Skadedyr og kjøkken:Slik blir du kvitt melbiller

Slik blir du kvitt melbiller
Slik blir du kvitt melbiller
Artikkelen fortsetter under annonsen

Har du ikke sjekket skapene dine med melprodukter på lenge? Det kan være ubudne gjester på besøk.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Uønskede skadedyr kan plutselig dukke opp både hjemme og på hytta. De små insektene er ikke nødvendigvis farlige, men de kan være svært skjemmende.

Har du sjekket kjøkkenskapene med melprodukter i det siste? Om det er lenge siden sist kan det ha dukket opp noen ubudne gjester i mellomtiden. Melbiller er en av de mest utbredte skadedyrene i Norge.

Kommer inn med maten

Melbiller er blant de vanligste skadedyrene i norske husholdninger. Det finnes mange ulike typer melbiller, men de vanligste er brunsvart melbille, rismelbille og sagtannet melbille. Den brunsvarte melbillen er 4-6 millimeter lang og mørkebrun. Rismelbillen er lysere og bare 3,5 – 4 millimeter lang. Det finnes også en liknende art, stor melbille, som er 12 – 18 millimeter.

Melbillene følger med menneskematen eller dyreforet inn i huset, og man vet ikke sikkert om det kommer fra produsenten eller fabrikken ettersom maten har vært gjennom flere ledd. I leilighetskomplekser kan de også ha spredt seg fra andre leiligheter i blokken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Melbiller=

LARVER: Larvene til brunsvart melbille er 10 mm lange som utvokste. Fargen er glinsende gulbrun med mørkere hode, nakkeskjold og bakkroppsspiss. © FOTO: thinkstockphotos

=

FORPUPPING: Larven går gjennom en forpupping og blir om til en bille. Larvens utviklingstid kan ta alt fra en til fem-seks måneder avhengig av romtemperaturen. © FOTO: Produsent

Les også: Slik blir du kvitt edderkoppene

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva spiser melbillene?

Melbiller spiser tørre, vegetabilske matvarer som mel, gryn, frø og kjeks. De angriper også tørrfor til dyr, sjokolade, nøtter og krydder. De spiser ikke sukker, men i visse vegetabiler kan de leve i perioder uten å formere seg. Det gjelder ris, rug, sukker, havre kløver- og timoteifrø og tørket frukt. Billene kan leve opp til to måneder uten mat.

- De liker godt blandingsprodukter som muesli med gryn og nøtter, forteller Preben Ottesen fra folkehelseinstituttet til bonytt.no. Med slike produkter er det ikke så lett å vite hvor de kommer fra, siden det består av mat fra ulike produsenter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Typisk utsatte steder er skap med melvarer som har stått urørt lenge. Ottesen anbefaler derfor at man sjekker slike matvarer jevnlig og holder skapet ryddig og rent.

Melbiller

MELBILLER: Tre av de vanligste melbillene i Norge: brunsvart melbille ca 5 mm, sagtannet melbille ca. 3 mm lang, rismelbille ca. 4 mm © FOTO: Illustrasjon: Preben Ottesen, Folkehelseinstituttet

Slik fjerner du melbillene

Maten kan bli totalt ødelagt etter angrep av den brunsvarte melbillen. Det er egentlig ikke farlig å spise maten, men billene skiller ut en sterk lysollukt som setter seg i matvarene og gir det en emmen og kvalmende smak. Man må spise svært store kvantum for at det skal være farlig.

- Det viktigste man gjør er å finne formeringsstedet til billene, understreker Ottesen. Det er som regel en melpose, havregryn eller tørrfor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

1. Alle varer som kan være mat for billen må kontrolleres.

Artikkelen fortsetter under annonsen

2. Infiserte varer kastes eller fryses.

3. Rengjør grundig med støvsuger. Kast, brenn eller fys støvsugerposen for at de ikke skal spre seg på nytt. Det kan være behov for gjentatte rengjøringer.

4. Sett alle tørre, vegetabilske matvarer i godt forseglede og lukkede bokser og beholdere. Da vil billene dø ut etter hvert.

- Om maten er angrepet vil jeg anbefale å kaste den. Om den ikke er angrepet kan man fryse den og deretter ta vare på den, forklarer Ottesen. Jeg anbefaler ikke å bruke insektsspray på kjøkkenet understreker han. Det er gift i sprayen og man bør ikke bruke det på et kjøkken. Dessuten har mange av billene utviklet resistens mot noen typer insektsspray.

Han anbefaler å støvsuge fremfor å vaske, siden melbillene kan gjemme seg i sprekker i skapet der kluten ikke kommer til. Men Ottesen har et godt tips for å bli kvitt alle melbillene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter at du har kastet eller fryst mat og støvsugd skapene gjelder det å fjerne siste rest. Først setter du all mat som er uberørt i forseglede esker, og hiver den infiserte maten. Deretter setter du ut en liten skål med frokostblanding slik at billene trekkes mot den og legger egg. Denne maten hives eller fryses. Dette gjentar du gang på gang til du har lokket alle melbillene frem. Det kan ta litt tid, kanskje opp til seks måneder, avslutter han.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Melbiller=

De lever av tørre, vegetabilske matvarer. De voksne billene kan vandre omkring og derved spre seg til andre husholdninger. De kan også komme tilbake til formeringsstedet og på nytt infisere rengjorte matskap. (fhi.no) © FOTO: Tammy Wolfe/thinkstockphotos

Kommer inn ved tilfeldigheter

Johan Mattsson, fagsjef og autorisert skadedyrbekjemper i Mycoteam, påpeker at fordi det finnes flere typer melbiller må man derfor avklare hvilken type biller det er snakk om. Videre er det sentralt å avklare når og hvor de forekommer innendørs.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fellles for dem er stort sett at de kommer inn ved tilfeldigheter. Under levetiden på et par måneder kan billen legge flere hundre egg. Larvene kan overleve lenge uten næring.

- For å bekjempe et eventuelt angrep er det først og fremst viktig å finne næringskilden for larvene og hive infisert mat, avslutter Mattson. Det må gjøres meget grundig renhold både i kjøkkenskap og kjøkkenet. I tillegg kan det være aktuelt å sjekke under terskler og i/under skapstammer. Bruk av insektgift har begrenset effekt og bør kun eventuelt benyttes etter grundig vurdering av sertifisert personell.

Les også:

Her finner du de kuleste interiørbildene

Maur kan gjøre boligen din ubeboelig

Sjekk om du dreper riktig snegle

Ett kyss kan drepe Isla (6)

Les mer fra samme kategori

Følg ABC Nyheter Livet på Facebook