Nå kan du snart ta ultralyd hjemme i sofaen

APP: Veldig mange medisinske apparater som før var forbeholdt leger, blir tilgjengelige for folk flest via apper. © Produktbilder
APP: Veldig mange medisinske apparater som før var forbeholdt leger, blir tilgjengelige for folk flest via apper. © Produktbilder
Artikkelen fortsetter under annonsen

En ultralyd-app for mobil er allerede utviklet. Ikke alle er like begeistret.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Er du gravid, og veldig spent på hva som egentlig foregår der inne i magen? Stadig flere går til ultralyd flere ganger i svangerskapet, og noen betaler gladelig penger for å få 3D-ultralyd for å se hvordan barnet har det. Dette til tross for at flere eksperter advarer mot for mye ultralyd. Synes du det likevel er lenge til neste legetime, kan du nå ta ultralydundersøkelse selv med mobilen.

Allerede i 2009 utviklet Microsoft den første appen for ultralyd til smarttelefon. Tanken var å gi utviklingsland med lite avansert medisinsk utstyr en mulighet til å ta i bruk ultralyd – ved hjelp av software og en smarttelefon med Microsoft operativsystem.

Du kan enkelt laste ned appen, plugge i doppleren og sette i gang – uten den kalde geleen. Med noen tastetrykk kan du velge områder av fosteret som forstørres og lages bilde av. Via internett sender du bildet til medisinsk ekspertise.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Nettvett for gravide

En app for alt

“Det finnes en app for alt” er uttrykk med stadig større gyldighet. Du finner de beste mammaappene og over 30 apper barna digger.

– Nå står det medisinske for tur, sier Tore Tennøe, direktør i Teknologirådet.

Han ser det som svært sannsynlig at folk flest snart vil ha tilgang på ultralydapplikasjoner på smarttelefoner. Hittil finnes programvaren kun tilgjengelig i USA, og man må ha Microsoft operativsystem eller Android for å kunne ta teknologien i bruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Fordi teknologien allerede er utviklet, er det bare et tidsspørsmål før den spres til private aktører. Dette skjer massivt nå: Veldig mange medisinske apparater som før var forbeholdt leger, blir tilgjengelige for folk flest via apper.

Bare å forholde seg til

Tennøe påpeker at mobilen ikke lenger bare er en mobil.

– Smarttelefoner kommer til å endre forholdet vårt til helse, kropp og lege. Og uansett hva vi mener om dette, må vi forholde oss til det. Vi går med et svært avansert digitalt verktøy i lommene våre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også: Ti kreative måter å fortelle at du er gravid på

Trenger tolk for ultralydbildene

Spørsmålet er likevel om teknologi alene gjør livene våre noe bedre. Sjekk om du er en hysterisk mamma eller pappa

– Veldig få gravide vet hva de skal se etter på et ultralydbilde. Derfor må det være en medisinsk informasjonskanal i enden ett eller annet sted, som kan tolke bildene man tar. Ellers kan resultatet gi engstelse – i stedet for en forsikring – påpeker Tennøe.

Det er jo ikke lett for vanlige folk å se for eksempel om det er gutt eller jente.

– Mobil ultralyd er åpenbart viktig for helsepersonell som alternativ til stetoskopet. Mer aktuelt for folk flest er for eksempel en blodtrykksmåler, som i dag kan bestilles fra USA, sier Tennøe.

– En blodtrykksmåler kobles enkelt til smarttelefonen, samler data om oss over tid og gir beskjed om vi bør oppsøke lege eller ikke.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ser ikke poenget

Røntgenlege og spesialist i radiologi, Tor Austad, sier at han per i dag ikke ser noe poeng i en ultralyd-app.

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Jeg har jobbet mange år innenfor radiologi, og har stor kjennskap til MR, CT og ultralyd. Ultralyddiagnostikk er det vanskeligste innen dette feltet, sier Austad.

– Når man som lege lager ultralydbilder, må man vite hva man skal se etter – og kunne kunne vinkle på rett måte. I mine øyne kan en slik app-utvikling skape flere problemer enn løsninger.

Les også: Dette er IKKE greit å si til gravide

Etiske betenkeligheter

Austad skjønner at mange synes denne teknologiske utviklingen er fancy og spennende, og regner med at en del vil benytte seg av muligheten.

Men han har store etiske betenkeligheter med demokratiseringen av medisinsk teknologi.

– Hvis man bare har lyst til å kikke på fosteret og følge med på hjertelyden, kan sikkert en ultralyd-app ha noe for seg. Men alt i alt synes jeg denne utviklingen er ett skritt tilbake – ikke fremover.

Les også:

Stadig flere vil vite babyens kjønn.

Sexen avgjør kjønnet på barnet.

Ipaden kan hjelpe barnet ditt til å sove.

Slik føder en mann, se videoen!

Les flere nyheter