LAMMELÅR: Klassisk lammestek er enkelt å lage og smaker kjempegodt. © Foto: matprat.no

LAMMELÅR: Klassisk lammestek er enkelt å lage og smaker kjempegodt. © Foto: matprat.no

Slik blir lam­me­lå­ret best

Ingen påske uten lammelår. Her er de beste oppskriftene.

Det er tid for lam. Lammelår er en av de tingene man ikke bør glemme når påsken står for tur.

Se video av hvordan kokken Christopher Sjuve tilbereder lammelår under artikkelen.

Om du velger klassisk lammelår, eller en provencalsk lammestek så smaker det uansett godt. Av tilbehør kan du gjerne velge fløtegratinerte poteter og sennepssaus.

Lammelår og rødvin

Til lam drikker du rødvin. Skal du ha selskap, eller dra på hytta, kan kanskje noen av disse pappvinene fra Italia, Frankrike eller Spania være noe for deg. For deg som lurer på hva du bør drikke til aperitiff, sjømat, eller bare foran peisen i ferien, kan du prøve noen av disse anbefalingene.

Ett lammelår holder til 4-5 personer. Er det for eksempel seks personer i selskapet, er det lurt å lage litt ekstra tilbehør. Du kan bruke lammelår både med og uten bein. Lammelår uten bein er enklere å skjære opp, men om du kjøper lår med bein, kan du jo beine ut dette og koke kraft på beinet. Fyll gjerne låret med smør og urter.

Den første oppskriften vi har valgt ut er klassisk lammestek med hvitløk og rosmarin. Det finnes mange andre varianter, men en klassiker blir ikke en klassiker uten grunn.

Klassisk lammestek med silkemyk sellerirotmos

Denne lammesteken er av helt klassisk karakter. Helt fantastisk. Det er vanskelig å si nøyaktig hvor lang tid det tar, men beregn minst 2 timer.

4 porsjoner

 • 0,5 potte rosmarin
 • 2 stk hvitløk
 • 1 stk lammelår
 • 2 stk sellerirøtter
 • 200 g smør
 • 1 kg potet
 • olje
 • 4 dl rødvin

 • 2 ts sukker
 • 1 ts maisenna

Fremgangsmåte

Lag små lommer i lammelåret. Skjær hvitløken i skiver. Dytt skivene inn i låret. Gjør det samme med rosmarinen. Sett i steketermometer i midten av låret. Sett låret på ovnen på 180 grader i en langpanne (eller lavere om du har god tid).

Ta ut kjøttet når det er 65 grader om du vil ha det gjennomstekt (55-60 om du vil ha det blodig). Når du tar det ut, vil det kanskje gå opp mot 70 grader (eller bare 60-65 om du stopper på 55-60 grader).

Vent til kjøttet har blitt ca. 60 før du skjærer det opp igjen.

Rens selleriroten, skjær den i biter og kok dem møre i saltet vann sammen med én potet. Sil av vannet og mos det med en stavmikser og 150 gram smør. Smak til med salt og pepper. Skjær potetene i skiver. Ha i en ildfastform. Del én hvitløken i to, ta ut feddene og legg i formen. Legg i litt rosmarin også. Hell på olje, ca. 1 dl. Ha på salt og pepper. Sett i ovnen sammen med lammelåret. Det er ferdig omtrent samtidig, men sjekk innimellom. Rødvinsaus: Kok rødvinen med sukker til det er halvparten igjen. Rør ut maisennaen i noen spiseskjeer vann. Ha i sausen og rør rundt. Ha i kraften fra lammesteken. Pisk inn 50 gram smør og smak til med salt og pepper. Skjær opp kjøttet og server med poteter, sellerimos og rødvinssaus.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no. Kokk: Christopher Sjuve

Flere deilige oppskrifter på lam:

Lammelår med sennep, aubergine og paprika

En nydelig lammestek hvor grønnsakene steker med steken i stekeovnen. Smakene blander seg og gir en nydelig smaksopplevelse. Lammesteken har sin opprinnelse rundt middelhavet, og da spesielt i Italia og Frankrike.

Se oppskriften

Provencalsk lammestek på potetseng

Her er en typisk lammestek fra Provence med enkle råvarer og smaker som kler hverandre. Enkel å lage og passer seg selv det meste av tilberedningstiden.

Se oppskriften

Lammestek fylt med fetaost og tomater

Uvante smaker for noen, men veldig populær nær middelhavsområdet.

Se oppskriften

Perfekt tilbehør til lam

 

Fløtegratinerte poteter

5 porsjoner

 • 12 stk mellomstore poteter (1 kg)
 • 1 stk purre
 • 3 fedd hvitløk
 • 1 ts timian (kan sløyfes)
 • 1,5 ts salt
 • 2 krm pepper
 • 2 dl kremfløte
 • 0,75 dl melk
 • 3 dl revet ost

Fremgangsmåte

Skrell potetene og rens og vask purren. Skjær potetene og purren i skiver med food processorens skjæreskive, eller skjær i skiver for hånd. Legg potetene og purre lagvis i en lett smurt ildfast form. Fordel presset hvitløk, salt, pepper og eventuelt timian mellom lagene. Hell på en blanding av fløte og melk. Dryss ost på toppen. Stek ved 200 grader i 45-60 minutter. Serveres til stekt eller grillet kjøtt, eller som en egen rett med brød.

Oppskriften er hentet fra: Bok: Den rutete kokeboken (Gyldendal). Kokk: Ingrid Espelid Hovig

Les også:

Slik lager du perfekt potetmos

Slik lager du ovnsbakte poteter

Ovnsbakte grønnsaker

Les mer om mat og drikke

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden