, som her. (FOTO: Nils-Erik Bjørholt/NTB scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er forskjell på gode og dårlige telt, men du kan ikke nødvendigvis se det på dem.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Telttyper

* Kuppeltelt: Gir bedre volum innvendig og er mer stabile i kraftig vind.

* Tunneltelt: Er lettere og gir som regel mer forteltplass enn kuppeltelt.

* Lavvo: Er større og tyngre. Har som regel ståhøyde og plass til flere personer.

* Les mer: www.fjellsport.no/velge-telt , www.helsport.no , www.bergans.no , www.holmeslet.no , www.fjallraven.no , www.hilleberg.se , www.exped.com , www.thenorthface.com.

Tips til telting

* Sett opp teltet der du får le for vinden, og unngå steder der regnvann samler seg opp. Underlaget bør være så mykt og jevnt som mulig.

* Tenk på at det bør være lett å få ned pluggene uten å bruke for mye makt. Pluggene skal tåle at du presser dem jevnt og forsiktig ned med fotsålen eller en stein. Skal du telte i et område med mye stein utenfor selve liggesonen, kan noen av pluggene festes ved at du klemmer dem mellom to ganske tunge steiner. Pass imidlertid på at steinene ikke gnisser mot teltduken.

* På varme dager kan det være lurt å sette teltet slik at det er mest mulig i skygge for morgensolen. Hvis ikke kan det bli svært hett i teltet når du våkner.

* På grunn av brannfaren bør man ikke lage mat i teltet, og bare i «nødstilfeller» i forteltet, råder Nils Bloch-Hoell. Han fraråder også bål i lettvektslavvo.

* Reglene for telting i kystområder kan bli endret, opplyser Direktoratet for naturforvaltning. Det innebærer at dagens regel om at man må slå opp teltet minimum 150 meter fra nærmeste bebodde hus eller hytte, kan bli redusert til 50 meter. Forslaget til endringen i friluftsloven ble nylig sendt ut på høring, og inntil videre gjelder 150-metersregelen fortsatt.

* Man kan overnatte på samme sted i utmark i opptil to dager, men enda lenger om man ligger langt fra folk.

Mer teltfakta

* Vekten på et telt handler om hva stoffet er laget av og hvor stort teltet er. Kuppeltelt er gjerne større og tyngre enn tunneltelt. De letteste tremannsteltene veier cirka to kilo, men disse koster gjerne dobbelt så mye som tremannstelt på fire-fem kilo. Vekten på et seksmannstelt starter på snaut fem kilo.

* Vannsøylen (hvor mye vanntrykk teltduken tåler) bør være på minst 3000 mm.

* Ekstra bunnduk, også kalt «footprint», er tilleggsutstyr som kan være nødvendig om det er vått, skittent og litt ujevnt der du skal sette opp teltet. Det beskytter også mot kondens fra bakken.

* Kjøper du telt fra de kjente merkene, er du sikker på at du kan få tak i deler – ofte også til utgåtte telttyper. Du kan dessuten få reparert skader om du har vært uheldig.


– Det er først og fremst dukstoffet, og hvor godt teltet er utformet og sydd sammen, som skiller gode telt fra de mindre gode. Det vannavvisende og kondenshemmende belegget på ytterduken har også betydning for kvaliteten. Dette er egenskaper man ikke selv kan sjekke uten å ha inngående kunnskap om telt, fastslår utstyrsekspert Nils Bloch-Hoell i Den Norske Turistforening (DNT).

Han har testet telt og annet utstyr for DNT-magasinet Fjell og Vidde i 25 år – samt vært aktiv teltbruker i over 50 år. Friluftsmannen deler gjerne sine erfaringer. En av dem er beroligende for dem som ikke kan så mye om telt:

– Nordiske merker – som Helsport, Bergans, Fjällräven, Hilleberg og Holmeslet – har telt med velegnet dukstoff i enten ripstop-nylon eller ripstop-polyester, og teltene er godt sydd sammen. Regn med å bruke minst 3000 kroner på et tremannstelt og 4000 kroner på et firemannstelt, om du ikke skulle være heldig å finne et bra telt på tilbud, sier Bloch-Hoell.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ikke som alle andre telt

Kondensdråper

DNTs teltmann anbefaler telt med både innerduk og ytterduk. Av andre ting som er viktig for dem som skal kjøpe telt, er å sjekke de fire V-ene: Volum, vekt, ventilering og vannsøyle. Sistnevnte avgjør hvor vannavvisende teltduken er, eller rettere sagt hvor mye vanntrykk duken og belegget tåler.

Det brukes to typer belegg; polyuretan (PU-belegg) og silikon. Silikonbelegg, som er dyrere og lettere, brukes ofte på ytterduken. PU-belegg – som sterkere mot ytre skader, men som tåler sollys dårligere – brukes ofte på bunnduken. Det bør være belegg på begge sider av ytterduken, og helst på begge sider av teltets bunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Innerduken skal være impregnert. Det hindrer at kondensdråper kommer gjennom, men slipper gjennom fukt fra innsiden. At det kommer kondens gjennom ytterduken, er normalt ved enkelte værtyper.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Husk at belegget svekkes over tid, og det er først og fremst solens UV-stråler som forringer beleggets effekt. Derfor kan det lønne seg å slå sammen teltet når solen er sterk, sier Bloch-Hoell.

Les også: Les dette før du kjøper bobil

Plass og vekt

Volum handler om hvor mye plass det er i teltet, inkludert forteltet. Du bør kunne sitte oppreist, og forteltet bør ha plass til bagasjen og være så stort at du klarer å få av deg regntøyet der.

– I tillegg bør det naturligvis være plass til dem som skal være i teltet. Det er dessverre sånn at en del telt egentlig ikke har plass til det antallet som er oppgitt, i hvert fall ikke hvis det er snakk om tre voksne karer. Undersøk derfor hvor romslig teltet er, råder Nils Bloch-Hoell.

Ventilering er nødvendig for å få luftsirkulasjon i teltet. Det bør være minst to ventiler, én langt nede og én høyt oppe. Tre-fire ventiler, som kan åpnes og lukkes, er å foretrekke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vekten har størst betydning for dem som skal gå lange turer. Skal du sykle, padle kano eller kjøre bil til teltplassen, er jo ikke vekten like viktig. Lettere telt koster mer, fordi de har dyrere stoff og bedre detaljer, sier utstyrseksperten.

Les også: Rullende residens

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slå opp hjemme

Teltet bør dessuten være praktisk. Nils Bloch-Hoell mener et tremannstelt bør kunne slås opp av én person alene, mens større telt gjerne krever at én person til hjelper til.

– Teltet bør være slik at man enten slår opp inner- og ytterteltet samtidig, eller at ytterteltet slås opp først. Hvis man må slå opp innerteltet først, er det vanskelig å holde det tørt i regnvær, påpeker han.

Han understreker at du alltid bør slå opp teltet i hagen, eller et annet egnet sted i nærheten av der du bor, før du legger ut på tur med nytt telt. Da får du øvet deg, og samtidig sjekket om alle delene følger med i teltposen.