HjertesykdomSjekk om du har for høy hvilepuls

SJEKK PULSEN: - Ligger hvilepulsen din på over 80, bør varsellampene begynne å blinke. Da er det på tide å undersøke om du kan ha en hjertesykdom. Er du inaktiv bør du gjøre noe med livsstilen din, sier forsker Javaid Nauman. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
SJEKK PULSEN: - Ligger hvilepulsen din på over 80, bør varsellampene begynne å blinke. Da er det på tide å undersøke om du kan ha en hjertesykdom. Er du inaktiv bør du gjøre noe med livsstilen din, sier forsker Javaid Nauman. © ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det kan bety alvorlig hjertesykdom.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Om hjerteinfarkt
Hjerteinfarkt eller myokardinfarkt er en tilstand der hjertemuskelceller går til grunne pga. sterkt nedsatt eller opphevet blodtilførsel til hjertemuskulaturen via kransarteriesystemet. Hjerteinfarktets størrelse og betydning for hjertets funksjon kan bli svært forskjellig.


Hjerteinfarkt er den hyppigste enkeltårsaken til død i den vestlige verden.

Gjennomsnittsalderen ved hjerteinfarkt er omkring 70 år, og har en dødelighet på ca 30%.

I utgangspunktet vil genetisk disposisjon være av stor betydning, og det er velkjent at sykdommen har overhyppighet i visse familier. I tillegg til genetisk disposisjon er faktorer knyttet til levemåte og miljø av avgjørende betydning. Kostholdet er et vesentlig forhold, og kolesterolnivået i blodet spiller en stor rolle også for dem som ikke har spesiell arvelig disposisjon.

Røyking er en veldokumentert risikofaktor for utvikling av hjerteinfarkt, men risikoen for å få hjerteinfarkt avtar når risikofaktorene fjernes.

Symptomene på hjerteinfarkt er typisk klemmende smerte midt i brystet, gjerne med utstråling til hals, skuldrer og armer, spesielt den venstre. Ofte er smertene ledsaget av kvalme og kaldsvette, eventuelt av åndenød og angst. Hjerteinfarkt kan også opptre helt uten symptomer, og diagnosen stilles i ettertid.

Kilde: Helsenorge.no

Hjerte- og karsykdommer er den vanligste dødsårsaken i Norge. Mellom 12.000 og 15.000 personer får akutt hjerteinfarkt her i landet hvert år, ifølge Landsforeningen for hjerte- og lungesyke i Norge.

Nå viser en norsk studie at høy hvilepuls øker risikoen for hjerteinfarkt og andre typer alvorlig hjertesykdom hos ellers friske mennesker.

Studien fant at for hvert tiende ekstra slag i minuttet, øker risikoen for å dø av hjerteinfarkt og annen iskemisk hjertesykdom hos kvinner under 70 år med hele 18 prosent.

- Hos menn øker risikoen 10-11 prosent, sier Javaid Nauman, studiens hovedforfatter.

Risikofaktor

Det er ikke helt kjent for forskerne hvorfor høy hvilepuls gir større risiko for kvinner enn for menn.

- Kvinner lever lengre, og ofte oppdages hjertesykdom senere hos kvinner enn hos menn. Men vi vet ikke om dette er noe av årsaken, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Studien er gjort på K. B. Jebsen senter for hjerteforskning ved det medisinske fakultet, NTNU, og er basert på tall fra HUNT-undersøkelsen, som er Norges største samling av helseopplysninger om en befolkning. Tall fra rundt 50.000 kvinner og menn er brukt i Naumans hjerteforskning.

Siden en endring i hvilepuls over tid kan forutsi risikoen for tidlig død, mener Nauman hvilepuls er nyttig i vurderingen av risiko for alvorlig hjertesykdom hos tilsynelatende friske mennesker.

- Høy hvilepuls bør regnes som en risikofaktor for hjertesykdom på linje med andre risikofaktorer som høyt blodtrykk, høyt kolesterol, overvekt og røyking. Om du går til lege for en full undersøkelse, bør også hvilepuls med som en risikofaktor, sier Nauman.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva er normalt?

Ifølge Nauman har normalbefolkningen en hvilepuls på ca 60-70.

Studien fant at de som gikk fra en hvilepuls på under 70 slag i minuttet til mer enn 85 slag i minuttet i løpet av en tiårsperiode hadde dobbelt så stor risiko for død av iskemisk hjertesykdom, sammenliknet med dem som hadde en hvilepuls under 70 slag i minuttet ved begge målinger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Ligger hvilepulsen din på over 80, bør varsellampene begynne å blinke. Da er det på tide å undersøke om du kan ha en hjertesykdom. Er du inaktiv bør du gjøre noe med livsstilen din, sier han.

Redusere risikoen

Heldigvis er det noe du selv kan gjøre for å redusere risikoen for hjertesykdom. Resultatene fra studien viser at regelmessig fysisk aktivitet bør anbefales som forebyggende tiltak hos personer med høy hvilepuls.

- Risikoen forbundet med høy hvilepuls ble betydelig redusert hos kvinner som rapporterte høy fysisk aktivitet, sier Nauman.

Forskerne fant ikke denne sammenhengen hos menn, men Nauman tror likevel det er slik.

- Vi vet ikke, men vi tror dette gjelder også for menn. Det at vi ikke fant det i vår studie, kan skyldes en metodisk svakhet. Tallene er basert på selvrapportering, og erfaringsmessig vet vi at menn kan overrapportere den fysiske aktiviteten de bedriver. Vi tror altså det er slik, men vi trenger en annen studie for å bekrefte det, sier Nauman.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere fordeler

Kondisjonstrening er den beste måten å senke hvilepulsen på. Ifølge Marius Heitmann, personlig trener i Starshape, er det flere fordeler ved lavere hvilepuls.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når hvilepulsen blir lavere etter mye kondisjonstrening, får hjertet bedre pumpeevne og trenger derfor ikke jobbe så mye. Man får mer effekt av trening, og man vil i tillegg våkne mer uthvilt, og få mer overskudd i hverdagen, sier han.

Både han og Nauman understreker at noen er genetisk disponert for høy hvilepuls.

Hvorvidt det da hjelper å trene for å redusere risikoen for hjertesykdom kan ikke Nauman svare på.

- Det vet vi ikke, det er et av områdene som krever mer forskning, sier han.

Slik sjekker du hvilepulsen din

Det er best å måle før du har stått opp om morgenen. Vil du måle et annet tidspunkt på dagen, er det viktig at du sitter eller ligger i ro noen minutter først.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nettstedet hjerteflimmer.no anbefaler å måle pulsen på håndleddets innside, på siden av halsen, i lysken eller i albueregionen. Legg peke- og langfinger langs pulsåren og tell pulsen i 30 sekunder og gang deretter med to. Start tellingen etter at du har kjent et pulsslag slik at du starter på et sikkert nytt slag med telling fra 1.

Mål gjerne flere dager for å få et så nøyaktig tall som mulig.

Les også:

Sjekk om du har hjerteflimmer

Kona reddet livet til Morten da hjertet hans stoppet

Åtte tegn på at du har et helseproblem

Avføringen avslører deg

Helsesjekker du kan gjøre selv