Test av kjøttpåleggFor mye salt til å gi toppscore

TEST AV KJØTTPÅLEGG: I vår test har vu vurdert 10 ulike typer kokt skinke og 2 kylling/kalkunpålegg. © Foto: Tore Fjeld
TEST AV KJØTTPÅLEGG: I vår test har vu vurdert 10 ulike typer kokt skinke og 2 kylling/kalkunpålegg. © Foto: Tore Fjeld
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fem produkter får terningkast 5 i vår test av kjøttpålegg. Alle påleggene i testen inneholder for mye salt til å kunne få toppscore.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foreldre & Barn har vurdert 10 forskjellige typer skinkepålegg av svin, pluss 2 pålegg av kylling og kalkun. Solvinge kalkunpålegg kåres til en hårfin vinner, på grunn av et høyt proteininnhold, lite fett og litt mindre salt enn mange av de andre påleggene. Også Prior Kalkunfilet naturell får terningkast 5. Velger du pålegg av svinekjøtt, er Rema 1000 dansk svinerull, Finsbråten løvtynn herregårdsskinke og Nordfjord kokt skinke gode valg med lav fettprosent og mye proteiner.

Testen er utført av ernæringsfysiolog Camilla Andersen som driver kostholdstjenesten Somebody.no og nylig har utgitt boken Oppskfrift på sunne barn. Hun har tidligere testet blant annet sjokolademelk og jordbærsyltetøy for Foreldre & Barn.

Les også: Velg riktig solkrem til barna

Hverdagspålegg

Hva slags pålegg spiser deres barn? Jeg måtte fjerne sjokoladepålegget fordi barna spiste bare det, forteller en mamma i vårt forum barnimagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Kjøttpålegg av kokt skinke er magert pålegg som gjerne brukes til hverdags i mange familier. I utgangspunktet er dette både sunt og godt, men ernæringsfysiolog Camilla Andersen er bekymret for det høye saltinnholdet i produktene i testen.

– Alle produktene har for høyt saltinnhold i forhold til det som er å anbefale både for barn og voksne, sier Andersen.

Spiser du flere brødskiver med kokt skinke om dagen, må du være obs på at saltinntaket ditt kan bli veldig høyt. Unngå i hvert fall å spise mye annen saltholdig mat eller å salte ekstra på middagen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helsemyndighetene anbefaler at en voksen ikke får i seg mer enn maks 5 gram salt om dagen, men i gjennomsnitt får nordmenn i seg rundt 10 gram salt daglig. Det finnes ingen anbefalinger for barn, men Camilla Andersen sier at de i hvert fall ikke bør få i seg like mye som voksne. Alle trenger riktignok noe salt, men det er anslått at 1,5 gram om dagen er tilstrekkelig for å dekke dagsbehovet i vårt klima. Også i vår test av potetgull til barn var salt et tema.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Roper varsku om føflekkreft

Salt blir en vane

Det å spise for mye salt medfører økt risiko for høyt blodtrykk og hjerte- og karsykdommer. Dette er ikke noe tema for små barn, men spesielt for de minste er det viktig å være forsiktig med saltingen. Barn under ett år har ikke fullt utviklede nyrer ennå, og skal derfor ikke ha salt mat. Det finnes faktisk en rekke mat som kan hindre at barnet ditt blir sykt.

– Jeg tenker at det er dumt å venne seg til mye salt i ung alder, det blir fort en vane som følger med resten av livet. Du blir vant med at alt skal smake salt, sier ernæringsfysiologen.

Med ett unntak er påleggene i testen merket med Nøkkelhullet. Kravene for å få nøkkelhull, er at de inneholder mindre enn 10 gram fett pr 100 gram, og minst 50 prosent kjøtt.

