BEST I TEST: Braun High Speed (billig, digitalt) og Microlife Non Contact (pannetermometer). © Produktbilder

BEST I TEST: Braun High Speed (billig, digitalt) og Microlife Non Contact (pannetermometer). © Produktbilder

Disse ter­mo­met­rene kan du stole på

Usikker på om barnet ditt har feber? Vår test av 10 termometre avslører oppsiktsvekkende feilmålinger, men Microlife og Braun gir trygge kjøp.

Særlig de infrarøde termometrene (IR-termometer), som måler temperaturen via øre eller panne, viser store avvik i målingene. Du bør ikke stole blindt på et IR-termometer. Faren er stor for at det ikke viser riktig temperatur, viser Foreldre & Barns store laboratorietest.

Testvinneren Microlife NC 100 Non Contact er et positivt unntak.

Enkelt og ugreit

Febertermometre kan deles inn i tre ulike kategorier: digitalt, infrarødt og smokketermometer.

IR-termometre gir raske svar og er skånsomme, noe som er praktisk når barnet er febersykt og ikke vil ligge stille.

– Men de digitale termometrene er mye mer presise. Det er vår erfaring, sier Judith Schrøder, forsknings-sykepleier ved Akershus universitetssykehus.

– Vi bruker under ingen omstendigheter IR-termometre til barn under 3 år her på sykehuset. Dette er rett og slett fordi vi ikke stoler på at de viser riktig temperatur.

Altfor store avvik

Fire av de ti termometrene i vår test viser svært store måleavvik, med en differanse på opptil 0,6 grader fra referansetemperaturen målt i munnen.

– Et avvik på 0,6 grader er et altfor stort sprik, sier Jakub Srebro, spesialist på medisinske produkter hos APL i Stockholm, laboratoriet som har utført testen.

– Generelt er jeg skeptisk til pannetermometre som måler temperaturen på huden. Hudtemperaturen hos mennesker er 33–35 grader, men den vil kjøles ned dersom man har høy feber og kroppen bruker all energi på å holde vitale organer i gang. Dette kan gi alvorlige feilmålinger, sier Srebro.

– Det blir omtrent det samme som om du legger hånden din på barnets panne. Begge variantene gir samme diffuse svar på om barnet har feber eller ikke.

Les også: Se om barnet er for sykt for barnehagen

Digitalt = billig og troverdig

Tradisjonelle digitale termometre koster langt mindre enn IR-termometre. Alle de digitale termometrene i vår test holder solid standard. De viser tilfredsstillende og troverdige resultater, både på målesikkerhet og på gjentatte målinger, og ingen av dem hadde avvik av betydning.

Aller best av de digitale termometrene er Braun high speed thermometer.

I likhet med den andre testvinneren, Microlifes pannetermometer – samt Topcom smokktermometer og Brauns kostbare øretermometer – får Brauns digitale vinnertermometer topp score på målesikkerhet.

Fire IR-termometre får stryk på målesikkerhet: modellene fra Apotek 1, Topcom, Omron og Clas Ohlson

Risiko for feilbruk

I tråd med det som står på forpakningen, gir øre- og pannetermometrene svar etter noen få sekunder. To av de digitale termometrene, Jahpron og Viking, har lengre måletid enn angitt, men aller lengst måletid har smokketermometeret fra Topcom – nærmere 4,5 minutter.

– Jeg er svært kritisk til selve produktet smokketermometer, på grunn av risikoen for at barnet bruker termometeret som en vanlig smokk. Da er det fare for at sugedelen blir slitt og løsner. Noe som kan være livsfarlig, sier Jakub Srebro.

Foretrekker øretermometer

Universitetssykehuset i Oslo er blant sykehusene her i landet som velger å bruke øretermometer.

– Øretermometre er effektive og praktiske, men kan ha noen feilkilder som skitten tupp, ørevoks eller bruk av ørepropper, sier medievakt Anders Bayer.

– Vår erfaring er at dette uansett er den beste måten å måle feberen på, fordi et rektalt temperaturmål vil henge noe etter, både når feberen er på vei opp og på vei ned.

Les også: Slik unngår du å få syke barn hele tiden

Anbefaler digitalt

Hos Vitus apotek på Majorstua i Oslo får kundene anbefalt rektale digitaltermometre til barn.

– Vi selger ikke så mange pannetermometre. Blant annet fordi vi forteller kundene at digitalt gir sikrere målinger, sier farmasøyt Kristine Johansen.

– Jeg har med jevne mellomrom testet infrarøde termometre på meg selv, men synes ikke de er helt til å stole på.

Saken er opprinnelig skrevet for Foreldre & Barn og publisert på klikk.no.

12 råd til positiv barneoppdragelse
Nå skal barna bæres
Disse mennene er mest attraktive
Gravide forskjellsbehandles Streng oppdragelse gir utagerende barn

Les flere saker fra samme kategori.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden