Barn og brillerSlik ser du om barnet trenger briller

UNDERSØK BARNA: Barn bør ta synsundersøkelse så tidlig som mulig, slik at de får behandlingen de trenger i tide. © Foto: Istockphoto
UNDERSØK BARNA: Barn bør ta synsundersøkelse så tidlig som mulig, slik at de får behandlingen de trenger i tide. © Foto: Istockphoto
Artikkelen fortsetter under annonsen

Optiker anbefaler undersøkelse av alle barn før skolestart.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Tegn på at barnet trenger briller:
  • Myser mye
  • Dårlig konsentrasjon
  • Lesevansker
  • Klarer ikke se 3D-film
  • Sitter veldig nærme tv
  • Hodepine
  • Skulderplager
  • Klumsete
  • Problemer med å ta i mot ting som blir kastet til barnet

Dersom barnet ditt gjør det dårlig på skolen og har problemer med å følge med i timen kan briller være løsningen.

Mange norske barn som har problemer med konsentrasjons- eller lesevansker sliter med dårlig syn og kan få en betydelig livsendring kun ved hjelp av briller.

3D-film avdekker dårlig syn

Og det finnes helt konkrete symptomer du som foreldre kan se etter.

- Hodepine er en av konsekvensene ved dårlig syn. Dersom barnet ikke klarer å se ferdig en film, eller lese et par sider i en bok uten å få vondt i hodet bør de undersøkes av en spesialist, sier optiker Ann Solfrid Iversen ved øyelege Nordals kontor.

Også klumsete oppførsel og dårlig koordinasjon, som for eksempel at barnet faller når det skal sette deg ned på en stol, er tydelig tegn.

- Barn som skjeler kan heller ikke se 3D- film på grunn av dårlig samsyn, så dersom sønnen eller datteren din ikke får 3D- effekt bør barnet undersøkes av spesialist, sier Iversen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Start behandling tidlig

Hun har spesialisert seg på barn, og er opptatt av å fange opp ungene slik at de kan starte behandling så tidlig som mulig.

- Hos nyfødte ser man ofte tidvis skjeling, gjerne innoverskjeling. Hos opptil sytti prosent vedvarer denne tidvise skjeling inntil barnet er en måned. Man forventer at øynene ”stabiliseres” inntil to måneders alder. Skjelingen bør være borte når barnet er fire måneder gammelt, påpeker Iversen

Men dersom den vedvarer bør du få henvisning til øyelege for å utelukke sykdom og starte behandlingen for å bli kvitt skjelingen. Det gjøres ved bruk av lapp og briller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Lappbehandling skal bygge opp skarpsynet til barnet. Lappen går over det friske øyet for å la det dårlige øye trene seg opp, og ofte kan du se forbedringer i skarpsynet allerede etter en måned, forteller Iversen

Lapp over det friske øye

De minste barna må gå med lapp maks tre timer hver dag. Barn opp til skolealder må gå med lapp to til seks timer om dagen. Behandlingen har størst effekt fram til skolealder. Jo tidligere barna begynner med lapp jo større effekt har den.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når du først har opparbeidet deg et godt skarpsyn vil du i hovedsak ikke miste det igjen. Det vil også si at en uoppdaget skjeling ved skolealder innebærer et øye som aldri har fått rett stimuli. Dette øyet vil alltid ha sterkt nedsatt syn, uansett behandling, understreker Iversen.

Pasientene på klinikken blir henvist fra helsestasjonen og Iversen skulle gjerne sett at enda flere barn ble sendt deres vei.

- Det er bedre å undersøke barna en gang for mye, slik at man er sikker på at ingenting er galt med synet, påpeker hun.

Sjekk før skolestart

Produktsjef/Optiker Synsam Norge, Olav Torgersen ser ofte barn komme senere enn ønskelig for en synsundersøkelse.

- Senest før skolealder anbefales det å ta en rask undersøkelse for å utelukke nedsatt syn eller skjeling, sier Torgersen.

Konsekvensene av ikke å bruke briller dersom barnet trenger det kan være generelle lærevansker, og grader av utfordringer som kan minne om dysleksi. Torgersen understreker at det er flere symptomer som er enkle å se etter for foreldrene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det helt åpenbare er barn som myser mye, eller at de ikke får med seg ting som er langt unna. Det er et tegn på å være nærsynt. Er de langsynte, som er det vanligste for barn, orker de gjerne ikke å holde lenge på med tegning, puzzlespill, eller lego. Barnet blir frustrert og fortvilet og raskt sliten av leken, sier Torgersen.

Trenger tidlig behandling

Har barnet ditt problemer med samsynet er det viktig å få hjelp før de er 8-10 år, fordi det kan bli vanskelig å gjøre noe med det.

- Kroppen er laget slik at hvis man ser dobbelt og skjeler på det ene øye, velger kroppen å kun bruke det gode øyet, som igjen fører til at det dårlige aldri blir tatt ordentlig i bruk. Dette gjelder også for stor styrkeforskjell, og er grunnen til at vi også her bruker lapp slik at øye med det dårligste synet blir brukt i større grad, forklarer Torgersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han forteller at det på få år er en økning på over åtte prosent i andelen mennesker under tretti som trenger behandling for synet, og at mye av grunnen skyldes all nærjobbing vi nå holder på med, både på skole og hjemme.

- Øynene er laget for å se langt med, men nå ser vi mer på skjerm enn tidligere, noe som er medvirkende faktor på hvorfor så mange flere trenger hjelp, sier Torgersen.

Flinkere med tannhelsen

Øyelege ved Stortingsklinikken Ranjit Kaur håper at norske foreldre blir like flinke til å passe på barnas syn som de er når det kommer til tannhelse.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Øyets utvikling er spesielt viktig frem til 9-års alderen. Det er derfor viktig å ta eventuelle symptomer på dårlig syn alvorlig i ung alder. I Norge er det generelt et godt helsesystem for oppdaging (screening) av synsfeil i førskolealderen, sier hun.

Heldigvis blir de alvorligste sykdommene i øyet som regel oppdaget i rutineundersøkelsene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette kan også skyldes at flere sykdommer har en viss sammenheng med arv fra foreldrene, og derfor er lettere å oppdage. Andre faktorer er at flere av øyesykdommene bryter ut i en viss alder og derfor er lettere å oppdage når barnet kommer i den aldersgruppen.

Bruk brillene riktig

Hun påpeker at noen synsfeil er vanskeligere å oppdage. Selv barn i skolealder kan ha vanskeligheter med å sette fingeren på at det nettopp er synet som er grunnen til plagene, eller at plagene er sammensatte og synsvanskene bare utgjør en av flere faktorer. Og når barnet først har fått briller er rikitg bruk veldig viktig mener legen.

- En skjeleoperasjon kan utsettes med flere år eller helt unngås med riktig brillebruk, påpeker hun.

- Så hva er årsaken til at noen barn trenger briller, mens andre ikke?

- Noe av forklaringen på at enkelte barn trenger briller har sammenheng med arv, men det er sjelden alene nok til å forutsi at barna kommer til å få synsvansker som følge av at de voksne i familien har det, sier Kaur.

Les også:

Advarer mot dårlige solbriller til barn

Begavede barn er oftere deprimert

9 knep som stanser mobbing