Foreldrerollen:Tegnene på at du er en god mamma

SAMMEN: En god mor er en tilstedeværende mot som ser barnet i øyenene og holder det hun lover. Foto: Thinkstock
SAMMEN: En god mor er en tilstedeværende mot som ser barnet i øyenene og holder det hun lover. Foto: Thinkstock
Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er 15 smarte råd.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Maria Mork er tobarnsmor, hun er utdannet barnevernspedagog med videreutdanning innen veiledning og coaching. Sammen med kollega Tone Lise Gustavsen holder hun kurs for å lære mødre å være mamma med god samvittighet.

Her er hennes tips til hvordan du blir en god mamma:

1. Sett regelmessig av alenetid med hver av barna - dette fremmer barnest følelse av verdi og legger til rette for å bevare den nære relasjonen mellom dere. Plott det gjerne inn i ukeplanen slik at barnet kan følge med på dette selv, og resten av familien tilpasser seg. Hva dere gjør er uvesentlig så lenge du har slår av telefonen og har fullt fokus på barnet denne tiden.

2. Velg å sette av tid om morgenen før skole og barnehage slik at du har «tid» til uforutsette heftelser i form av feil klesvalg, melkeglasset som velter, ungen som ikke vil stå opp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da er sjansen større for at du unngår å «eksplodere» på barnet før dere skilles. Noe av det barn sier de liker minst, er stresset om morgenen.

Les også: Slik endrer barna den du er

3. Det kan være lurt å investere i kurs/undervisning som gir deg innsikt i hvilken personlighetstype og hva slags kjærlighetsspråk hver enkelt har - da er det lettere å forstå barnet og ivareta behov OG legge til rette for at barnet får blomstre og utvikle unikheten sin. Bonusen er at dette reduserer konflikter betraktelig. Tenk det samme i forhold til partner - det gjør underverker...!

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

4. Gjør det du kan for å bevare en god relasjon til barnets pappa - også om dere ikke bor sammen. Dette er noe av det beste du kan gi barnet ditt.

Når mamma og pappa har det bra og kommuniserer godt, da er forutsetningene gode for at barnet får en trygg og harmonisk oppvekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

5. Ta barnet med på planlegging av for eksempel uka og ferier, det viser at du ønsker å involvere barnet, og ta barnets ønsker på alvor - OG du lærer barnet prosessen å planlegge.

6. Når du må irettesette barnet, ta barnet til siden/ut av situasjonen for eksempel vekk fra matbordet eller ut av butikken - da unngår du å ydmyke barnet foran andre. For noen barn er dette mer ydmykende enn andre, og de klarer ikke at imot irettesettelsen, men har kun fokus på følelsene sine.

Les også: Ni ting du sverget på aldri å gjøre

mor,barn,kvalitetstid,tilstedeværelseKVALITETSTID: Sett av regelmessig alenetid med hver av barna - dette fremmer barnest følelse av verdi og legger til rette for å bevare den nære relasjonen mellom dere. Foto: Thinkstock

COACH: Familiecoach Maria Mork i Alt er mulig holder kurset Mamma med god samvittighet, og trekker frem alenetid med hvert barn og en god relasjon til barnets far som faktorer som gjør deg til en god mor. Foto: Alt er mulig COACH: Familiecoach Maria Mork i Alt er mulig holder kurset Mamma med god samvittighet, og trekker frem alenetid med hvert barn og en god relasjon til barnets far som faktorer som gjør deg til en god mor. Foto: Alt er mulig

Artikkelen fortsetter under annonsen

7. Når det har oppstått situasjoner med fullstendig kræsj, mye masing, eller fullstendig kaos (noe vi alle opplever nå og da) - sett deg ned med barna i etterkant og spør dem hva de syns om situasjonen, og hvordan dere kan gjøre det annerledes neste gang. Ta barnet med på prosessene - da gir du barnet gaven å kunne reflektere, uttrykke seg og ta gode valg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Fem vanlige barnesetefeil

8. Se barnet i øynene, sett deg gjerne ned på barnets høydenivå når du skal formidle informasjon til barnet - da legger du til rette for at barnet bedre får med seg budskapet.

9. Hold det du lover - la være å love det du ikke kan holde - du respekterer barnets tillit til deg.

10. Velg å legge vekk PC, iPhone og iPad når du har barna rundt deg. La dem få følelsen av at de er viktigere enn iphonen og jobben din...! MÅ du «på» å sjekke, er et godt tips å gjøre dette i et annet rom, eller ved et tilfeldig «dobesøk» om ikke annet. Avklar det bare med partner så slipper dere unødige konflikter dere imellom og dere kan støtte hverandre i å sette barna først.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du en god mor? Følg debatten i vårt forum Barnimagen

Siri Spillum er firebarnsmor, coach, foredragsholder og forfatter av bøkene «Bryt mønstre» og «Tenn gnisten - lev bedre!».

EKSPERT: Husk at ingen er perfekte, råder coach Siri Spillum. Hun mener småbarnsmødre må senke kravene til seg selv. Foto: privat EKSPERT: Husk at ingen er perfekte, råder coach Siri Spillum. Hun mener småbarnsmødre må senke kravene til seg selv. Foto: privat

Hun møter mange småbarnsforeldre i jobben som coach og mener dette er tegnene som viser at du er en god mamma:

11. Du er deg selv - både på godt og vondt. Du er tydelig og ærlig, og driver ikke med dobbeltkommunikasjon som å smile når du egentlig er sint. Det blir nemlig barn usikre av og maser enda mer. «Skal jeg tro på kroppsspråket ditt eller det du sier?».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Denne maten gjør barnet ditt frisk

12. Du hører etter når barna snakker. Noen foreldre lar barna snakke hele tiden og hører etter med kun et halvt øre. Halvhjertethet er ikke bra. Poden vil nemlig ikke gi seg før du hører med hele deg. Da er det bedre å si at «nå kan du bygge klosser mens jeg rydder klær også kan vi snake sammen etterpå». Når dere da snakker sammen, hører du ordentlig etter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

13. Du er ikke selvutslettende, men tar vare på deg selv og gjør ting du synes er hyggelig. Du hygger deg sammen med vennene dine og bruker tid på hobbyer eller trening du liker.

Men du lar det heller ikke ta overhånd. Husk at barn trenger mye av din tid og oppmerksomhet.

14. Du tilbringer mye tid sammen med barnet, men må ikke nødvendigvis gjøre så mye hele tiden. Dere trenger ikke dra på tennis, svømmekurs og bake boller. Det finnes en mellomting mellom bare se på TV og fylle kalenderen helt full med aktiviteter.

15. Du oppmuntrer barna til å vise verdier og går foran med et godt eksempel. Du er raus, grei og tydelig, men viser også at det er lov å være lei seg og irritert. Det er lov å bli forbanna så lenge du sier unnskyld. Ikke prøv å leve opp til et perfekt ideal, det finnes ikke.

Les også:

Her er metoden som virker mot tidsklemma

Slik får du mer tid til barna

Disse foreldrene får de lykkeligste barna

Åtte råd til foreldre i tidsklemma