Syke barn og rettigheter: Dette har du krav på ved syke barn

SYKT BARN: Du har ifølge loven rett til å være hjemme med sykt barn i inntil 10 dager for hvert kalenderår for ett barn, og inntil 15 dager dersom du har mer enn to barn. © Foto: Thinkstockphoto
SYKT BARN: Du har ifølge loven rett til å være hjemme med sykt barn i inntil 10 dager for hvert kalenderår for ett barn, og inntil 15 dager dersom du har mer enn to barn. © Foto: Thinkstockphoto
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men ikke alle velger å bruke rettighetene sine. En av dem er Nina Skoge.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Skummelt å ringe sjefen?
Kjenner du klumpen i halsen når du skal ringe sjefen for å si at du blir hjemme? Prøv disse tre tipsene:
  • Flytt fokuset bevisst over på noe annet: Tenk at «dette er et riktig valg».
  • Beveg og rist på kroppen, dette gjør at den ekle følelsen forsvinner.
  • Ikke la skyldfølelsen ligge å gnage over lengre tid - det vil bare tappe deg for energi , og går gjerne utover både deg selv og barnet. Du har rett til å være hjemme når du har syke barn.

Det er høysesong for forkjølelser, influensa og omgangssyke. Og det finnes en rekker sykdommer barnet ditt må igjennom de første årene. Er det ikke øyekatarr eller ørebetennelse,

så er det vannkopper eller brennkopper . Du kan nærmest regne med at det blir noen sykdomsdager hvor barnet må være hjemme fra skole eller barnehage. Men ikke alle foreldre kan eller vil være hjemme med syke barn.

Har barnevakt

Nina Skoge er mor til tre barn i alderen ett til syv år og er en av mange mødre som unngår å være hjemme med sykt barn så langt det lar seg gjøre. Men ikke fordi hun ikke vil, men fordi det passer veldig dårlig i forhold til jobben

– Når barna er syke bruker vi barnevakt. Jeg er faktisk kun hjemme selv hvis det er omgangssyken, eller hvis de er så syke at de må til legen, forteller Nina til Foreldre & Barn.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nina er lærer og mannen er selvstendig næringsdrivende.

Stressfaktor

- Det er ingen som kan fylle inn for min mann dersom han må være hjemme. Og hvis jeg skal bli hjemme, må det settes inn vikar, noe jeg vet går ut over både elever og kollegaer, sier trebarnsmoren.

Nina opplever det som en stressfaktor at hun ikke får gjort det hun har planlagt i forhold til undervisningen, derfor tyr hun til barnevakt når barna er syke.

- Det hadde vært lettere å være borte fra jobb om jeg hadde arbeid som kunne ventet litt og som jeg kunne tatt igjen. Jeg har en veldig stor ansvarsfølelse overfor jobb og elevene mine, innrømmer Nina.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flink-pike på jobben

- Det er ikke alle som føler det like riktig å ringe sjefen for å melde frafall på jobb, bekrefter coach og veileder i Harmoni coaching, Lian Kirksæther.

Hun har snakket med flere foreldre som faktisk sliter med å bruke sine rettigheter når barna er syke. For noen ganger kan det til og med lønne seg å ha barna hjemme, selv om de er friske.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er spesielt kvinner som strever med samvittighet og skyldfølelse for og ikke å gjøre jobben sin. De slites mellom viktige ting på jobben og sykt barn. Jeg kaller det for «flink-pike-syndromet», at man skal være pliktoppfyllende overfor arbeidsplassen, forklarer Kirksæther til Foreldre & Barn.

- Og noen barn er mer syk enn andre. Her er det lett for at mødre kjenner på en skyldfølelse fordi de er så mye borte fra jobben. De tror at du «alltid» ødelegger for kollegaer og gir dem ekstra arbeid fordi du må være hjemme, sier hun. For noen ganger har barna faktisk en barnesykdom du knapt merker.

«Kan ikke mannen bli hjemme da?»

En forumbruker på Dinbaby.no ber om råd i et innlegg hvor sjefen har vært utrivelig i telefonen.