– Når det gjelder Nøkkelhullet er det per i dag ikke noe krav til maksimalt innhold av salt i kjøtt- og fiskeprodukter. Dette ønsker vi å gjøre noe med. Mattilsynet og Helsedirektoratet vurderer nå sammen med myndighetene i Danmark og Sverige å innføre et saltkrav for kjøtt- og fiskeprodukter i forbindelse med en pågående revisjon av nøkkelhullsordningen, sier avdelingsdirektør Henriette Øien i Helsedirektoratet, som mener det er uheldig at det tilsettes salt i rene råvarer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Brette eller henge klær

Billig er ikke best

Når det gjelder sammenhengen mellom pris og kvalitet, viser vår test at et av de billigste påleggene i testen, 15-kroners pålegget fra Nordfjord, kommer dårligst ut. Dette inneholder mye mer fett og kalorier enn de andre produktene i testen, og for deg som teller kalorier er dette dermed et dårligere valg enn de andre.

Imidlertid kommer Nordfjord snart på markedet med et nytt og sunnere 15 kroners-pålegg:

– Vi er nå inne i sluttfasen med å forbedre resepten på 15 kr skinke med mindre fett (4 %), mindre energi-innhold (479 kJ og 114 kcal) og med et innhold på 1,5 % mettet fett, forteller kvalitetssjef Randi Dortea Støyva i Nordfjord Kjøtt.

Les mer fra Klikk.no:

En leverpostei får terningkast 6

Test av barnebrød

Denne kaviaren er best i test

Her er det sunneste knekkebrødet

Artikkelen fortsetter under annonsen

Saken fortsetter under bildet


Bilde

SÅ MYE SKINKE: Anine synes det er rart at det ligger så mye kjøttpålegg på gulvet! © Foto: Tore Fjeld

Bilde

GANSKE GODT: Skinke er ikke favorittpålegget til Anine, men det smaker ikke så aller verst heller. © Foto: Tore Fjeld


Bilde

Solvinge kyllingfilet naturell

Testvinner! Mye proteiner og lite fett.

Produsent: Solvinge Pris: 23,30

Les hele testen

5 points



Bilde

Rema 1000 dansk svinerull

Lite fett og kalorier, et godt påleggsvalg.

Produsent: Rema 1000 Pris: 19,90

Les hele testen

5 points



Bilde

Prior kalkunfilet naturell

Testens høyeste innhold av proteiner.

Produsent: Prior Pris: 20,30

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les hele testen

5 points



Bilde

Nordfjord kokt skinke

Kjøttrikt pålegg med lite kalorier.

Produsent: Nordfjord kjøtt Pris: 22,30

Les hele testen

5 points



Bilde

Finsbråten løvtynn herregårdsskinke

Et magert pålegg med lite fett.

Produsent: Finsbråten Pris: 27,90

Les hele testen

Artikkelen fortsetter under annonsen

5 points



Bilde

Gilde kokt skinke (familiepakning)

Høyeste saltinnhold av alle i testen.

Produsent: Gilde Pris: 38,90

Les hele testen

4 points

Bilde



Godt kjøp kokt skinke

Testens billigste kjøttpålegg.

Produsent: Rema 1000 Pris: 22,80

Les hele testen

4 points



Bilde

First Price kokt skinke

Mye kjøtt og høyt proteininnhold.

Produsent: NorgesGruppen Pris: 24,90

Les hele testen

3 points



Bilde

Bjerke appelsinskinke

Litt mer fett enn de magreste påleggene i testen.

Produsent: Bjerke Helgeroa Pris: 24,56

Les hele testen

3 points



Bilde

Gilde Familieskinke

Inneholder minst kjøtt av alle i testen.

Produsent: Gilde Pris: 26,90

Les hele testen

3 points



Bilde

Finsbråten Frokostskinke

Lite kjøtt og middels fettinnhold.

Produsent: Finsbråten AS Pris: 19,90

Les hele testen

3 points



Bilde

Nordfjord kokt skinke (15 kroners pålegg)

Testens taper, inneholder mest fett og kalorier.

Produsent: Nordfjord kjøtt Pris: 15,00

Les hele testen

2 points



Les mer fra Klikk.no:

- Besteforeldre har ikke peiling

Det er ikke alltid de gamle vet best.

- Rak løvet og kjør over med gressklipperen

Så raskt blir hagen klar for nattefrost.

- Det er ikke farlig å brekke en arm

Pedagoger frykter vi oppdrar en generasjon bomullsbarn som skjermes fra frykt, kulde og spenning.