Temperaturforskjeller gir kondens - og fuktproblemer

KOSTBART. Fukt- og råteskader blir fort kostbare, så det lønner seg å sikre seg best mulig. (Illustrasjonsfoto: Rekkehus)
KOSTBART. Fukt- og råteskader blir fort kostbare, så det lønner seg å sikre seg best mulig. (Illustrasjonsfoto: Rekkehus)
Artikkelen fortsetter under annonsen

Visste du at baderomsvegger mot såkalte "kalde rom" må ha dampsperre?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

DinSide Det er mye du bør tenke på når du pusser opp badet, ikke minst er det viktig å sørge for at alt røropplegg er fagmessig utført av en kyndig håndverker. Det er imidlertid ikke bare fra lekkasjer i forbindelse med røropplegg du kan risikere at ditt nye bad påfører boligen store fuktskader.

– Det er viktig at alle vegger som grenser mot "kalde rom" har en dampsperre, sier Svein Paulsen, prosjektleder i Håndverk 1000 til DinSide. Med kalde rom menes for eksempel entré, soverom, vaskerom - eller oppgang om du bor i blokk eller bygård.

I tillegg skal det være damtpett mot yttervegger. Årsaken er enkel: Baderommet er varmt - og fuktig. Og når damp i luften møter kalde vegger, vil det kondensere. Det holder altså ikke å legge membran i dusjsonen, om veggen bak toalettet grenser til et iskaldt vaskerom. Da er det her dampen vil sette seg, og her du kan få fuktproblemer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Se også hva som skjer når du plasserer møbler inntil kalde yttervegger

Sverger til våtromsplater

Paulsen går for våtromsplater fra Litex med dampsperre på veggene, og anbefaler alle å

Ifølge Svein Paulsen, prosjektleder i Håndverk 1000 er det ikke bare viktig å sørge for tette bad - god ventilasjon er også essensielt. (Foto: Elisabeth Dalseg)Ifølge Svein Paulsen, prosjektleder i Håndverk 1000 er det ikke bare viktig å sørge for tette bad - god ventilasjon er også essensielt. (Foto: Elisabeth Dalseg)

gjøre dette. – De veier lite, så er lette å jobbe med, enkle å sette opp - og ikke minst er vi trygge på at vi leverer et skikkelig tett baderom, sier Paulsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det at en plate er godkjent for bruk i våtrom og i dusjsonen betyr ikke nødvendigvis at den også er damptett.

Noen må i tillegg dekkes med smøremembran mot kalde rom - for å tilfredsstille myndighetenes krav. Dette er verdt å sjekke, når du bestiller utstyr, for her er det store forskjeller. Ikke alle våtromsplater tilfredsstiller kravene til damptetthet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Damptetthet måles i SD-verdi, og i Norge må denne være større eller lik ti, forklarer

til DinSide.

Til sammenligning har svenskene nesten tredoblet sitt krav til damptetthet, det er på 27. Merkevaren hun representerer er imidlertid en stor helgardering, med en SD-verdi på 270 - på begge sider av platen. En tanke "overkill" kanskje, men fordelen er at dersom overflaten mot baderommet blir skadet, for eksempel fordi du fjerner en sprukket flis, vil det fortsatt være tett mot boligen på andre siden av platen.

Les også: Dette må du vite om du vurderer å pusse opp badet selv

Ikke glem ventilasjonen

Mens svenskene har mye strengere krav til damptetthet, er det langt lavere internasjonalt, der SD-verdien typisk ligger mellom to og fem. Og der de norske, tette

Ingunn Livgård hos våtromsplateprodusenten Litex. Foto: Elisabeth DalsegIngunn Livgård hos våtromsplateprodusenten Litex. Foto: Elisabeth Dalseg

Artikkelen fortsetter under annonsen

baderommene sørger for at det ikke blir fuktskader i tilstøtende vegger, kan baderommene faktisk bli problematisk tette.

– Det er viktig å sørge for god ventilasjon når man bygger baderommene så tett, sier Paulsen.

Han forteller at han har blitt kalt inn for å pusse opp nesten helt nye baderom, der baderomsmøblene har sprukket på grunn av høy luftfuktighet inne på selve badet. Det skal ikke være nødvendig.

Paulsen anbefaler alltid elektrisk vifte der dette er mulig; og er det ikke det, er det viktig å få tilpasset manuell ventilasjon slik at det blir god og jevn utluftning.

Dampsperre mot kalde rom står forøvrig i regelverket; så hyrer du inn en godkjent håndverker, skal han vite dette - men det skader jo ikke å være klar over hvilke krav som stilles til oppussingsprosjekter i din egen bolig.