– Når jeg sa at jeg måtte bli hjemme i dag, spurte hun om ikke mannen min kunne være hjemme istedenfor. Jeg svarte at meg og mannen pleier å dele på sykdomsdagene, men sjefen mente at vi burde se på dette når jeg kom tilbake, og telle over hvor mange dager jeg har brukt opp, fordi det var ganske mange og ikke så lenge siden sist. Jeg ble så sint og lei meg etter samtalen. Hva hadde dere tatt opp i en samtale eller gjort ellers? spør den fortvilte mammaen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanlig med sure sjefer

Det å måtte innse at du må ringe sjefen og si at du blir hjemme, kan være svært ubehagelig – og for noen så ille at nattesøvnen ødelegges dersom barnet viser det minste lille tegn på sykdom kvelden før. Og det er jo ikke alltid like lett å se om barnet er for sykt til barnehagen

-Din egen samvittighet er en av årsakene til at man ofte gruer seg til å ta telefonen til jobben, men en annen årsak er at du vet innerst inne at sjefen ikke vil bli noe særlig glad. Ulike kommentarer som forsterker skyldfølelsen er dessverre «med på kjøpet», men totalt unødvendig av sjefen, sier Lian Kirksæther.

Hun har hørt flere foreldre si at de likevel har sendt barna i barnehagen eller på skolen selv om de har vært syke, selv om de øker smittefaren blant barna.

- En klassisk grunn er: «Jeg måtte på jobben.», men at de likevel har kjent på en dårlig samvittighet overfor barnet som er hjemme med far eller barnevakten.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her er coachens råd til hvordan du kan få mindre dårlig samvittighet med å være hjemme med sykt barn neste gang.

Coach deg selv

Hva er den egentlige årsaken til at du ikke føler at det er godtatt å være hjemme med sykt barn? Slik kan du ta tak i problemet selv ved å svare på disse 7 enkle spørsmålene:

  • Hva er det som gjør at du ikke ønsker å ringe jobben å si du blir hjemme når du har sykt barn?
  • Hvor viktig er denne jobbdagen for deg?
  • Kan du være borte fra jobben én dag eller tre?
  • Hvem er det som gir deg skyldfølelse?
  • Er det din selvfølelse som blir svakere i det øyeblikket du skal ringe og si at du ikke kommer på jobb?
  • Hva tenker og kjenner du i kroppen din når du skal ringe jobben?
  • Ender du opp med å gå på jobb likevel fordi du ikke tør å miste kontrollen, eller fordi du føler at du sluntrer unna når du er hjemme med sykt barn?

Sett av litt tid når du har mulighet, og tenk over hvordan du ønsker å ha en sykt-barn situasjon neste gang.

- Bestem deg for om du skal godta at sjefen kan «få» deg på jobb ved å spille på samvittigheten din, eller om du klarer å akseptere at du kan være hjemme når barna er syke uten å ha skyldfølelse.

Når du er blitt bevisst på dine tanker og hvordan du ønsker å ha det; så følg denne måten – vær trygg på avgjørelsen din, anbefaler Lian Kirksæther.

Les også:

Cola er ren medisin.

Slik styrker du barnets immunforsvar

Klarer du denne quizen er du trolig lege.

17 grunner til at barnet ditt kaster opp

Dette har du krav på ved syke barn

  • Har du omsorg for barn under 12 år har du rett til permisjon når barnet er sykt.
  • Du har også rett til fri for å følge barnet til lege.
  • Permisjonsretten gjelder inntil 10 dager for hvert kalenderår for ett barn, og inntil 15 dager dersom du har omsorg for mer enn to barn.
  • Du og din samboer eller ektefelle har rett til 10 eller 15 dager hver.
  • Du har også rett til permisjon dersom barnepasser, som for eksempel dagmamma, er syk.
  • Er barnet ditt langvarig eller kronisk syk gjelder en utvidet rett til fri.
  • Aleneforsørgere kan benytte alle dagene selv (dvs inntil 20, 30 eller 40 dager i året).

Kilde: Arbeidsrettsadvokaten.no og Arbeidsmiljøloven § 12-9.